Hostel

img

HOSTEL NEDİR

Yurt dışı konaklama türlerinden favorimiz olan hosteller hakında ‘fazla fazla’ bilgi vermeye çalışalım. Hostel nedir, ne demektir? Hostel rezervasyonu nasıl yapılır, en ucuz hostel nasıl bulunur, en güzel hostel nedir gibi soruların ve daha fazlasının cevaplarını arayacağız. Bazı kısımlar abartı gelebilir ancak Keşfetsene‘nin tamamında olduğu gibi her şeyi en temelden almaya çalışıyoruz. 

Hosteller temel olarak şu mantıklarda kategorize edilebilir:

  1. Konaklama Türüne Göre:
    • Özel odalar: Sadece belirli sayıda kişiye birlikte verilir, yabancıya açık değildir. (2,3,4 kişi gibi)
    • Sadece kadınlara özel odalar (Female only) Adı üstünde yalnız kadınlar kalabilir.
    • Sadece erkeklere özel odalar (Male only): E bunda da sadece erkekler kalabilir.
    • Karma odalar (mix room): Herkes kalabilir.
    • Yerli dışı odalar (Nonlocal): O ülke vatandaşları alınmaz.
  2. Odadaki Nüfusa Göre:
    • Özel odalar (2,3,4 kişilik özel odalardır. Otellerdeki gibi oda kiralanır.)
    • Karma odalar (Odadaki yatak kiralanır. 4,5,6,8 kişilik odalar yaygındır. 12,14,16,18,24,32 görülebilir. 32 mi demeyin, pahalı şehirlerde koğuş mantığı mecbur olabiliyor. 6 -8 kişiden sonra hepsi aynı bizce)
  3. Süre Sınırına Göre:
    • Esnekler. Herhangi bir sınır bulunmaz. Çoğu böyledir.
    • Kısa süreli konaklama zorunluluğu (maks. 3 gün, 5 gün, 1 hafta, 10 gün gibi.)
    • Alt limitli konaklama mecburiyeti: (min. 2 gün, 3 gün gibi)
  4. Üyelik Sistemine Göre:
    • Her geçen gün azalsa da bazı hosteller kulüp üyeliği ve üye kimliği zorunluluğu ister. Rezervasyon sırasında dikkat edilmelidir. (Bazı hostellerse bu kulüp üyelerine indirim yapar. 5 Euro’luk üyelikle daha çok indirim alacaksanız bakılabilir.

Tüm konaklama notlarımız için tıklayınız.

Hostel Çalışanları

Üç tip hostel çalışanı vardır. Aynı zamanda arkadaşımız ve rehberimiz olacak bu kişileri iyi tanıyalım.

  1. İşletme sahipleri: Genelde iyi insanlardır ama diğer çalışanlara göre biraz daha soğukturlar. Bu onlar için ‘iş’ sonuçta.
  2. İşletme çalışanları: Tam zamanlı çalışanlardır. Housekeeping (Temizlik) kadrosu genelde yabancı dil bilmez ama kibar ve yardımcı oluyorlar. Nispeten ‘gariban’ kadrosundalar. Resepsiyon çalışanları yoğun saatler dışında oldukça yardımcılardır. Kesinlikle bir yerel rehber ve turizm information ofisi çalışanı gibi bize destek verirler.
  3. Part-time Çalışanlar: Canlarım. Ziyadesiyle ücretsiz konaklama için özellikle küçük hostellerde çalışan bu arkadaşlar, gece nöbetçisi olur, check-in/out yoğunluğunda destek çalışanı olur, mutfağa bakar, küçük işlere bakar. Kendisi de bir gezgin ya da öğrenci v.s. olan bu arkadaşlar şehre dışarıdan bakan bir iç gözdür. Uzun süredir o şehirdedir ya da uzun süre kalacaktır, bir sürü ipucunu ve güzelliği keşfetmiştir. Öğrenci dışında da uzun süreli gezginse sohbetine doyum olmaz, kültür, siyaset, ekonomi her şeyi konuşması çok verimlidir. Güzel arkadaşlıklar kurulabilir.

Hostel

Hostel Rezervasyonu Nasıl Yapılır? Neye göre hostel seçilir ?

