Yalanlar, Abartmalar ve Korkular

img

‘Yalancıyız’ demeyelim de millet olarak abartmayı çok seviyoruz arkadaş. Keşfetsene‘nin açılmasının en önemli nedenlerinden biri yıllarca çevremizdeki birçok arkadaşımızla paylaştığımız gezi notlarımızdan, seyahatlerinin dönüşlerinde hepsinin hem çok memnun kalması, hem de her seferinde ‘bunu beklemiyorduk’ demesidir aslında. Gezginlik çok güzel şey de, bir yerle ilgili kiminle konuşsak anlattığı şeylerin üçte biri ya yalan, ya eksik ya da mübalağa sanatının en üst noktalarında oluyor.

Türkçe hangi kaynağı okusak, yazılı belge niteliğinde olduğu için biraz daha makul ancak hep bir artistliğe yer veriyor bloglarımız ne yazık ki (Tabii ki muhteşem onca blogu ve gezgini tenzih ederim) Oysa İngilizce kaynaklara baktığımızda bu işlerin çok daha yalın ve makul olduğunu görebiliyorsunuz. Yakalayabildiğim 5 temel nokta var, bakalım.

1. Korku Psikolojisi

Daha 25 sene evveline kadar bir kez yurt dışına çıkanın iki yıl bir daha çıkmasının yasak olduğu ülkemde doğal olarak gelen, yerleşmiş bir korku var. Yurt dışııııı, Hrrrrrr! Soyarlar, asarlar, keserler, çalarlar, aşağılarlar ohooo! Bin tane tehdit, tenkit, ya korkma be, turistsin işte, gideceksin iki kuleye çıkacak, üç kaşık yemek yiyecek, dört beş fotoğraf çekilip döneceksin. Sana; kim, niye, ne yapsın?!?

Travel_1

2. Eziklik (Ağır oldu bu)

Yine malum ve makul sebeplerle özellikle Avrupa ve ABD öncesi sahip olduğumuz eğri boyun durumu. Nispeten haklılıkları olsa da milletçe hep birlikte aşalım artık bunları. Globalleşen dünyada bırakın onlar eziklikleriyle ve faşistlikleriyle kalsın size bir şey yapar ya da bir şey derlerse. Evet toplumsal olarak birçok konuda bizden öndeler ama birey olarak yok farkımız. Orada da fakirlik var, oralarda da cehalet, açlık, ilkellik ve daha bir sürü ayıp var. Onların da gelişmemiş bir sürü noktası, sığ bakış açısına sahip bir sürü nüfusu var. Rahat olun, tadını çıkarın. Yoktur öyle çok farkımız Dünya kardeşliği içinde.

3. Resmi Rahatsızlıklar

Ya pasaport çıkmazsa, çıkınca ya vize vermezlerse, vize olsa da ülkeye almazlarsa…. Lan! Devlet sana niye pasaport vermesin, bilmediğin bir kaçakçılık sabıkan mı var. Parasını veren herkes pasaportunu alır. Tamam vize lanet bir şey, insanı da gerdikçe geriyor, ama temel şartları sağladıktan sonra ve dürüstsen vize çıkmamış adam yok, sana mı çıkmayacak. Bazı aksilikler olabilir tabii ama olmaması için oku bakalım vize bölümünü ve sık sorulan soruları. Vizen varsa niye ülkeye alınmayasın? Evet yasal olarak buna hakları var, ama herhangi bir sıkıntın, sahteciliğin yoksa, sonrasında senin açacağın davalarda alacağın tazminatla giremediğin o ülkede 4 ay ultra her şey dahil yaşarsın rahat ol, almazlarsa almasınlar. (Sadece Türklerin yoğun yaşadığı ülkelerde nadiren bir sorun çıkabiliyor)

Travel_2

4.Abartılar

En keyifli konu seyahatten dönen bir vatandaşın tatil anılarını dinlemek. Bildiğin asker anısı gibi. Kültür seviyesine göre anlatan kişileri yargılamakta fayda var. Üzgünüm asla yargısız dinleyemeyeceğim bir sohbet konusu bu. Berlin‘de uçaktan iner inmez “Aaa Türk” diye kızlar üstüne atlamış da, yok İspanya‘da bir içmişler bir içmişler; eee? İçmişler işte. Amsterdam‘da tam kafaları güzelken bir gay gelmiş bunlara zorla tecavüz etmiş, ama nasıl kafası güzel hatırlamıyor. Beyrut‘ta müslüman diye bunlara ateş açmışlar, Dubrovnik‘ten yüzerek Çin’e varmışlar, Hindistan’da maymun saldırmış…. Eee; alın anılarınız, yalanlarınız sizin olsun… Emin olun bu kadar değil ama anlatılanların, yazılanların birçoğu aslında bu kafada.

