Batum’da Görülmesi Gereken Yerler
Gürcistan’ın en önemli turistik destinasyonlarından Batum, özellikle Türkiye’den ciddi misafir çeken, sahil ve deniz keyfi, subtropikal iklim zenginliği ile dağları, nehirleri ve eşsiz doğası, Batum gece hayatı arayışları, SSCB döneminden kalma komünist rejim mimarisinin, kapitalist rejime geçen klasik Doğu Bloku ülkeleri’nde görülen değişimi ve zevksiz renklendirme çabası ile şekillenmiş. Üstüne Batum’da acil turizm geliştirme potansiyeli ile civar bölge zevklerine yönelik inşa edilen kent yapısı ve “oraya da şunu koyalım, buraya da bunu ekleyelim”in samimi çabası ile farklı bir halde, henüz gelişmekte olan keyifli bir şehir, gelişmiş bir Karadeniz sahil kasabası’na seyahat hissi verdi bizde. Batum merkezinde önemli noktalar kadar gitmişken Batum civarında gezilecek yerleri de yazalım istedik.
Batum’da görülecek yerleri gerçekten bir tarih birikimi ya da güncel bir gezgin talebi ortasında dengelemek ve sıralamak zor. Batum gezi rehberi‘mizi okuduysanız, kendimize bir rota dahilinde sıralamaya çalışalım. Gürcistan’a Türkiye’den pasaportsuz gitme imkanı olduğu için nüfus cüzdanı ile rahatlıkla uçakla veya kara yoluyla gittiğiniz Batum’da geçireceğiniz günler daha verimli geçsin. Batum Turizm Ofisi’nin özel daveti ve Gezimanya’nın ortaklaşa organizasyonu ile birçok gezgin arkadaşımızla keyifli bir 19 Mayıs Batum turu geçirdik, rehberle de gezdiğimiz için iyi not alabildik, tabii ki Taflan kendi kendine de bir şeyler eklemek için aralarda kaçıştı ve araştırmalarımızla Batum Seyahat Rehberi’nin bu alt kısmını geliştirdik. Efektif bir Batum turu için mutlaka diğer alt başlıklarla Batum şehir rehberi sayfalarımızı inceleyin, tıklayın yan pencerede açılsın.
Batum Şehir Merkezi’nde Gezilecek Yerler
Batum Sahil Şeridi: Akdeniz kentlerini ya da Avrupa kıyılarını aratmayacak düzen ve güzellikte, bakımlı, canlı ve tertemiz bir sahil şeridi var Batum’da. Batum plajlarında kum yok, taşlık alan var ancak oldukça geniş bir plaj bölgesi var. Yazın onbinlerce kişiyle canlanan plaj, baharlarda da sakin ve keyifli. Bisiklet yolları ve Batum’un parkları ile kara yolları arasına set çekilen bölge gezmeye ve dinlenmeye gidenler için hoş bir parkur. Kilometrelerce uzayan şeridin hemen gerisinde Batum inşaatlarını görebilmek mümkün. Sahil hattında birçok park özel, anısı olan bakımlı noktalar. Batum Limanı civarında şehrin içine doğru girdiğinizdeyse alternatif yapılar karşınıza çıkacak.
Argo Teleferik Hattı: (Argo Cable Car): Aslında Batum merkezde olan bu teleferik hattı, Batum’a şöyle yukarıdan bakmak için iyi bir fırsat. 15-20 dakika süren tek yön ulaşımı ile yüksek bir tepeden kente ve Karadeniz’e bakabilirsiniz. Gidiş-dönüş teleferik bilet ücreti 5 Lari.
Batum Sahilindeki Parklar: Uzun uzadıya eklemeyelim sahil şeridi ve çok kilometrelik Batum Bulvarı boyunca gezip dolaşmak çok keyifli. Elinize alın içeceğinizi mevsim yaz ise denize girin, güneşlenin; mevsim ne olursa olsun yürüyün, oraya buraya konulmuş değişik heykeller ve sokak sanatı unsurlarını, sokak mobilyalarını inceleyin. Bir de merkezde gökyüzüne kadar uzanan bir bambu parkı var, daha önce hiç bu kadar uzun bambu görmemiştik, belki bizim cahilliğimizdir ancak siz de görmüşken gökyüzünü karartan Bülent ve zihniyetine selam söyleyin.