100 hostelin 99’u internetten rezervasyon alır ancak zincirler hariç kendi web siteleri genelde buna müsait değildir. Üç dört büyük site ve onlarca muadil site bulunuyor. Her zaman için önerimiz daha önce kalan kullanıcıların yorum ve puanlarına fiyat kadar dikkat etmeniz ve bir site üzerinde bulduğunuz hosteli diğer sitelerde de (ya da arama motorlarında) mutlaka aratmanız. Farklı bir sitede aynı hostel için daha ucuz ya da daha müsait odalara denk gelebilirsiniz. (Komisyon oranı ve sistem entegrasyonu farkı olabiliyor)

Neye Göre Hostel Rezervasyonu Yapılır? (Puan sistemi)

Hosteller rezervasyon sitelerinde genelde şöyle ayrılır:

  • Genel değerlendirme (Customer ratings): Diğer oyların aritmetik ortalaması ile oluşur, genel fikir verir.
  • Fiyat (Price): Her tip odaya göre fiyat değişir, ön sıralamada en ucuz oda karşınıza çıkar ama bu her zaman geçerli olmayabilir. (Çok kişili odadır, cinsiyet sınırı olan odadır vs.)
  • Temizlik (Cleanliness): Odaların ve ara kullanım alanlarının genel temizliğine yönelik kullanıcı puanları. Düşükse yorumlara bir bakın, sizi ilgilendirmeyen bir hassasiyet olabilir.
  • Lokasyon (Location): Özellikle büyük şehirlerde en önemli unsur. Bizim temel kriterimiz. Birçok şehirde daha merkezi bir hostel biraz daha pahalı olsa da aradaki zaman ve ulaşım masrafı kaybını gayet karşılar. Küçük şehirlerde ise 10 dakika yürüme mesafesi yüzünden 4,5 Euro daha fazla para verilmemelidir.
  • Aktivite ve Fasiliteler (Atmosphere, Facilities): Özellikle uzun süre kalanlar için önemli bir kriterdir. Birçok hostelin genel ruhu ve çok sayıda aktivitesi (Oyun salonu, tv salonu, restoranı, barı v.s.) olabilir, ihtiyacınıza göre değerlendirme dışı dahi tutulabilecek bir kriter. Çoook eğlenceli küçük otellerin biraz da gürültülü olabileceğini unutmayın.
  • Güvenlik (Security): Elbette önemli konuların başında gelir. Şehirle direkt alakalıdır. Puan sıkıtılıysa yorumlara bakın lütfen, bir kişi saçma bir deneyimi yüzünden ortalamayı bitirebilir.
  • Çalışanlar (Staff) Çalışanların genel yardımcılığı ve güleryüzlülüğü açısından gezginlerin puanlarından oluşur. Özellikle guest house’larda önemlidir.
  • Ödenen paraya değerlilik (Value for many): Her sitede olmayan bu kritere göre 10 Euroluk bir hostelin 20 Euroluk bir hostelden biraz daha az temiz, biraz daha sakin olması beklenebilir mantığından yola çıkılmıştır. İzafiyet anlayışına göre aslında son derece önemli bir kriterdir. Birçok yorumda şunu görebilirsiniz “Just a bed”. Evet işte, sadece zıbarıp uyumak istediğim ve bunun için az para vermek istediğimiz bir lokasyonda bu yeterlidir ve temizlik, fasilite, güvenlik v.s. birçok kriterde düşük puan alacak bu hostel aslında 10 üzerinden 9 puanlık olur birden bire.

Bizim değerlendirmemiz sırasıyla konum, güvenlik, temizlik, mümkünse de atmosfer puanı yüksek olan uygun fiyatlı, 8 kişiden kalabalık olmayan bir oda.

Seyahat Rehberi_46

Önde gelen hostel rezervasyon siteleri:

Hostelbookers :  Ücretsiz rezervasyon yapar. Vize işlemleri için de özellikle işe yarar. Sürekli HW’ye laf atar daha ucuzuz diye. Haklı olduklarını söyleyebiliriz.

Hostelworld : Yıllardır en güvenilir sitedir. HB ile yarışır.

Booking: Ana işi bu olmasa da elbette buradan da eksik kalmıyor. Aynı anda çok alternatifi sıralamak için uygun bir platform.

Ön Ödeme (Rezervasyon bedeli): Birçok site rezervasyon sırasında ön ödeme alır. Aslında bu oran (%5, 10, 15) genelde kendi komisyon bedelleridir. Sonradan hostelle herhangi bir muhasebe işine girmemek için bunu başta sizden tahsil ederler. Rezervasyon iptali sırasında bu bedelin iade edilip edilmediğine (genelde edilmez) ve bunu aslında ücretsiz yapan siteler olduğuna da dikkat edin.