5.Maddi Çekinceler

Gezmek elbette evde oturmaktan daha pahalıdır. Yurt dışında çıkmak (neredeyse) şehir içindeki herhangi bir aktiviteden daha maliyetlidir. Ancak yurt dışı tatili/gezmesi/keşfi/turu öyle ürkütüldüğü kadar zor değildir. kesfetsene‘ye vakit ayırır biraz sayfa karıştırırsanız bunun böyle olmadığını rahatlıkla göreceksiniz. Tüm derdimiz bunu anlatmak. Niyesini gidip geldikçe, zamanla anlarsınız zaten.

Uçak_2

YETER!

Eğer bir yere gitme kararı verdiyseniz, bu heyecanınızı paylaştığınız kişilerden gelen tüm olumsuz yorumlara n’olur gülüp geçiniz. “Yaw he he” deyip yolunuza devam ediniz, çünkü yola çıkmaya karar veren birini artık durduracak yegane şey kendisidir. Kendiniz olun, abartılı tüm hikayeleri ‘hmm” diye dinleyip geçiştirin. Sizi korkutan her şeyi de gümrük polisinin yanında bırakın ve gidin… Bi’ gidin, dönünce haklı olduğumu bize yazın. Gitmeden de, dönünce de yorumlarınızı bekliyoruz. Aklınıza takılan her şeyi bize sorun ve gitmeye karar verdiyseniz buradan başlayın: Ekonomik seyahat rehberi
Taflan Kandemir / 23 Kasım 2013 / İstanbul

img

Nelson Mandela’nın Ardından

Dile kolay 27 yıl hapis yatmak ve ardına bu kayıp yılların acısını çıkartırcasına 95…

0 Yorum

6 Yorum

  • murat

    13 Şubat 2014 - 04:24 Cevapla

    18 martta 21 gunluk nepal hindistan gezime cikcam .Bir yol arkadasi bulamadigimdan ve ingilizcemin zayif olmasindan biraz tedirginim.Ama dediginiz gibi tum korkulari burda birakip genede gitcem.Boyle bir ulke icin herseye deger

  • Şeref Erdem

    11 Şubat 2015 - 21:18 Cevapla

    İskandinav ülkeleri,İngiltere,Portekiz ve İspanya hariç bütün Avrupa ülkelerini otomobilimle Türkiye’den çıkarak 2012 ve 2013 yıllarında gezdim.Hiçbir sorun yaşamadım, çok da para harcamadım. Gezmek için biraz cesaret hepsi bu.

    • erdal

      12 Şubat 2015 - 20:15 Cevapla

      Şeref bey, ben eşim ve 15 yaşındaki oğlum ile balkanlar Almanya Hollanda polonya ya 15/20 günlük 2007 model aracımla tur yapmak niyetindeyiz.Avrupada araç kullanma tecrübem var,5-6 defa turla veya ziyaret amacı ile gezilerimiz oldu.Sizden ricam yaşadığınız bu tur deneyiminize dayanarak bize vereceğiniz ALTIN ÖNERİLERİNİZE ihtiyacımz var.Mesela Bulgaristanda 1 gece olsun konaklasakmı,çadırda ve ucuz yerlerde konaklamak istiyoruz, camping konusunda tecrübemiz yok.Şimdiden teşekkür ederiz.

  • kübranur

    27 Kasım 2017 - 00:21 Cevapla

    biraz ingilizcem var yurtdışına çıkmak için yeterli olurmu bilmiyorum :( bu yüzden tedirginliklerim var bu çok büyük bir problemmi yoksa buna çözüm öneriniz veya yapabileceğim tavsiyeleriniz varmı

    • Taflan

      09 Aralık 2017 - 21:26 Cevapla

      Kübra Merhaba,

      Dil seviyeni bilmiyorum ama her türlü bir yol bulunuyor. Ayrıca İngilizce’ni geliştirmek için de en iyi yöntemin yurt dışında iletişim kurmak olduğunu söyleyebilirim. Seviyendeki “biraz” çok göreceli bir kavram, günlük ihtiyaçları karşılayacak kadar halledebiliyorsan, sonrası gelecektir.

Siz de yorum yazarak bize ulaşabilirsiniz.