Snowboard Nedir, Nasıl Yapılır?

img

Snowboard Hakkında Bilgiler

Snowboard en net anlamda kar üzerinde sörf yapmak olarak nitelendirilebilir ve biz çok severiz. Bir süredir de fırsat buldukça yapmaya kendimizi Türkiye’nin kar pistlerine atmaya çalışıyoruz. Profesyonel değiliz, amatör bir hobi olarak yapıyor ve seni de yapman için dağlara davet ediyoruz. Bilgilerimizi, deneyimlerimizi paylaşalım.

Snowboard Nedir?

Kaykay ve surf sporlarının düz mantık, kar üzerinde yapılan benzeridir. Her iki ayağın tek bir tahtaya bağlanması ve kar üzerinde kayarak ilerlenmesi esasına dayalı, yoğun efor sarf edilen, zevkli, sanıldığından kolay ve hızlı geliştirilebilir ve kış sporudur.

Snowboard’ın Kısa Tarihi

Çok genç bir spor faaliyeti olan “kar tahtası” ancak 1960’lar civarında doğmuştur. 1998’te ilk kez Japonya’da olimpik spor olarak literatüre girmiştir ve yakın senelerde Amerika Birleşik Devletleri ve AB başta olmak üzere Dünya’da çok hızlı popülerleşmiştir. Yaş ve cinsiyet ayrımı yoktur, temel sportif faaliyetleri yapabilecek sağlıktaki vücuda sahip herkes yapabilir. 5 yaşındaki çocuk da, 70 yaşındaki bir yetişkin de kapasitesine ve tecrübesine bağlı olarak kayabilir.

Snowboard zirve

Ön Ayak Nedir? Ön Ayak Nasıl Belirlenir?

Rehber ayak da denilir. Tüm vücudumuz yerden kesilmiş bir şekilde boarda bağlıdır ve ön ayak yön verme kabiliyetimizi ve board kontrolümüzü sağlamaya yardımcı olan adı üzerinde kayarken önde olan ayaktır. (Düz durmuyor, yan kayıyoruz ya, vücudumuz karşıya değil yana bakıyor) Normal bir sokakta, evde koridorda serbestçe koşun ve birden bire durun, dururken ilk kullandığınız ve öne aldığınız ayak ön ayağınızdır. Sağ veya sol olmasının hiçbir farkı yoktur, tamamen vücut dengesi ile alakalıdır. Ön ayağınız sağ ise siz “Sağ ön kayarsınız”. Sol ise “sol ön”. Board seçerken ve ayarlarken de bu tabiri kullanırız.

İlk Kez Snowboard Yapacaklara Tavsiyeler:

  • Bir bilenle birlikte olun. Mutlaka size yardım edecektir. Kimse yoksa ne yazık ki hoca tutmalısınız.
  • İleri aşamada hoca tutabilirsiniz. Ancak paranıza yazık olmaması için ilk birkaç seferi kendiniz tecrübe edin.
  • Teçhizat almak yerine kiralama yapın.
  • Ayak bağlamayı iyi öğrenin. Ayağınız bot içerisinde hareket ediyorsa sıkıntı var, tekrar bağlayın.
  • Cesur olun, ama cesareti abartmayın.
  • Korkmayın. Her şeyi hallederiz.
  • Bol okuyun, video izleyin, pistte sporcuları gözlemleyin.

Snowboard manzaraları

Snowboard İçin Gerekli Malzemeler

Temel malzemeler, “ekipman, güvenlik elemanları ve kıyafet” olarak sınıflandırılabilir. İlaçlar eklenebilir. Uzun ve korkutucu bir liste olabiliyor ancak derinlemesine analiz etmeye çalıştık. Ek sayfada buyurun: Snowboard malzemeleri

Snowboard İçin Gerekli Malzemeler

Snowboard Nasıl Yapılır?

Kişiden kişiye, sporcunun kar ve diğer sporlarla (Özellikle paten, kaykay, kayak, surf v.s.) tecrübesine bağlı olarak birkaç tam günlük çalışma ve denemeler ile kendi kendine öğrenilebilen, geliştirilebilen ve ilerletilebilen bir spordur. Elbette bireysel ya da grup özel dersleri alınabileceği gibi milli takımlar seviyesine kadar profesyonel de yapılabilir.

