EN YAKIN DOSTLARIMIZ, YOLDA DA BİZİMLE
Yurt dışında bir yerden bir yere uçarken, uçakta kedi köpek taşıyanlara oldukça sık denk gelsek de, belki de ülkemizde evcil hayvan besleme sayısıyla orantılı olarak, evcil hayvanla seyahat eden yolcu sayısı nispeten az. Hava yollarının pet taşıma kuralları ve uçakta pet taşıma fiyatlarına, biz de bu ihtiyaca hasıl olduğumuzdan, yolculuklarında evcil hayvan taşıma bilgisine ihtiyacı olanlar için derleme yapalım istedik. Barış’ın köpeği (Frida), Taflan’ın da kedisi (Limoncello) var ve ikisinin de bazen yol deneyimi oluyor. En uzun uçuş şimdilik Limoncello’nun. İstanbul Adana seyahati arasında uçakta kedi taşıma kurallarını araştırırken, bu konuda tüm detayları ve fiyatları iyi öğrendik.
Hava ve Kara taşımacılığıyla Yurt İçinde Evcil Hayvan Taşıma
Uçakta taşınabilir hayvanlar statüsüne ülkemizde kedi, köpek ve ötücü kuşlardan saka, muhabbet kuşu, kanarya ile bülbül giriyor. Ayrıca ne olduğu çok da anlaşılamayacak birkaç küçük kuşun daha bir şekilde uçabileceğine inanıyoruz. Ayrıca eski hayvanlarımız guinepig ve genelde yaygın beslenen hamster için de uçak kuralları yok, yasak olmadığına göre iyi bir check-in personeline denk gelirsek, kafes iyi olduktan sonra kurallar esnetilebilir.
Hava yolu şirketlerinin evcil hayvan taşıma kuralları oldukça benzer, ancak uçakta pet taşıma fiyatları arasında resmen uçurum var. Bir bilet parasına kadar ulaşabildiği gibi, oldukça cüzi fiyatla uçakta evcil hayvan da taşınabiliyor. Evcil hayvan taşımak için rezervasyon tüm hava yolu firmalarında zorunlu.
Otobüs: Kara yolu taşımacılığında işler biraz daha kolay. Genelde muavinle çözülen bir konu gibi olsa da, resmi olarak birçok otobüs firması kedi, köpek ve kuşlar başta olmak üzere çok evcil arkadaşlarımızın taşınmasına izin veriyor. Otobüsle tavuk taşıyan da olur, Kemal Sunal filmlerinde değil, günümüzde. Büyük köpekler kendi ‘box’larıyla bagaja alınıyor, küçük köpekler, kediler ve kuşlar yine kendi sahip olduğumuz kafeslerinde otobüs içine alınabiliyor.
Genel olarak sağlıklı görünen ve görünüşünde tehlike arz etmeyen, ayrıca gerekli uçuş evrakları olan tüm evcil hayvanlar mutlaka uçuştan önce rezervasyon yapma şartıyla uçaklara kabul edilir. Şartları detaylı anlatalım.
Uçakta birden fazla hayvanı birlikte taşıma: Kediciklerimizin yavru hayvan olması veya puppy taşıma durumunda bir kafes içinde iki yavru ya da anne ve bir yavru şeklinde iki kedi / köpek taşınabiliyor. “Ay yerim” kısmı da cabası. Diğer yolcular da sevecektir durumu.
Ayrıca yaşlarından bağımsız olarak birbirini tanıyan ve birbiriyle anlaşan iki kedi, iki köpek, iki kuş taşımak da mümkün. Toplam ağırlık kuralları geçerli. Kargo bölümünde ise aynı kafes içinde taşınabilecek hayvan sayısı üçe kadar çıkabiliyor. Bazı hava yollarından yolcunun yanında taşıyabileceği yavru kedi sayısı 5’e kadar çıkabiliyor.
Aynı kabinde taşıma kurallarına uymayan hayvanlar da birden fazla rezervasyonla taşınabilir. Ancak unutulmaması gereken, nedense hava yolu şirketlerinin her uçak başına aldığı evcil hayvan yolcu sayısının kısıtlı olması ve genelde kediler için dört, köpekler için uçuş başına üç gibi bir limit bulundurmaları. Mutlaka biletinizi almadan önce operasyon ile iletişime geçin.
Aynı kafeste birden fazla hayvan taşıma kuralları hava yolu şirketi evcil hayvan taşıma kurallarına göre değişiyor.
UÇAKTA KEDİ TAŞIMA OLAYLARI
Kediyle uçak yolculuğu yapabilmek için bu şirinliğin pasaportunun olması yeterli. Evcil hayvan pasaportları (kimlik kartları) eskiden önüne gelen kurumdan ve pet shoplardan v.s. alınsa da günümüzde bu iş AB standartlarında pet pasaportu ile sağlanıyor. Sadece veterinerlerden alınan pet pasaportunun güncel aşı ve parazit tarihlerini gösterecek şekilde onaylı, kaşeli olması yeterli. Ayrıca sağlık belgesi istenmiyor. Uçakta kedi ile seyahat için “ayrıca sağlık belgesi” sadece pasaport olmadığı veya yeterli olmadığı durumlarda gerekli.