Seyahat Rehberi_47

Hostellerde Değerlendirilmesi Gereken Hizmetler

  • Çarşaf, yastık kılıfı, havlu: Hostel fiyatlarının bir kısmında yastık kılıfı ve çarşaf fiyata dahil değildir, resmen kiralanır. Gün sınırı olmaksızın değişim başına şehrine göre 50 cent ilâ 2 Euro arası para alınır. Havlu neredeyse hiçbir hostelde ücretsiz değildir ancak küçük bir ücretle temiz havlu kiralanabilir.
  • Duş, tuvalet: Çoğu hostelde tuvaletler ortaktır, duşlar da genelde ortak olur. Hassasiyetiniz varsa seçim sırasında buna dikkat edin. Bir de özellikle campinglerde ve pahalı şehirlerde duş da paralıdır. Jetonla ya da yerel madeni para ile çalışır. (1 Euro, 2 euro…) rezervasyon yaparken bu özelliğe de dikkat ederek fiyat seçimi yapılmalı.
  • Kahvaltı dahil ya da sadece yatak şeklinde sıralama vardır. Kahvaltıdan çok bir beklentiniz olmasın ama rezervasyon esnasında dikkat edin. Kahvaltılar genelde sabah erken ve kısıtlı saatlerde verilen oldukça vasat içerikteki öğünlerdir.
  • Mutfak: Birçok hostelde bulunur. Eğer kendi yemeğinizi yapmayı düşünüyorsanız kesinlikle kontrol edin. Ek olarak fırın vb. ne gibi koşullara sahip incelemek faydalı olabilir.
  • Emanet kasası: Bazı değerli evrakları saklamak için bunlar işe yarayan yerlerdir. Ücretli sunulup sunulmadığını rezervasyon sırasında görebilirsiniz. (Genelde ücretli olur)
  • Wi-fi: Artık önemli kısmında bulunsa da yorumlarda çalışmaması, yavaş olması sık şikayet edilen konulardan biridir.
  • Bavul odası: İlk gün check in öncesi, çıkıştaki günde de check out sonrası yarım gün şehri bavulsuz yaşamak için çok önemlidir. Bunun olup olmadığına bakmak gerekir. Çok az da olsa bunu da ücretli sunmaya başladılar, 1 Euro olsa da tepkimizi gösterelim.

Seyahat Rehberi_48

Hostelde Konaklama Sırasında Dikkat Edilecekler

    • İlk kalış: Hayatınızda ilk kez hostelde kalacaksanız yalnız olmamanız önerilir. Hiçbir sorun değil aslında ama kalan arkadaşların yorumlarına istinaden yazıyoruz, biraz daha özümsemek için ilk seferde birden fazla kişi olarak, biraz da orta ve üst sınıf bir hosteli tercih edebilirsiniz.
    • Kalabalık, ışık ve gürültü: Normalde her gezgin hostelde konaklayan diğer gezginlere son derece saygılıdır. Yazılı olmayan bu anayasaya elbette biz de uyacağız ama hassasiyetleri yüksek arkadaşlara kalabalık odalar için uyku maskesi ve kulak tıkacı öneririz. Çok da önemli ve öncelikli değil, ancak tercihe kalmış.
    • Resepsiyon Notları: Resepsiyonda ya da hostelin uygun bir yerindeki panolardaki ilanlara ve el broşürlerine mutlaka zaman ayırın. Çok güzel fırsatlar yakalayabilirsiniz. Ücretsiz şehir haritanızı almayı da unutmayın.
    • Yürüme Turları: Yerli gençlerin düzenlediği hostellerde buluşma ile başlayan genelde yürüyerek yapılan turlara katılabilirsiniz. Hem şehri ücretsiz kafa dengi, akran bir rehber eşliğinde gezersiniz, hem de sosyalleşirsiniz.
  • Pub Crawl: Şehirlerin gündüz turistik yerlerinde ve gece hayatının aktığı yerlerde dağıtılan broşürlerden ve hostel ilanlarından göreceğiniz bu turlar eğlenceli bir gece başlangıcı vaad eder. Bir gecede 4 ya da 5 mekana girme, genelde ilk içki ve son mekanda bırakılma esasına dayalı bu turlarda hem sosyalleşiriz, hem eşsiz girilme derdi ortadan kalkar, hem de kendi kendimize pek de bulamayacağımız yerel bar ve klüpleri görmüş oluruz. Son mekanı beğenmezsek daha önceki mekanlardan birine dönebiliriz. Ayrıca bkz: Pub Crawl
img

Valencia Gezi Rehberi

ŞEHİRCİLİK, ÖĞRENCİLİK VE AKDENİZ Tam bir öğrenci kenti olan Valencia aynı zamanda kısıtlı yabancı…

0 Yorum

2 Yorum

  • Görkem CAN

    28 Nisan 2014 - 08:09 Cevapla

    Hostel güzel ve ucuz ancak yine de koğuş sistemi 30 kişi bir arada kalmayı sevmiyorum. Daha genç işi bir şey bu.

  • Mert Can Keleş

    18 Kasım 2014 - 17:29 Cevapla

    Hostel nedir diye arayıp sitenizi buldum, hayran kaldım. Hostel anıları bu kadar güzel rehber haline getirilir. Bir yandan hostel filmi sebebiyle korkum var hâlâ ancak yazılarınız sebebiyle de cesaretlendim biraz :) Bakalım.

Siz de yorum yazarak bize ulaşabilirsiniz.