İlk başlarken mutlaka bir bilenden destek alınması önemlidir. Kendi kendine öğreniliyor dediysek temeli şart. Araba sürmeyi okuyarak tam olarak öğrenemeyeceğimiz gibi sanki. Ama yine de temeli okumak iyidir.

Snowboard dersi

Boarda ilk başlangıçta gözlem ve deneme öneririz en azından biz öyle yaptık. Dediğimiz gibi her zaman için bilen bir arkadaştan başlangıçta pratik bilgiler almak ve onun ‘göstermesi” iyi bir yoldur. Ön ayağınızı belirleyin, snowboard malzemelerine eriştikten sonra kısa bir tepeye ya da serbest bir alana çıkın. Önemli olan kimseye zarar vermemeniz, kayanları engellememeniz ve kimsenin size çarpmayacağı bir boşlukta olmanız. Ayaklarınızdan kontrol ederek pistin eğimine vücudunuzu vererek düşe kalka öğreneceğiz. Birkaç temel bilgiyi sıralamadan bağımsız verelim. Her zamanki gibi kendimiz yazdık, profesyonel yöntemler değildir ancak denenmiş şeylerdir.

Bot ve board takma çıkarma: Snowboard malzemeleri kısmında da anlattık, board takma ve çıkarmayı kiralama/satın alma yaptığınız yerde öğrenin, liftlere de başlangıçta board’suz binin. Zirvede takma çıkarma yapmayı birkaç kez deneyin, takışlarda ayağınızda boşluk olmamasına özen gösterin.

Karda Duruş: Zirveden yamaca doğru yan durulur. Yüz karşıya bakıyor olsa da ayaklar arkaya doğru dizilir. Diz hafif bükük, ayaklara baskı yapılır ve sırt dik tutulur. Kollar neredeyse tamamen yanlara açılır.

snowboard duruş

Vücut ayak uyumu: Acemilikte genelde tüm işi ayaklarla yapmaya çalışırız ve aslında olur. Ama doğru olan tüm vücudun ortak hareketidir. Başlangıçta kendinizi buna hazırlarsanız ileride de fayda sağlar. Eğilme ve kalkmalar, doğrulmalar mecbur olsa da, özellikle dönüş, topuk, ilerleme gibi hareketlerde vücudu da bacaklara paralele hareket ettirmek ve özellikle açık kollar ile rüzgarda kollardan direksiyon hizmeti almak önemlidir.

Kalkış: İlk ayağa kalkarken de düşmelerden sonra da birkaç yöntem vardır. En yaygın olanları başı dağa doğru verip yamaca doğru ters kalkmak. Bunun için öne doğru kırdığınız dizlerinizin üzerinde ters doğrulup vücudu yukarı atma iyi bir çalışmadır. Aynı şekilde boardtan destek alarak doğrulma ve sonra dikilme de olabilir. Önemli olan ayağa kalkınca durabilecek mesafe ve açı olması. Board eğime paralel olursa kalkmadan kaymaya başlar ve muhtemelen düşersiniz. Belirli seviyeye kadar kalkınca en azından soluklanacak ve vücudu tekrar hazırlayacak kadar sabit durabilmek.

Snowboardla ilk adımlar: Tepeden eğimle birlikte aşağıya doğru (Zirveden yamaca doğru) değil, eğimi dik kesecek şekilde kendi kendine düz bir zeminde (yani aşağıya değil sağa sola diyelim) defalarca gidip gelerek denemeler yapılmalıdır. Belirli bir duruş becerisine ulaştıktan sonra yavaşça düşük eğimlerde (varsa baby lift mesela) başlanabilir.

Snowboard düşüş

Kontrolsüz Hızlanma: Başlangıçta beklemediğiniz şekilde hızlanır ve kontrolü kaybetmeye başladığınızı düşünür ya da korkunuz artarsa, keyif almaya başlamanıza rağmen düşün. Düşmeyi aşağıda anlatacağız, kontrollü düşmek iyidir.

Topuk (Dış basma): Yavaşlama, durma için topuklarımıza basarak board’un önü kaldırılır ve altına kar toplanır. Buzda da yapılabilen “topuk” işlemi hız kontrolü ve stop içindir.

Ön Basma (İç basma): “Ön” olarak da isimlendirilen hareket hız kazanmak ve yön vermek için parmak uçlarına doğru basma ve eğilme ile yapılır. Ön vurduğunuzda vücudunuz da eğilir.

