Bangkok Ulaşım Rehberi

img

TAYLAND’A NASIL GİDİLİR?

Uzak doğunun bu farklı ülkesine neredeyse her şekilde başkent Bangkok üzerinden ulaşılıyor. Suvarnabhumi Uluslararası Havaalanı, büyük ve merkezi konumu, sık sağlanan uçuş ağları ve turistik şehirlere kara ulaşımıyla yakınlığı sebebiyle ciddi bir ana arter işlevi görüyor.

BANGKOK’A ULAŞIM

İstanbul’dan Bangkok‘a sadece THY ile direkt uçmak mümkün. (Yaklaşık 10 saat) Ancak çok sayıda alternatif ile aktarma yapılabilir. Ulaşım sayfamızaki bilet kıyaslama siteleri aracılığıyla bulacağınız onlarca uçuşla 10-18 saat arası süreyle çok daha ucuza Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Kazakistan, Bahreyn, Ürdün, Rusya, Çin gibi alternatiflerle uçabilirsiniz. Ayrıca hiçbir yerde bulamayacağınız Türkmenistan Hava Yolları (Önerilir) ve birkaç alternatif de daha uygun fiyatlarla uçuş imkanı sağlıyor. Aktarmalı uçuşlar kadar duraklamalı uçuş seçeneğini de değerlendirmek lazım.

Bkz: Yurt Dışı Ulaşım ve Bkz: Duraklamalı Uçuşlar

Tuktuk_5

Suvarnabhumi Uluslararası Havaalanı(BKK): Asya’nın en modern hava limanlarından biri. Hem Türk Hava Yolları hem de kullanabileceğimiz birçok aktarmalı firma buraya iniş yapıyor. Şehir merkezine gitmek için;

  • Airport Bus ile: Havaalanından Bangkok merkeze düzenli sefer düzenleyen bu otobüsleri kullanabiliriz. Sabah 05:00’ten gece 00:30’a kadar sefer var. Tek başına yolculuk edenler için uygun fiyatlı bir. Eğer iki ya da fazla kişiyseniz taksiye binmeniz daha ucuz ve rahat olur. Airport Bus’ın Skytrain (Havada giden tramvay) duraklarında, büyük otellerde ve şehrin önemli yerlerinde durakları vardır.
  • Toplu taşıma ile: Önermiyoruz. Bu kadar ucuz şehirde hem buna gerek yok hem de bir yere gitmek için defaalarca otobüs değiştirmek ilk gün için zorlu olabilir.Çok da zaman kaybedersiniz.
  • Taksi ile: Birden fazla kişi için en iyi fikir. Fiyatların gayet uygun olduğu bu şehirde aşağıda yazan pazarlık konusunu da okursanız salt taksi ve tuktuk kullanırsınız.

Don Meung Uluslararası Havalimanı (DMK): Bangkok’un eski havalimanı. Burayı kullanacağınızı sanmıyoruz ancak olur da bir iç hatta falan denk gelirse şehre taksi ile varmak en iyi fikir.

BANGKOK’TA ULAŞIM = TUKTUK DEMEKTİR

OTOBÜS – METRO: Gelişmiş iç ulaşım ve otobüs ağı yerliler için harika çözümler sunuyor. Her yere otobüsle gitmek mümkün ancak hem otobüslerin çok farklı sınıflara ayrılması hem de Tai dili tabelalar bizi zorlar. Tuk tuk değil, ille de otobüs diyorsanız, Bangkok Mass Transit Authority’nin internet sitesinden (www.bmta.com) araştırma yapmanızda fayda olduğunu belirtelim.

KLASİK TAKSİ, LİMUZİN TAKSİ, MOTOR TAKSİ: Hepsi özellikle uzun mesafeler ve şehirler arası yollar için kullanılabilecek alternatiflerdir. Mutlaka aşağıdaki pazarlık bilgisi ışığında önceden pazarlık yapmanız gerekir. Klasik taksilerde gerekirse kavga ederek taksimetreyi açtırın. Olmadı araçtan inin. Mümkünse otelinizin ya da turistik mekanın önünden değil azıcık yürüyüp yoldan bir taksiye binin. Limuzin Taksi için bir şey yazamayacağız, bize binmeyin dediler, laf dinledik. Biz de size binmeyin diyelim. Motor taksiyi sadece acil durumlarda hızlı gitmek için ve mutlaka kask ile kullanın. Sürücüyü size kask vermesi için zorlayın. Bir de sürüş esnasında korkmayın demek isterdik ama üzgünüz yalan söyleyemeyiz: Korkun!

