Harçsız Pasaport Nasıl Alınır

img

Harçsız Pasaport Nedir?

Herhangi bir yüksek eğitim kurumunda okuyan tüm öğrenci arkadaşlarımızın almaya hakkı olan, ancak birçok üniversitenin öğrenci işleri tarafından yokuşa sürülen, öğrencilere ücretsiz pasaport alma hakkına genel olarak “harçsız pasaport” denir. Her türlü lisans, 2 yıllık ön lisans, yüksek lisans, doktora öğrencileri ve uzaktan yüksek eğitim alan öğrencilerin harçsız pasaport alma hakkı vardır. Harçsız pasaport, resmi olarak eğitim, kültürel faaliyetler, spor gibi sebeplerle yurt dışına gitmesi gerekliliği durumunda alınabiliyor görünse de, öğrenciyseniz ufak evrak işleriyle her türlü alma hakkına sahipsiniz diyebiliriz.

Erasmus için harçsız pasaport direkt alınabildiği gibi, Work and travel için, interrail için, yüksek lisans için, kısa süreli eğitim ve fuarlar için, yabancı dil kursu için v.s. v.s. her türlü sebeple harç ödemeden pasaport alma hakkınız bulunuyor.

Adım Adım Harçsız Pasaport Süreci

Süreç birkaç basit adımdan oluşuyor. Eğer düzgün insanlara denk gelirseniz bir iki günde her şeyi çözebileceğiniz gibi, dertli arkadaşlara denk gelirseniz de ısrarcılığınıza bağlı olarak bir haftada halloluyor.

1- Yurt Dışı Davet Mektubu

Hangi sebeple yurt dışına gideceğinizi ve buna istinaden ücretsiz pasaport alma gerekliliğini okulunuzun öğrenci işlerine ispatlama durumu ki en büyük dert burası, ancak çok da kolay. Öğrenci işlerinin inisiyatifinde olmasa da, bildiğiniz gibi tüm işi “öğrenci” olmasına rağmen, tüm işi “öğrenci”ye sorun çıkarmakmış gibi çalışan ofislerde bu biraz sorun oluyor. Bi’ ziyaret edip okulun hangi şartlarda bu evrağı sağladığını öğrenebilirsiniz. (Spor, yabancı dil eğitimi, konferans, yarışma, organizasyon v.s. v.s.)

Genel, geniş bir durum varsa internetten bulacağınız herhangi bir davet evrakını okula götürmeniz yeterlidir. Yerli ve yabancı bir dil kursundan davet mektubu alabileceğiniz gibi, kendiniz de herhangi bir kurumdan davet uydurabilirsiniz. Yabancı bir şirketten alacağınız makul sebepli bir davet bunun için yeterlidir. “Şu kişi, şu şu tarihler arasında şu sebeple ülkemize davetlidir” gibisinden bir içerik oldukça yeterlidir.

Pasaport_TC

2- Harçsız Pasaport Talep Yazısı

Okulumuz öğrenci işlerine bu evrak ile “Şu şu tarihlerde, şu sebeple yurt dışına çıkmak isteğindeyim. Davetim ektedir, gereğini arz ederim” gibisinden basit bir dilekçe yazmanız yeterlidir. Öğrenci işleri aracılığıyla dekandan onayınızı alıyor ve okulla olan kısmı bitiriyorsunuz.

3- Vergi Dairesi Ziyareti

Harçsız pasaport işlemi yapacağınız vergi dairesine gidiyor, elinizdeki evrakı kaşeletip onaylatıyorsunuz. Zaten onlar konuya hakim, 1 yıllık ya da 2 yıllık kararı orada veriliyor. (Genelde 1 yıllık verilir)

4- Klasik Pasaport Süreci

Sonra vergi dairesine, pasaport defter bedelini yatırıp (bundan kaçış yok) emniyete giderek, pasaport işleminizi yapıyorsunuz. O nasıl derseniz, tüm detaylar şurada; Pasaport Nedir? Nasıl Alınır?