Snowboard yapmak

Sağa – sola yön verme: Board da tıpkı kayak gibi düz inilerek yapılmaz, slalomlar çizilerek inilme üzerine kurgulanır. Sağa sola döne döne inmek hem güvenli, hem hızlı hem de daha keyiflidir. Gitmek istediğiniz yöne doğru kırık dizinizle (sağ diyelim) o ayakla ön basar, bacağınızla vücudunuzu (ve tek parça olduğunuza göre board’unuzu) o yöne çevirir, (beli çevirerek ağırlığınızı sağa iteleyerek) aynı sırada da sağ kolunuzu açıp, sol kolunuzu ileri tutarak dönersiniz. Kolsuz da dönülür ama buna alışmayın.

Snowboard’da düşme: Bir futbol kalecisinin öğrendiği en önemli özelliklerden biri düşmedir, bizimki de aynı hesap öğrenilmesi gereken bir şeydir. Düşmek kötü ya da yanlış değildir, bundan çekinmeyin ve rahat olun. Önemli olan en sayıda düşmeyi öğrenene kadar ilerlemek ve düşerken de güvenli inişler yapmak. Öne ya da arkaya düşebilirsiniz, arkaya düşmek daha sağlıklıdır. Yana da düşülür ama nadir olur bu. Arkaya düşüyorsanız sırtınızı fazla geri alıyorsunuz demektir. Öne düşüyorsanız öne çok eğiliyorsunuz demektir. Böyle böyle vücut dengenizi öğreneceksiniz. Taşa, çöpe, kar çıkıntısına takılarak pek düşülmez. Başta korkulduğu ya da yavaş gidildiği için bu tip düşmeler daha fazla olacaktır ancak normal hızda ilerlemeye başladığınızda bunların sizi düşürmeyeceğini göreceksiniz. Düştüğünüzde de korkmayın kimse size çarpmayacak. Bir şekilde halloluyor o… Elbette bu piste yayılın demek değil. Düşünce küçülün, sakin olun, acele etmeden yavaşça kalkın. Gerekiyorsa dinlenin. “Aman düştüm, hemen kalkayım” diye kontrolsüzce kalkarsanız, genelde tekrar ve genelde daha sert düşersiniz.

Ayrıca dediğimiz gibi ilk çalışmalarda kontrolün elden çıktığını düşündüğünüz anlarda da toparlamak veya inatlaşmak yerine kontrollü bir şekilde kendinizi bırakmayı öğrenmelisiniz.

Snowboard hocası

Özel Snowboard Dersi Almak?

Tüm kar & kayak pistlerinde kayak hocaları vardır ve federasyona bağlı hocalardan saatlik dilimlerden bireysel, iki kişi ya da grup dersleri alınabilir. Otelinize veya kayak odalarına danışabilirsiniz. Kesinlikle arkadaşınızdan aldığınız yardımlar veya sağda soldaki birilerine danışmak dışında federasyona bağlı olmayan birinden ücretli ders almayınız. Bu hem suçtur hem de güvensizdir. Ancak çoğu kar tutkununun yardımcı insanlar olduğunu ve ufak sorulara yanıtlar vereceklerini belirtelim.

İlk birkaç basit adımı kendi kendinize attıktan sonra hızlı ilerleme için ders alabilirsiniz. (Çocuklarda bu durum en baştan da olabilir) ayrıca belirli bir seviyenin üzerine çıktıktan sonra da daha ileri bir aşamaya geçmek için ders alabilirsiniz. Dersler, seviyenize göre hocanın sizinle birlikte liftlerle zirveye çıkması, birlikte kaymanız şekilde teorik söylemin pratikte görülmesi şeklindedir.

Türkiye’de Snowboard Yapılacak Pistler

Ne mutlu ki sayıları her geçen gün artıyor. Kalitelerinin de sayıları hızında artması temennisiyle tüm liste için şuraya tık:

Türkiye'deki Kış Spor Merkezleri

img

Tac Mahal Hakkında 10 Enterasan Bilgi

Keşfetsene'den Dünya'nın 7 yeni harikasından Tac Mahal hakkında 10 bilgi. "Tac Mahal nedir, Tac…

12 Yorum

Daha önce hiç yorum yapılmamış

Siz de yorum yazarak bize ulaşabilirsiniz.