Gürcistan Alfabe Kulesi: Pek beğenmediğimiz, varlığını yakıştıramadığımız dildo benzeri kule Batum sahil hattının ortasında ışıklı bir yapı. Pek bir özelliği olmayan yapının üzerinden Gürcü alfabesinin harfleri var.
Batum Saat Kulesi: İzmir‘deki saat kulesinin çok benzeri olan yapının şahane bir özelliği var. Yaz mevsiminde akşamları 19.00’da 5 dakikalığına çeşmelerinden ücretsiz olarak Gürcistan yerel votkası (bir çeşir brandy) chacha akıyor. Hani 5 dakikada ne kadar içilir bilinmez de, çok içer kafa yaparsanız, doğru denize atlayabilirsiniz. (Çok sevdiğimiz chacha hakkında geniş bilgi Gürcistan yeme içme notlarında
Ali ve Nino Heykeli: Edebi olarak çok özel bir hikayesi olan Ali ve Nino’nun zorlu aşk hikayesini anlatmaya çalışan heykel, Dünya’da pek benzeri göremediğimiz bir şey. İki metal heykelin, altında mekanik bir aksanla hareket etmesi ve 15-20 dakikalık dönüşleriyle birbirinin içinden geçmesi şeklinde bir mizanseni var. Didin görün de, harbi saçma bir şey. :)
Ali ve Nino Hikayesi: Kurban Said’in başyapıtı olan kitap 1937’de yazılmış. Birinci Dünya Savaşı ve Rus Devrimi sıralarında, Azerbaycan’ın bağımsızlık savaşı verdiği ortamda yüzü doğuya dönük Ali Han Şirvanşir ile Avrupalı hassasiyetlerine sahip Nino Kipiani’nin birbirlerine olan imkansız aşkını anlatan hikayedir. Ali, Asyalı atalarının inançlarıyla Nino’ya olan bağlılığı arasında bir seçim yapmak zorunda kalır.
Batum Sahil Bulvarı: Sahil hattından limandan sağa doğru (yuh coğrafya tanımına gel) ilerlediğinizde karşınıza çıkan, yine sahile paralel ilerleyen geniş bir bulvar. Eğlenceli figürler ve heykellerle süslenmiş.
Piazza: Batum’un İspanyol meydanlarından ismini aldığını düşündüğümüz Piazza’sı şehrin kalbi sayılabilir. Birçok yerel ve turistik unsur burada, Batum şehir turuna buradan başlamak ya da tur arasında oturup bir keyif kahvesi içmek iyi birer fikir. Meydanda Saat Kulesi’nde Prag Gezimizdekinin benzeri bir saat kulesi oyunu var. (Prag’taki saçmalıktı bizce) buradakini direkt izleyemedik ancak yerel arkadaşlarımızın ifadelerine göre daha iyi görünüyor. Ortadaki havuz misali zemin mozaiği de oldukça şık bir çalışma.
Avrupa Meydanı ve Medea Heykeli: Tam Avrupai düzende kurulu merkez meydanda birçok kafe, sanat galerisi, tarihi yapılar, ışıklı sesli bir havuz gösterisi alanı ve dev bir heykel var. Yunan mitolojisinde önemli yeri olan Medea elinde altın koyun postu tutuyor ve Batum’u selamlıyor.
Küba esintili Batum sokakları: Komünist dönemden kalma ‘fakir’ sokaklar inanılmaz güzel. Tam kaybolmalık. Yerelliğini koruyan, düşük katlı yapılar, renkli balkonları, eski arabalar ve balkonlardan sarkan çamaşırlarla mis gibi hisler uyandırıyor insanda. Gecesi de ayrıca güzel.