Pasaport Hakkında Bilgiler

Vize Gibi Konular İçin Şu Sayfalar İlginizi Çekebilir

Şu başlıklar ve farklı konularda alternatif yazılarımız bulunuyor. Yolunuz açık olsun.

Vize Hakkında Tüm Bilgiler

Türkiyeye-Uygulanan-Vize-Rejimleri

Vizesiz-Gidilen-Tüm-Ülkeler

Vize Hakkında Sık Sorulan Sorular

img

İngiltere Vizesi

BİRLEŞİK KRALLIK VİZESİ İngiltere vizesi, Ülkemizde almakta en çok sıkıntı yaşanan vizedir desek doğru…

9 Yorum

14 Yorum

  • Metin

    09 Eylül 2016 - 01:32 Cevapla

    Bilgilendirme icin tebrikler bu konuda her detayi cok net yazmissiniz

    • Taflan

      28 Ocak 2017 - 16:53 Cevapla

      Çok teşekkürler. :) Umarız işe yaramış da harç ödemeden pasaport alabilmişsinizdir.

  • oktay demir

    27 Nisan 2017 - 11:54 Cevapla

    güzel konu olmuş pasaport almak isteyenler için gayet güzel konu başarılar admin

  • Hüseyin Tosun

    17 Mayıs 2017 - 03:35 Cevapla

    Peki bu pasaportu aldıktan sonra uzatma imakanına sahipmiyim yoksa tek kullanımlık bişey gibi mi ?

    • Taflan

      17 Mayıs 2017 - 17:44 Cevapla

      Yeni chipli pasaportlarda süre uzatma diye bir şey yok, tek kullanımlık değil ama pasaport geçerlilik süresi boyunca kullanılan, sonra yeniden alınması gereken bir şey.

  • Volkan

    20 Mayıs 2017 - 11:50 Cevapla

    E peki güya harçsız pasaport alıyoruz, yani öğrenciler için ücretsiz pasaport. Peki defter bedeli be ola ki, ne anladık bedava olmasından ?

    • Taflan

      20 Mayıs 2017 - 12:27 Cevapla

      Evet ne yazık ki öyle bir durum var; bu yüzden uzun vadeli normal pasaport almak bazen harçsız pasaport almaktan daha ekonomik.

  • ordunaryus

    05 Ağustos 2017 - 13:23 Cevapla

    İnsanın derdi gezmek olunca harçsız pasaport nasıl alınır derdinde :)

    • Taflan

      06 Ağustos 2017 - 03:09 Cevapla

      Aynen öyle de, aslında basit bir evrak maliyeti olması gerekirken çok daha büyük bedeller ödediğimiz pasaport ücretinin, en azından öğrenci arkadaşlarımız için harçsız olması küçük bir fırsat.

  • Muhammed

    09 Ağustos 2017 - 16:47 Cevapla

    Kimlik değil de ehliyetimi versem kabul edilir mi belgelerde

    • Taflan

      09 Ağustos 2017 - 18:27 Cevapla

      Muhammed Merhaba;

      Hayır. Devletteki birkaç resmi iş (Pasaport, tapu v.s.) sadece kimlikle yapılabilmektedir.

  • Samsun çilingir

    13 Ağustos 2017 - 15:17 Cevapla

    Evet Güzel bir bir paylaşim olmus cogu insan bu konuyu merak edip arastırıyor ama cok sitede yanlıs yalan seyler yazıyor bence cok guzel acıklamısınız bu konuyu

  • Ahmet

    29 Ağustos 2017 - 09:23 Cevapla

    Keşfetmeye gerçekten ciddi ve gerçek konular paylasilmaktadir bu konuda teşekür ederim.

  • fatih

    20 Ekim 2017 - 04:14 Cevapla

    güzel bir yazı olmuş ama öğrencileriçin tavsiyem pasaport zaten sadece defter parası ödeyerek çıkarabiliyorlar.

Siz de yorum yazarak bize ulaşabilirsiniz.