DENİZ YOLU: Bangkok da bir nevi kanallar şehri. Deniz ulaşımında küçük tekneler ve botlarla taksi kiralamak mümkün. Sahil kenarı bir yerden bir başka sahil kenarı yere giderken ancak mantıklı oluyor. Onun dışında bot ile kanal turu ise şart.

Bangkok_11

TUK TUK: Şehrin aynı zamanda simgelerinden olan tuk-tuk aslında bir triportör. İki kabinlisi de var. 5 kişiye kadar alabiliyorlar. Yine de o nüfusta bir grupsanız iki tane tutun. Karaman’da lisede okurken üç tekerli derdi halk, aynısının yaygın ve yerel hali. Yerelliği, çılgın trafiğin içinden kaçış imkanı ve ara sokaklara rahat girişi, yarı açık olması ve manevra kabiliyeti düşünülürse bizler için; düşük yakıt maliyeti ile de taksiciler için güzel bir icat. Metro, tren, otobüs v.s. var ama hem kısa mesafelerde, hem de tüm gün kiralamalarda tuk tuk kullanın. İyi bir pazarlıkla tüm gün rehberli şehir turunu 20 – 25 TL’ye kapatabilirsiniz…En önemlisi şoförünüz. Biz 6 farklı tuktuk kullandık, sanırız çok şanslıymışız, pek olumlu olmayan anılar da çok. Tai insanları çok iyi olsa da turizmle uğraşan fakir tuk tuk şoförleri artık benliğini kaybedip bu güzelim ırka ihanet ederek turistleri kaz olarak görebiliyor. Tur değil de tek biniş yapacaksanız mutlaka önceden gideceğiniz yer konusunda anlaşın ve arada sponsorda durmayacağınızı belirtin. Ayrıca pazarlığı da araca binmeden yapın. (Pazarlık detayları aşağıda) Bir de çok büyük bir beklentiye girmeden tuk tuk sürücüsünün temel İngilizce bilenini seçerseniz hem sizi şehrin tüm önemli turistik yerlerine götürür, hem birçok şeyi anlatır. Ayrıca birçok sorunuza da cevap verir. Hatta bunu bedava da yapabilirsiniz.

BEDAVA BANGKOK ŞEHİR TURU: Bangkok’ta terziler ve saat satıcıları turistleri mekana getirmesi karşılığında onlara 5 Litrelik gasoline kuponu veriyorlar. Bu kuponla yarım gün çalışarak elde edeceğinden daha yüksek bir gelir kazanan şoför de anlaşmanıza bağlı olarak sizi bedava gezdirirken arada dükkanlara götürüyor sadece 4, 5 dakika içeride kalmanız durumunda da kuponunu alıyor. İsterseniz (?) meşhur Tayland kumaşlarından kendinize bir takım elbise diktirebilir ya da iyi bir çakma saat alabilirsiniz, elbette bu hiçbir zorunluluk değil, ilgili davranıp, çayınızı suyunuzu içip çıkabilirsiniz de. Kısıtlı İngilizcesi olan şoförler bu anlaşmaya ‘sponsor’ ismini veriyor.Sponsorlu tur diyelim, bu güzel şehri birlikte gezelim.

Bangkok notlarımızın anasayfası için tıklayın: Bangkok Gezi Rehberi

img

İngiltere Vizesi

BİRLEŞİK KRALLIK VİZESİ İngiltere vizesi, Ülkemizde almakta en çok sıkıntı yaşanan vizedir desek doğru…

9 Yorum

Daha önce hiç yorum yapılmamış

Siz de yorum yazarak bize ulaşabilirsiniz.