Uçuşlarda Bagaj Limitleri

img

Havayollarında Bagaj Limitleri ve Bagaj Kuralları

Havalimanlarında Türkiye’de ve bazı ülkelerde 2 kez, Avrupa’da ve Dünya’nın birçok yerinde 1 kez uçağa binmeden önce güvenlik kontrolünden geçilir. İlk kontrol havaalanına giriş kontrolüdür ki burada sadece patlayıcı vs kontrolü yapılır. Esas güvenlik kontrolünün yapıldığı yer ikinci sıradır yani uçağa binmeden önce yapılacak aramadır. Kapılara giderken yapılan bu aramada kabin içi bagaj kuralları geçerlidir. Kabine hiçbir kesici, delici alet alamayacağımız gibi, 2012 Nisan’dan geçerli kurallara göre sıvı taşımasında da limitler vardır.

Uçuşlardaki Sıvı Kısıtlamaları

Şeffaf poşet içinde her biri 100 ml’yi geçmemek şartıyla 1000 ml’ye kadar serbest sıvı taşıma hakkımız bulunuyor. Olur da kabı büyük, içindeki azsa bu bir önem arz etmiyor. Yani 500 ml’lik küçük su şişesinin içinde minicik bir miktar olsa da bunu kabine almaya hakkımız yok. Her türlü su, reçel, bal, parfüm, deodorant, tıraş köpüğü, diş macunu, güneş kremi, losyonlar, spreyler, kolonya ve basit likit makyaj malzemeleri gibi birçok temel ihtiyacımız bu sıvı limitlerine takılıyor ve kabine yasal olarak alınamıyor. Bu tip sıvıları, herhangi bir limit olmaksızın kabin altı bagajına verebiliriz. (Check-in sırasında) Kabin altı bagajına vermez de güvenlikten geçirmeye çalışırsanız el konulur.

Backpacker

Duty free’den alınan içkiler ve parfüm gibi sıvılar, kontrolden geçtikten sonra satın alındığı için herhangi bir kısıt bulunmaz. Ancak transit bir yolculuğunuz varsa bunu satış görevlisine söylemeyi unutmayın, böylece o da özel izinli şeffaf poşete koysun ve ağzını kapatsın. Örneğin yurt dışından İstanbul aktarmalı İzmir uçağına binerken, orada aldığınız içkileri elinizde taşıyabilir, pasaport Kontrolü ve İstanbul İzmir uçağına geçiş sırasındaki kontrol noktasından poşeti açılmamış olarak geçirebilirsiniz.

Uçuş Sırasındaki Diğer Bagaj Kısıtlamaları

Bıçak, çakı, hatıra kılıç, tırnak törpüsü vs gibi hiçbir kesici uçak içinde taşınamaz. Bunları kabin altına ise hiçbir sınır olmaksızın verebilirsiniz.

Çadırlar, kesici parçaları ve boruları sebebiyle genelde kabin içine alınmaz. Aslında yasak olsa da bazen gözden atlatır ve alınır ancak risk olmaması için çadırımızı da kabin altı bagaja vermemiz gerekir.

Nepal gibi güzel ülkeler; salakça çakmak, kibrit gibi ürünler de uçağa almazlar. Nepal’de uçağa binerken xray’le ve elle 6 kez arandık ona rağmen cebimizde biz soktuk ancak normal şartlar altında bu zerzavatın kabin altına verilmesi gereklidir.

Kabin içine göz yaşartıcı sprey gibi ürünler alınmaz, alt bagaja vermelisiniz

Ryan Air bagaj limitleri

İstisnai Durumlar

Hasta yolcular için, seyahatleri süresince kullanacakları ilaçlarının doktor raporu olması şartıyla herhangi bir sıvı limiti yoktur. Çocuklu yolcuların yine seyahat süresince yetecek kadar çocuk maması alma hakları bulunmaktadır, ancak havalimanı güvenlik görevlileri uygun görmeleri durumunda mamayı tattırabilir.

Kaç Kilo Bagaj İle Uçabilirim?

Tüm havayolu şirketlerinin ücretsiz ve ücretli bagaj limitleri ile serbest kabin bagajı limitleri ve ölçüleri değişmektedir. Hatta iç hat uçuşu ve dış hat uçuşu olarak kendi içinde dahi değişmektedir. Mutlaka uçacağını hava yolu şirketinin web sitesinden güncel kuralları kontrol edin. Bizim bugüne kadar deneyimlediğimiz birçok yerli ve yabancı havayolu şirketi için limitleri de içeren yorumlarımızı okumak için linki tıklayın;

uçak şirketleri

img

Mersin Gezi Rehberi

Toroslar, Akdeniz ve Çukurova: Mersin Tatili Çukurova'nın en büyük ikinci şehri Mersin, özellikle deniz…

12 Yorum

Daha önce hiç yorum yapılmamış

Siz de yorum yazarak bize ulaşabilirsiniz.