23x40x55 ölçülerinde (Standart taşıma kafesi buna uyuyor) ve kafesi ile birlikte hava yolu şirketinin kuralların göre 6 – 8 KG ağırlığa kadar olan kediler, kabinde taşınabiliyor. Ancak bizim Limoncello danacık statüsünde olduğu için kabıyla birlikte 10 kiloya yakındı, ilk uçuşunda, bir şey demediler, tartmadılar dahi! Kabine giren pet taşıma kafesinin ağırlığından ziyade, hacmi daha önemli. Keza bu kafes yolcu koltuğunun altında uçuşa kabul ediliyor. (İtiraf: Uçak boştu, yanıma aldım)
Daha dev boyut ve ağırlıklarda kediler (Sanırız onlar artık aslan, kaplan statüsüne girmeli) kabin altı seyahatine zorunlu. Yazık ama ya…
UÇAKTA KÖPEK TAŞIMA İŞİ
Aynı şekilde kediler gibi köpekler de uçaklara kabul ediliyor. İç hat uçuşlarında yine ağırlık limit var ve kediye nazaran köpekle uçak seyahati biraz ayrı gayrı olabiliyor. Uçakta kabin içine alınabilen köpek ağırlığı (kafesi ile birlikte) aşağıda detaylı yazacağımız şekilde, hava yolu firmasının kurallarına göre 6-8 kilo arası. Daha büyük arkadaşlarımız kabin altı bagajında kendi kafesleriyle seyahat etmek zorunda. Nispeten küçük ırk bir köpeğe sahipseniz rica minnet bu iş halledilebilir ve kabin bagajı ölçüsündeki taşıma kaplarıyla köpek dostlarımız yolcu kabinine alınabilir. Ancak büyük ırk sahibi bir hayvanseverseniz, arkadaşlar bagaja gitmek zorunda ki açık konuşalım biz bunu sevmiyoruz. Yol boyu ağlayan örnekler de, çok daha acı sonuç vermiş yolculuklar da kulaklarımızdaki eski haberlerde yer alıyor. Barış’ın Frida gibi küçük bir ırka sahipseniz, 23x40x55 cm. ölçülerinde standart pet kafesi ile köpeğinizi yanınıza alabilirsiniz.
Eğer köpeğiniz çok gürültülü bir arkadaşsa, ağızlık takmakta fayda var, uçakta densizin birine denk gelince can sıkıntısı yaşamanızı istemeyiz.
UÇAKTA KUŞ TAŞIMA:
Kendi kafeslerinde olan küçük ötücü kuşlar, kafesleriyle birlikte PETC kurallarına uygun olarak kabinde seyahat edebiliyor. Kuşun uygun uçuş belgelerinin olması ve kabinde hayvan taşıma ücretlerinin ödenmesi yeterli. Yolda döküleceği için hayvanın su kabını almanızı ya da boşaltmanızı ve rahatsız olmaması için üzerini kapatmanızı hatırlatalım.
UÇAKTA EVCİL HAYVAN TAŞIMA FİYATLARI – YURT İÇİ
Bu bütün hava yollarında değişen fiyatlarla uygulandığı için, seyahat edeceğimiz hava yolu şirketini değiştirmemize dahi sebep olabiliyor. Ki birine 20 TL gibi bir fiyatken, diğerine uçak biletinden pahalı olarak 120 TL’lik bir fiyat çıkınca, hava yolu tercihi değiştirmiştik.
- PETC: (Pet in Cabin) kabinde hayvan taşıma;
- AVIH (Animal in hold) kargo bölümünde hayvan taşıma
olarak iki ayrı fiyat tarifesi bulunuyor. Kargo bölümünde de ağırlığa göre fiyat değişebiliyor.
THY Evcil Hayvan Taşıma Ücretleri
- PETC (Kabinde 8 KG’a kadar ) 70 TL;
- Türk Hava Yolları’nın pet taşıma ücreti; AVIH 9-15 KG 110 TL iken 15 KG üstü 170 TL
Pegasus Evcil Hayvan Taşıma Fiyatları
- Kabinde Pegasus kedi köpek taşıma ücreti, PETC (Kabinde 8 KG’a kadar) 60 TL;
- AVIH 6-16 KG 100 TL; 16 KG + 160 TL
Anadolu Jet Evcil Hayvan Taşıma Ücretleri
- PETC (Kabinde 6 KG’a kadar) 50 TL ücret bedeli ile Anadolu Jet‘te uçarken;
- AVIH 6-15 KG 120 TL; 15 KG’dan fazla ağırlıkta 180 TL isteniyor.
Sun Express Evcil Hayvan Taşıma Fiyatları:
- PETC (Kabinde 8 KG’a kadar) kedi ve köpek ücreti 60 TL. Muhabbet kuşu: 40 TL.
- AVIH 8 – 14 KG. 160 TL. 14 KG üstü kabul edilmiyor.
