Akabe Gezi Rehberi

img
İlk adım;
  • Yatak:  15 $ (Otelde KB)
  • Bira:  2 $ (Büfede)
  • Yemek: 10 $ (Restoran)
  • Ulaşım:  Tabanvay
  • Turistik Zenginlik:  4/5
  • Gece Hayatı:  ?/5
  • Pahalılık:  3
  • 5/5:
  • Temel Süre:  1 gün

Kızıldeniz’in En Kuzeyi, Petra’nın Komşusu, Wadi Rum’un Ev Sahibi

Ürdün’ün en önemli turistik destinasyonu Akabe, Petra Antik kenti gezisi, Kızıldeniz dalışları, çölde safariler, Wadi Rum ve Wadi Musa turları, birçok tarihi ve doğal güzellik ile farklı bir deneyim arayan gezginler için çok doğru bir nokta. Ürdün‘ün denize açılan kapısı ve tek limanı olma özelliği ile Akabe nispeten gelişmiş bir şehir.

Türk Hava Yolları’nın davetlisi olarak 8 farklı gezi bloggerı ile birlikte 3 nefis gün geçirdiğimiz Akabe ve civarını her zamanki Keşfetsene rehberleri düzeninde anlatmaya çalışalım. Türkye’den Ürdün’e uçakla başkent Amman ve Akabe’deki iki havalimanından birine gidebiliriz. Ancak Ürdün turu yapmak için Amman’ı değil, daha turistik hatlara yakınlığı sebebiyle Akabe’yi tercih etmek mantıklı. Üstelik Amman’a her gün giden Türk Hava Yolları haftada üç gün Akabe’ye uçuyor ve gidiş dönüş saatleri günü tam değerlendirmek için çok iyi.

Dünya’nın karadaki en alçak noktası Ürdün Ölüdeniz (Lut Gölü) ziyareti için Amman daha yakın bir nokta.

Ürdün balıkçılık

Akabe’ye Nasıl Gidilir?

İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan Türk Hava Yolları ile çarşamba, cuma, pazar Akabe Kral Hüseyin Havalimanı’na gitmek mümkün. (Gidiş uçuşlar 00.30’da, dönüş uçuşlar 04.00’te ve İstanbul Akabe tek yön 2,5 saat sürüyor. Böylece biraz yorgunluk olsa da sabah erken varılarak, dönüşte de gece geç dönerek hem ilk ve son gece konaklama maliyetinden kurtuluyoruz, hem de dönüş günü işe gidebiliyoruz. Hatırlatalım, Türkiye ile Ürdün arasında saat farkı yok.

Orta doğu coğrafyasında bir tur yapıyorsanız (sizi kıskanırız) Akabe kalemle çizilmiş sınırların ortasında. İl merkezi ve civardaki sahillerden çıplak gözle rahatlıkla görebileceğiniz şekilde İsrail’in Eilat şehri sadece 11 km. mesafede. Mısır 10 km., Suudi Arabistan ise sadece 5 km. mesafede. Dolayısıyla civar ülkelerin tamamından (vize şartları kontrol edilmeli) deniz ve kara yoluyla rahatlıkla gidilip gelinebilir.

Ürdün’ün başkenti Amman’dan Akabe 330 km. ve kara yoluyla 4 saat kadar sürüyor. Akşam 19.00’a kadar otobüsler var ve firmaya göre fiyatlar 7-10 Dinar arası değişiyor. 24 saat boyunca da dolmuş taksiler var. 4 kişi dolunca kalkıyor, kişi başı tek yön 12 Dinar. Yani maks. 50 Dinara özel taksi tutulabilir.

Akabe Petra

   

AKABE NOT DEFTERİ

Şehir merkezini kısa tutun: Akabe merkez çok çok bir şey vâd etmeyen, yarım günlük bir turla tamamlanabilecek, daha ziyade ulaşım merkezi olarak kullanılabilecek bir yer. Ancak çevresi turistik cennet.

Para Değerli, Kur Sabit: Ürdün için pahalı bir ülke diyebiliriz. Fiyatlar AB seviyesine yakın. Ürdün’ün para birimi Dinardır ve sabit kur uygulanıyor. 1 ABD Doları ($) 0,70 Ürdün Dinarı (JOD). Çoğu yerde USD ile de alışveriş yapabilirsiniz ve genelde kimse bizi kazıklamaz.

Kuru yemiş şahane ve ucuz: Arapların zengin ve bize benzer mutfağı ne yazık ki bizden uzaklaştıkça lezzet konusunda da bizi zorluyor. Şahane görülen tatlılar, et yemekleri, ızgaralar göründüğü kadar güzel değil. Ancak kuru yemişler hem çok leziz hem de çok ucuz. Atıştırdığınızdan fazlasını alıp getirebilirsiniz.