Batum Sokak Sanatları: Gürcistan sokak sanatları canlı olan bir ülke. Tiflis gezimizde örneğini çok fazla görmüş olduğumuz eserler Batum’da daha kısıtlı sayıda, ancak yer yer karşımıza çıkıyor. Tadını çıkarın, çünkü sanat sokakta.
Art Gallery Cafe: Batum gezi programımızda vardı ama seyahatimizde denk gelmedik. Canlı piyano eşliğinde sergi gezme fikri nefis. Deneyimlerseniz lütfen yorum olarak yazın.
Batum Orta Camii: Osmanlı döneminden kalma merkez cami hâlâ aktif ve korunuyor. Standart mimari özellikleri olan bu eser Batum’da cami var mı sorusunu soran okurlarımıza gelsin, girip ibadetimizi yapabiliriz, açık ve düzenli.
St. Nicholas Kilisesi: Piazza meydanı civarındaki yapı şehrin eski kiliselerinden, ziyarete değer.
Batum turunuz boyunca isteseniz de istemeseniz de geçeceğiniz önemli diğer duraklar şöyle; Rustaveli Caddesi, Khimshiashvili, Tamar, eski postane binası. Ayrıca vaktiniz olur da isterseniz Acara Devlet Müzesi’ne de gidebilirsiniz.
Batum’da akvaryum ve yunus parkı var. Akvaryum tamam, ancak lütfen yunus parkına giderek bu işkenceye ortak olmayın. İstedikleri kadar iyi işletilsin ve yunuslar korunsun, yunus parkları işkenceci, özgürlük kısıtlayıcı ortamlardır.
Batum Civarında Gezilecek Yerler
Batum Kalesi: (Gonio Kalesi) Batum Turu yapanların uğrak noktası olan Batum Kalesi; Türkiye Sarp Sınır Kapısı’na yaklaşırken konumlanmış tarihi bir bölge. 1. yüzyılda Romalılar yapmış, 17. yy’da Osmanlı İmparatorluğu kullanmış. Kale içinde birçok devrin izleri görünürken hem açık hem kapalı alanda sergiler yer alıyor. Çocukların el emeği sanat ürünlerini nasıl yaptıklarını izlemek ve çıkan güncel sanat eserlerini görmek için de bir fırsat olan yapının düzenli bahçesi içinde yerel halkın spor ve kültür faaliyetleri (Okçuluk, folklör v.s.) gözlenebilir. Batum Kalesi giriş ücreti sivil 3 GEL, 10 kişi ve üzeri gruplarda kişi başı 2 GEL, öğrenci 1 GEL. 6 yaş altı çocuklar Gonio Kalesi’ne ücretsiz girebilir.
Dağlar, nehirler, şelale ve doğa: Batum da tüm Gürcistan’da olduğu gibi doğa harikası bir bölge. Düşük sayılı nüfusun katletmediği doğal güzellikler Karadeniz ikliminin yağışlılığı, subtropikal iklimin canlı çeşitliliği ile dev ormanlar, enfes yeşillikler ve gürül gürül nehirler, dereler oluşturmuş. HES’lerle durdurulmayan derelerin civarlarında küçük dinlenme tesisleri de yer alıyor. Tarihi köprüler, han kalıntıları, yerel yaşamın Karadeniz mimarisi evleri şehir yaşamından hazır kaçmışken, bizlere doğanın nimetlerini cömertçe sunuyor. Kesinlikle vakit ayırıp Karadeniz Doğa Turu’nu, komşumuz Batum’un dağlarında da yapmanızı öneririz.
Makhuntseti Köprüsü ve Şelalesi: Batum’un araçla 30-35 dakika dışındaki bu doğal güzellik, kendinizi Karadeniz turunda hissedeceğiniz bir ortamı sunuyor. Yemyeşil bir doğa, masmavi veya çamurlu nehirler ile besleniyor ve bize benzeri zor bulunur keyifli saatler sunuyor. Gitmişken bir de Gürcü kahvesi yudumlarsınız bizim şerefimize. (Kahve 1 Lari)
Batum Botanik Parkı / Batum Botanik Bahçesi: Devasa bir alana kurulu bu parkı çok sevdik, Batum merkeze sadece 15 dakika mesafedeki bahçe ile ilgili detaylı bilgi vermek istedik, lütfen şuraya tık tık:
Artvin Hopa: Gürcistan’a gitmişken, Batum’dan Hopa’ya kara yoluyla yarım saat içinde geçebilir, ülkemiz topraklarında seyahat edebilirsiniz.
