Batum Botanik Bahçesi Hakkında Detaylar

img

Şehir Ortasında Zengin Bir Orman: Batum Botanik Parkı

Fransız asilzade Michael D’Alfons tarafından 1880’lerde özellikle Güney Fransa’dan bitkiler getirilip dikim çalışmalarının başladığı, Rus Botanikçi Andrey Nikolayevich Krasnov’un yürüttüğü düzenli çalışmaların 3 Kasım 1912’de resmen açılan Batum Botanik Parkı bugün bölgenin en büyük, çoğu kaynağa göre de Dünya’nın en büyük ikinci botanik parkı. 108 hektarı aşan ciddi bir alana yayılmış olan Batum Botanik Bahçesi’nde binlercesi ağaç türü olmak üzere 5000’i aşkın bitki çeşitliliği, ziyarete gelenlere huzur dolu birkaç saat ya da yarım gün sunuyor.

Batum gezi parkı

Bitki bilimi kültürümüz zayıf olduğu için türler ile ilgili ekstra detay veremeyeceğiz çünkü yalan olur, ancak bir şeyler paylaşabiliriz çok huzurlu saatler geçirdiğimiz Batum gezimizin bu durağı ile ilgili. Mevsimsel olarak görülebilen 1250 civarı gül türünün yer aldığı bahçe geniş bir yamaç alana kurulmuş, yokuş aşağı inen yollarında değerli peyzaj çalışmaları ile zenginleştirilmiş. Hem aşağıda, hem yukarıda kapısı olan parkta yürüyüş sağlığı ve yorgunluk açısından kesinlikle yukarı kapıdan giriş öneriyoruz çünkü cidden iyi bir mesafe var.

Karadeniz’in eşsiz dinginliği ve ufuk çizgisinin sonsuzluğu parkın içinde yürürken bir yanda size fon görüntüsü sağlarken, bu bitki çeşitliliğinin ev sahipliği yaptığı kuşlar da cıvıltılarıyla fona iyi bir müzik sağlıyor. Yürüyüş yolu içinde yer alan doğal kaynak suyundan ücretsiz yararlanarak serinleyebilir, belirli bölgelerde konulmuş ücretsiz wi fi noktalarında da sosyal medya bağımlılığınızı giderebilirsiniz. Şehirde sürünen arkadaşlarınıza, mis gibi ormandan fotoğraf atmak kıskandırıcı olacaktır.

Batum botanik

Eskiden Gürcistan Bilim Akademisi tarafından yönetilen park Batum Botanik Bahçesi 2006’dan beri BGCİ isimli bağımsız enstitü tarafından bakımı ve işletmesi sağlanıyor.

Batum Botanik Parkı Giriş Ücreti

Batum Botanik Bahçesi’nin giriş ücreti 2015 yaz sezonu itibariyle 8 Lari. (Gürcistan’ın para birimi Lari’dir) 10 yaş altı çocuk ücretsiz. Bize yaramaz ama yerel birçok kişiye çeşitli ücretsiz giriş hakları var. (Arkadaşınız falan olur) Ayrıca çoklu gelecekseniz ay boyunca geçerli tek kişilik giriş 30 Lari, bir aylık iki kişi 45 Lari. Batum’da kamp yapılacak yerlerin başında gelen Batum Botanik Bahçesi’nde kamping ücreti gecelik 15 Lari.

Batum Botanik Bahçesi’ne Nasıl Gidilir?

Batum şehir merkezinden 15 dakikalık araç mesafesindeki Batum Botanik Park’ına dolmuşlar ile 0.60 Lari karşılığı gitmek mümkün. Taksi de pazarlığa bağlı olarak sadece 10 Lari civarı tutuyor. Bütçesi müsait olanlar için mantıklı bir fikir, zaten Gürcistan taksi fiyatları hem Tiflis‘te hem Batum’da bizden “çok uygun” sıfatını almıştı. Kapısında inilen parkın içinde ana yollardan yürüyüş süresini 3 saat kadar önerebiliriz. Hıza ve zevke bağlı olarak yarım güne kadar da yayılabilir, neredeyse bir gün kadar süreli Botanik Bahçe ziyareti de keyif verir.

Batum Botanik Bahçesi'nde yıkık ağaç

Batum Botanik Parkı’nın Turistik Özellikleri

Parkın her iki kapısında da tuvalet var, gayet temiz. Park içinde biri doğal çıkış birkaçı da park çeşmesi dekorlu doğal su kaynakları var, ücretsiz ve Batum’da çeşmeden su içilebiliyor. Mis! Batum Botanik Parkın’ın ortasında bir evde soğuk içecek satışı yapılıyor, bir soluklanma için kullanılabilir, fiyatlar da gayet iyi. (Standart içecekler 2 Lari, yiyecekler 1-5 Lari arası) Park girişlerinde ve içinde yerel satıcılar ufak tefek ürünler satıyor. Parkta bisiklet sürmek serbest ancak o keyfi şehre bırakıp yürümenizi öneririz, bir de sezonda akülü araba kullanımı da oluyormuş, bize denk gelmedi, siz bilirsiniz.

Batum Hakkında Detaylı Seyahat Notları

Batum gezimiz sonrası bol bol yazdık, okuduğunuz bu sayfa dışında aradığınız birçok bilgiye şu görselleri tıklayarak ulaşabilirsiniz.

genis-batum-gezi-rehberi

batum-da-gezilecek-yerler

batum-gece-hayati

gurcistan-mutfak-batum-mutfak

img

Ege Telgraf Gazetesi’neydik

İzmir'in Yerel Gazetesi Ege Telgraf Röportajı Birçok gezgin ve seyahat blogger'ı arkadaşımızı köşesinde röportajlarla…

0 Yorum

1 Yorum

  • Sahat

    30 Mayıs 2015 - 11:04 Cevapla

    En son gezim oraya idi. Gitdigin yerlerin tarifini burada okumak ayrica zevkli…

Siz de yorum yazarak bize ulaşabilirsiniz.