Ürdünlülerle Sohbet: Rehberimiz Muhammet, şoförlerimiz ve Türk Hava Yolları’nın yetkilileri ile kalmayıp otel görevlisinden, uyunamayan sabahki yürüyüşe, esnaftan, çöldeki bedeviye kadar sohbet ettiğimiz herkesin sıcak, samimi ve dürüst insanlar olduğunu gördük. Ürdün eğitim seviyesi çok yüksek ülkelerden biri, neredeyse herkes en az lise mezunu ve konuştuğunuzda birikimlerini görebiliyorsunuz. Onlara vakit ayırın, dinleyin, anlayıp anlatın. Ayrıca şehrin ve ülkenin de süper güvenli olduğunu belirtelim. İslamın dürüstlüğü burada düstur edinilmiş.

Petra Birası İçin: Malum Keşfetsene bira seven iki adamın blogudur ve Almanya’dan Belçika’ya, Çek Cumhuriyeti’nden Polonya’ya çoğu güzel birayı deneme şansımız oldu. Yüksek alkollü Petra birası ise şaşırtıcı bir şekilde listemizde çok önlerde kendine yer edindi. Otellerde pek olmuyor ancak marketlerde %7, %10 ve %13 oranlı biraları denediğinizde içimi bu kadar kolay yüksek alkollü bira keyfinin şaşkınlığını yaşayabilirsiniz.

Scuba ,veya Şnorkel: Akabe sahili Kızıldeniz’in zengin, sığ sularından ve birçok sahil tesisi var. Yemek yemek, Orta Doğu’da 4 mevsim deniz tatili keyfi yaşamak kadar dalış için de kusursuz bir bölge. İster tüple ister şnorkelle mutlaka dalın. Detaylar aşağıda.

   

Akabe’de Konaklama

Hem il merkezinde hem de asıl takılmayı tercih edeceğimiz sahiller bölümünde gecelik kişi başı 10 Doların altında fiyatlardan başlayan ekonomik konaklama seçeneklerinden, 150 Dolara kadar çıkan lüks seçeneklere kadar 50 civarında tesis var. Biz davetli olarak lüks bir seçenekte kaldık, yorumlamayalım. Otellerin çoğunda girişte eşyalar x ray cihazından geçiriliyor, çok da hassas olunmayan bu kontrolde bazı tesislerde çantanızdaki içkiler emanete alınıyor. İçki yasak olduğu için değil, otelden satın alınması için! Çoğu yerde rahatlıkla içki bulabilirsiniz ancak otellerde fiyatların çok yüksek olduğunu belirtelim. (Kiminde bira 10-20 Dolar civarı) Otel mini barlarının içeceklerinin (bize denk gelenleri) çoğu ücretsiz ikram. Bi’ kontrol edin isterseniz.

Ürün-mutfağı

Akabe’de Yeme İçme

Şehir zengin yemek kültürü ile donatılmış. Ancak önceden de belirttiğimiz üzere Arap mutfağını çok sevsek de, Türkiye’den coğrafi olarak uzaklaşıldıkça damak tadımızla da uzaklaşıldığını düşünüyoruz. Akabe’de de yemekler ve tatlılar aynı şekilde. Çok seçenekli, fiyatları makul, eminiz leziz ancak bize ya ‘yavan’ ya ‘fazla’. Şehirde uluslararası fast food zincirlerinin çoğu var ve tam yürüyüş yapılacak merkezde. Yerel restoranların ise hem çok ucuzları hem de lüksleri geniş bir skalada hizmet veriyor. Otelde bugüne kadar denediğimiz en vasat falafelleri tatmışken, merkezde Lübnan’dan sonra yediğimiz en iyilerini denedik. Bedavadan biraz pahalı ve çok lezzetliydi. Yine Lübnan‘dan ve Katar‘dan hatırladığımız tymelı unlu mamüllerin (zahter) çok başarılı bir örneği de midemizde. Öneririz.

Arap tatlıları

Akabe’de Gezilecek Yerler

Akabe Müzesi (Kale Müzesi): Limanın yanından girilen Müze küçük bir yapı, tarihi birkaç kalıntı ve yerel eserler sergileniyor. Girişinde açık alanda Ürdün Bayrağı’nın tarihi değişimini inceleyebilirsiniz, her devrin açıklaması var. Müzenin girişi kişi başı 1 Dinar.

Akabe Kalesi (The Mameluk Fort): Limanın yanındaki tarihi Akabe Kalesi 14. yüzyılda Memlüklüler tarafından yapılmış, zamanla geliştirilmiş ve temmuz 1916’da Osmanlı’dan Araplara geçmiş. Şehre yukarıdan hakim olmaktan öte, bir liman kalesi olarak iş görmüş. 11 Nisan 1921’de “Transjordan” adıyla İngiliz mandası olarak kurulmuş Ürdün’ün önemli tarihi eserlerinden olan kale 25 Mayıs 1946’da ilan edilen Ürdün Bağımsızlığından günümüzde turistik, tarihi bir nokta.

Ayla Arkeolojik Kalıntılar ve Müze: Şehrin merkezindeki tarihi kalıntılar özel ilgisi olmayanlar için 10 – 15 dakikalık bir ziyareti hak ediyor. Henüz tamamlanmamış kazılarda tarihi kalıntılar var ancak vasat bir yer olduğunu belirtelim.
Ayla-müzesi

Akabe Türk Hamamları: 12 Dinar gibi çok makul bir ücretle girilebilecek hamamlarda yıkanma kadar, masaj, kese hizmetleri de var. Orta Doğu sıcağında bir ter atma molası verilebilir.