Batum Şarap Turları
Gürcistan şarapçılığıyla da meşhur ve şarapları beğenilen bir ülke. Geleneksel Avrupa şarapları yerine alternatif bir yöntemle yapılan Gürcü şaraplarının Batum‘da ve civarında da birçok tadım noktası ve şarap turu yapılan şarap şatoları/üzüm bağları/turistik tesisleri var. Süpermarketler ve tekel bayisi kılıklı bakkallardan, pazarlardan Gürcistan yerel para birimi Lari ile 3-5 Lari’den başlayan fiyatlarla satın alacağınızı içimi keyifli şaraplarda ağırlık semi-dry ya da tatlı şarap türünde yoğunlaşmış olsa da birçok üzüm çeşidinden lezzetler bulunabilir. Neredeyse her restoranın şarap menüsü bulunuyor, iyi kötü birkaç seçenek fiyat-kalite dengesinde memnun eder.
Batum yeme içme rehberi bölümümüzde bazı şaraplara değindik. Şuraya tıklarsanız, o yeni pencerede açılırken siz yazınıza devam edersiniz.
Ortalama büyüklükteki süpermarketlerin tümünde Tiflis‘te olduğu gibi ücretsiz Gürcü şarabı tadımı yapabilir, beğendiklerinizi satın alabilirsiniz. Tur olarak biz de davetli olarak Adjarian Wine House isimli şarap evine gittik. Tarihi bir dekorasyonla eski dönemde üzüm ezilen taşlardan, şarap taşınan fıçılara küçük bir sergi alanı, sembolik bir üzüm bağı olan Adjarian wine house şatosunun içi de oldukça lüks ve yemek yemek için bir seçenek. Ancak dürüst olalım, şaraplar iyiydi, peynirler lezzetliydi ancak zengin sofradaki hiçbir yemeği beğenmedik. Salatalık yeşil malzemelerin tatsızlığı, aperatiflerin ve ana yemeklerin lezzetsizliği bize “vasat” notunu verdirtti. Ancak takılmak, peynir şarap tadı yapmak için şahane bir yer, bir de belki bize kötü anı denk gelmiştir, siz gider de memnun kalırsanız, lütfen yorum yazarak notlarımızı güncelleyin.
Batum Casinoları
Kumar bizim için oynanan bir şey değil, eğlenilen küçük bir kaçamaktır, dolayısıyla Batum’daki casino’lar Batum gezilecek yerler listesine girer. Mükerrer kayıt olmasın, detaylı notlar aşağıdaki görsel aracılığıyla görebileceğiniz Batum gece hayatı notlarımızda.
Batum Hakkında Detaylı Seyahat Notları
Batum gezimiz sonrası bol bol yazdık, okuduğunuz bu sayfa dışında aradığınız birçok bilgiye şu görselleri tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Mehmet Yılmaz
14 Temmuz 2015 - 17:24Batum gezi rehberlerinizin tümünü detaylarıyla okudum, tebrik ederim. Özellikle Batum Yunus Parkı konusundaki hassasiyetiniz de ayrıca özel ve güzel. Her zaman için Keşfetsene en beğendiğim seyahat rehberlerinden biriydi burada bir kez daha gönlümü aldınız.
Taflan
15 Temmuz 2015 - 16:20Mehmet Selam, çok teşekkür ederiz katkın ve değerli yorumların için. Yunus parklarının tüm Dünyada kapanmasını en içten dileriz, kapatamıyorsak da en azından yaşaması ve gelişmesinde bir pay sahibi olmayalım.