Bora Jet Evcil Hayvan Taşıma Ücretleri:
- Tek kafes içinde PETC (Kabinde 6 KG’a kadar) statüsünde pet taşıma ücreti 35 TL’dir.
Onur Air Evcil Hayvan Taşıma Fiyatları:
- 8 KG’a kadar uçak içinde taşınan evcil hayvan (PETC) ücreti 25 TL’dir.
Atlas Global Evcil Hayvan Taşıma Ücretleri: Pek sevgili Atlas Global hayvan taşıma ücreti sabit fiyatla PETC (Kabinde, yolcu ile beraber) taşıma ücreti 20 TL’dir.
Bu tarifelere göre de uçakta en ucuz evcil hayvan taşıma ücreti Atlas Global’a ait oluyor. İkinci de küçük bir farkla Onur Air.
Son uçuşumuzda yolcu için daha uygun fiyatlı uçak bileti sunan alternatif bir hava yolu şirketi varken, evcil hayvan taşıma ücretindeki fark sebebiyle, toplam ücrette Atlas Global öne çıkmıştı. Bilet alırken bütçe açısından buna da dikkat etmek lazım.
UÇAKTA PET TAŞIMA FİYATLARI – YURT DIŞI
Önce yurt dışına evcil hayvan taşıma kurallarında önemli bir durumu belirtelim: Varış havalimanı. Türkiye’nin neresinden (ya da Dünya’nın neresinden) kalkarsa kalsın, uçağımızın varış ülkesindeki evcil hayvan kabul kuralları çok önemli ve genelde çok katı. Sonradan tatsız bir duruma mahal vermemek için dikkatli olun.
Mesela İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar yurt dışından evcil hayvan seyahatine izin vermemektedir. BAE, Katar ve İngiltere uçuşlarında evcil hayvan asla taşınamaz.
(Kısaltmaları hatırlatalım. PETC: (Pet in cabin) Kabinde evcil hayvan. AVIH: (Animal in hold) Kargo bölümünde pet taşıma.
- Dış hatlarda THY evcil hayvan taşıma ücreti: PETC: En az 70 Dolar olmak üzere toplam ağırlık ile parkurda geçerli fazla bagaj ağırlığı ücreti. AVIH: En az 140 Dolar olmak üzere kafes dahil toplam ağırlık x seyahat edilen parkurun toplam fazla bagaj ücreti.
- Dış hatlarda PEGASUS evcil hayvan taşıma fiyatı. PETC (Kafesi ile beraber 8 KG’ya kadar) 45 Dolar.
- Yurt dışı uçuşlarda ATLAS GLOBAL dış hat evcil hayvan taşıma bedeli: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yönündeki uçuşlarda iç hat gibi PETC için sabit 20 TL’lik ücret talep ediliyor. Diğer uçuş fiyat bilgisini bulamadık. Biliyorsanız yorum olarak lütfen paylaşın, güncelleyelim.
- Dış hatlarda SUN EXPRESS evcil hayvan taşıma bedeli (Köpek, kedi) PETC 8 Kg. kadar 20 Euro. AVIH 8 KG. üstü 75 Euro. Muhabbet kuşu: 10 Euro. (Kabinde kafesiyle. 2 taneye kadar)
Diğer Hayvanların Uçakta Taşınması
Bunlar “kargo” kategorisine ve canlı hayvan taşımacılığına girmekte. At, tropikal büyük canlılar, kanatlı hayvanlar, küçük baş hayvanlar, büyük başlar, balıklar ve akvaryum canlıları için hem yasal prosedürler hem de taşıma ücretleri için Turkish Cargo ile irtibata geçebilirsiniz. (Uçakta at taşımak…. Hmm!..)
Sürüngenler ve kemirgenler için herhangi bir açıklama yok. Beslenmesi serbest ve yasal olan guine pig, hamster, tavşan, iguana, yılan gibi hayvanlar için veterineriniz ve hava yolu şirketi ile görüşmekte fayda var.
OTOBÜSLERDE PET TAŞIMA
Türkiye’deki tüm otobüs şirketlerinin -genelde muavinin ve şoförün inisiyatifinde- pet taşıma özgürlüğü bulunuyor. Küçük kedi ve köpekler ile, kuşlar otobüs içinde, büyük arkadaşlar da bagajda taşınabiliyorlar. Kurumsal firmalar için bilet almadan önce rezervasyon yapmak ve bilgi almak gerekliyken, küçük firmalarda genelde otogarda bahşiş sistemi ile bu işler halledilebiliyor. Yurt dışına giden otobüs firmalarında ise durum bazen sıkıntılı olabiliyor, bilet almadan önce bilgi almakta fayda var.
Kendi hayvanlarımızın fotoğrafını çekmeye, daha doğrusu çekilmişleri şuraya koymaya üşendiğimiz için olsa gerek, tüm görseller internetten alıntıdır.
İyi ki evcil hayvanınız var ve güzel insanlarsınız. İyi yolculuklar olsun.
hormunt
15 Kasım 2017 - 05:29Atlas global 50 TL yaptı bilginize
Taflan
25 Kasım 2017 - 13:10Güncelleme için teşekkürler.