Akabe Çarşısı: Her türlü alışveriş ve etkinlik ortamını bulacağımız çarşı liman (marina) bölgesinden başlayan birkaç ana caddeden oluşan, ortalama bir Anadolu şehrinin merkezi büyüklüğünde canlı bir muhit. Gündüz kuru yemişten taze sebze meyveye, teknolojik ürünlerden, tekstile birçok şey için alışveriş yapabileceğiniz sokaklar, akşamsa kafeler, restoranlar ile renkliliğini uzun saatlere kadar yayıyor. Sıcak bir çöl ülkesi olduğu için hayat akşam ve gece daha hareketli dolayısıyla birçok yer gece yarısına kadar açık. Sokakların ve mekanların biraz erkek egemen olduğunu söyleyebiliriz ancak herkes rahatlıkla gezebilir.

Akabe sahilleri gezi

Akabe Plajları: Her türlü su sporu (Yüzme, dalış, şnorkel,yelkenli, windurf, tekne gezisi….) Kızıldeniz’in mercan resiflerine dalış ve caretta caretta gözlemleme fırsatı, kasım, aralık, mart gibi sezonlarda dahi 4 mevsim deniz keyfi için birebir.

Akabe Limanı: Ürdün’ün tek limanı olan Akabe’de gündüz balıkçı teknelerini ve büyük gemileri görmek için kısa bir yürüyüş yapılabilir. Şanslıysanız balık pazarlarına da denk gelebilirsiniz. Balıkçıların yakaladıklarını teknelerinin önünde satışına pazar deniyor, öyle kurulu gelişmiş bir düzen/hal v.s. yok. Akşam ise sahil kenarında yürümek, iskelede oturup sohbet etmek için Liman uygun bir yer.

Akabe’de Güvenlik / Ürdün güvenli bir ülke mi?

Ürdün krallıkla yönetilen bir İslam ülkesidir ve çok güvenlidir. Halkın samimi, dürüst ve açık olduğunu, katı cezalar karşısında eğitildiğini söyleyebiliriz. Kastettiğimiz güvenli ortam sadece hırsızlık, taciz v.s. ile sınırlı değil, o konularda ne mutlu ki hiçbir sorun yok, bahsettiğimiz huzur “turist kazıklanmaması” seviyesindedir ve bu açıdan çok mutlu olduğumuzu belirtebiliriz. Kimse kimseyi kazıklamaya veya rahatsız etmeye kalkışmıyor. Akabe ise ülkenin en kozmopolit ve turistik şehri olmasına rağmen aynı güven ortamını korumaktadır. Özgürce seyahatinizi gerçekleştirebilirsiniz. Bir de duyunca çok sevindiğimiz bir kuralı belirtelim, “Kızıldeniz’in mercanlarını koparmak 6 aya kadar hapis cezası ile sonuçlanıyormuş.” Ne güzel, az bile.

Ürdün bayrağı

Akabe Civarında Gezilecek Yerler

Akabe Sahilleri ve Kızıldeniz’de Mercan Resiflerine Dalışlar: Kıyı şeridi boyunca 16 özel nokta dalış için belirlenmiş ve hepsinin civarında çok sayıda tesis var. Biz en iyilerinden biri olarak gösterilen Berenice’de ağırlandık. Detaylı yazı: Akabe’de Dalış

Petra Antik Kenti: Dünya’nın yedi yeni harikasından Petra, kesinlikle görülmesi gereken bir yer. 2 sayfalık gezi rehberimiz var: Petra Gezi Rehberi

Wadi Rum: Unesco Kültür Mirasları Listesinden bizim de ziyaret ettiğimiz bir doğa harikası. Notlarımız: Wadi Rum Gezisi

Akabe’de Turistik Aktiviteler

Ürdün gezimizden alt notlarımız şunlar. İlginize göre fotoğraflara tıklayarak notlarımıza ulaşabilirsiniz.

Akabe Gezi Anıları 3

Akabe Gezi Anıları 4

Akabe Gezi Anıları 5

Akabe Gezi Anıları 1

img

Rize’nin Çay Aşkı ve Çaykur

Rize'den Çaylarrrrrrrrrr! Dünya'da açık ara farkla kişi başına en yüksek çay tüketen ülke olan…

2 Yorum

1 Yorum

  • Hülya

    16 Ocak 2015 - 17:56 Cevapla

    O kadar güzel anlatmışsınız ki Akabe Ürdün’de mi, Ürdün Orta Doğu’da mı şaşırdım. Hiç planlarımda olmayan bir yerdi ancak gittiğim birkaç yer hakkındaki gezi notlarınızı çok beğendiğim için özellikle Petra Antik Kenti’nin de etkisiyle Akabe’yi planlarıma koydum. Nisan sonu uygun olur diye düşünüyorum ve THY’den Ürdün bileti bakmaya başladım. Notlar için teşekkür ederim.

Siz de yorum yazarak bize ulaşabilirsiniz.