Dünya Senin, Hadi keşfetsene!

Halkidiki Gezi Rehberi

 MAVİ YEŞİLE KARIŞIRKEN GRİNİN UZAK OLDUĞU CENNET

İsmini okumakta biraz zorlandığımız Halkidiki, Kuzey Ege’de bulunan geniş bir yarımada. Halkidiki turları son yıllarda sadece Selanik‘in yazlık bölgesi olmayı aşarak her yerden konuklar için önemli bir yaz tatili alternatifi olmaya başlayan bölge için ciddi turizm geliri kaynağı. Yunan adaları turlarıyla ünlenen Yunanistan’da 3 parmağa benzeyen 3 yarımadadan oluşan Halkidiki henüz -bizler tarafından- yeterince keşfedilmemiş bir cennet. Halkidiki’ye nasıl gidilir diyene aşağıda detaylar var, şunu belirtelim Halkidiki İstanbul’a da oldukça yakın. Pek tesisleşmemiş doğası, büyük büyük binalar ile çirkinleştirilmemiş sahilleri; mavinin yanına yeşilin ne kadar yakıştığını bize hatırlatıyor. Ülkemizde olsa çoktan bir otel tarafından çevrelenecek plajlar Halkidiki’de halka açık, birçoğunun içinde 2 kamyonet büfeden başka hiçbir tesis yok ve Halkidiki plajlarına giriş çoğunlukla ücretsiz. Bölge boyunca çok iyi korunmuş 4 kıyı şeridi; huzur, dinlence, doğallık, eğlence gibi isteyeceğiniz her şeyi vaat ediyor. Selanik‘e otobüsle yaklaşık 1 saat mesafede bulunan Halkidiki; Kassandra, Sithonia ve Athos adında üç yarımadadan oluşuyor.

Niye Halkidiki tatili veya Halkidiki turu yapmalıyım diyene şöyle güzel 10 sebep sıraladık:

 

Halkidiki’de Gezilecek & Konaklanacak Yarım Adalar

Halkidiki dediğimiz gibi üç yarım adadan oluşan büyük bir yarım ada yığını. Halkidiki’de konaklayacağınız seçeneğe göre yaz tatilinizi veya Yunanistan turunuzu yapabileceğiniz bu üç yarım ada şöyle;

Kassandra: Halkidiki’nin batısında yer alan yarımadada bolca lüks otel, gece kulübü ve plaj yer alıyor. Bu bölgede lüks konaklama seçenekleri daha fazla bulunmakta iken, sakinlik ve huzur arayanlara da farklı seçenekler sunuyor. Özellikle hafta sonları plajlarda büyük partiler düzenlenmekte.

Sithonia: Ortada yer alan yarımadada Kassandra’ya kıyasla daha fazla az keşfedilmiş sahil ve alternatif tesisler bulunuyor. Birçok kamping alanı bulunmakla beraber, guesthouselar da oldukça fazla. Ayrıca lüks hotel seçenekleri de değerlendirilebilir.

Athos: Kutsal Athos Dağı’nın bulunduğu yarımada otonom bir yönetime sahip ve Yunanistan’ın tarih boyunca en kutsal yerlerinden biri olmuştur. Osmanlı döneminde de özerkliğini koruyan bölge Ortadokslar için bir nevi Vatikan‘dır. Ziyaret etmek için Selanik‘teki özel bürolarına başvurup vize benzeri bir belge almak gerekiyor. Başka bir ilginç nokta ise kadınların girmesinin yasak olması. Daha fazla bilgi için www.athoscruises.gr ya da www.mountathos-cruises.gr sitelerini inceleyebilirsin.

HALKİDİKİ’YE NASIL GİDİLİR?

Halkidiki’ye ulaşım için Selanik üzerinden otobüsle, araba veya motor kiralayarak ya da taksiyle gidebiliriz. Halkidi otobüsleri için Selanik şehir merkezindeki Halkidiki Otogarından otobüse binebilirsiniz. (Birden fazla otogar var) Gideceğiniz semte göre otobüs saatlerine ulaşmak için Halkidiki Otogarı’nın resmi sayfasını inceleyin. Halkidiki şehir merkezi Selanik’ten yaklaşık 1 saat sürüyor. Gideceğiniz bölgeye göre otobüs süresi ikiye kadar katlanabiliyor. Halkidiki yolculuğunuzda dikkat etmeniz gereken nokta bindiğiniz otobüsünüzün gitmek istediğiniz yere kadar gitmesi. Sıkıntı olursa otostop çekebilirsiniz. Güvenlidir. Üçe ayrılan yarım ada sahillerinin birinden giden hat, diğerlerini pas geçiyor. Motosiklet ile kurallara uygun makul hızda yarım saatte varılmakta, araçla bu süre 40 dakika kadar sürer.

   

HALKİDİKİ NOT DEFTERİ

Keyfe Zaman Ayırın: Deniz, kum, güneşe doymak ve bunu geze geze yapmak istiyorsanız 5 gün ayırın. Her gün farklı plajları gezebilir, yapacak çok şey bulabilirsiniz. Bkz: Halkidiki’ye gitmek için 10 neden

Hafta Sonunu Yaşayın: Halkidiki kalabalığıyla boğmayan bir yer olmakla beraber hafta sonu Selanikliler’in kaçamaklarıyla daha eğlenceli olabilir. Özellikle gece hayatına da katılmak istiyorsanız hafta sonu gidin.

Motosiklet/araba kiralayın:: Bölge çok fazla küçük köy/kasaba ve plajlardan oluşuyor. Tek bir yerde kalmayıp farklı plajları gezmek istiyorsanız motosiklet veya araba kiralamak verimli olacaktır. Toplu taşıma çok gelişmiş değil ve her yere ulaşım yok. Hafta sonu motosiklet kiralamak oldukça zor. (Biz 3 yere sorduk, hepsi kiralanmıştı.) Selanik’ten otomobil kiralayıp gelmek de iyi bir seçenek olur.

Saklı plajları keşfedin: Halkidiki gezisinde, bir otele kapanıp sadece otelin plajında kalmak, en hafifinden yazık edilmiş bir tatil olur. Endüstrileşmenin kurbanı olmamış, doğal kalmış mavinin birçok tonundaki farklı farklı plajları keşfetmek için yollara düşün.

Kamp yapabilirsiniz: Çok fazla kamping alanı var ve özellikle genç kesim arasında oldukça popüler. Gittiğimiz Armenistis Camping özel bir koyda binlerce kişinin kaldığı ve bir tatil köyünün sunduğu tüm olanaklardan fazlasını sunan bir tesis. Kamping deyince aklınıza kuru bir çadır geliyorsa, ayrıntıları konaklama, özellikle camping notlarımızda inceleyebilirsiniz.

Kalabalık gidiyorsanız tekne kiralayın: Tekne kiralamak için fiyatlar oldukça makul ve koylar sınırsız. Bir gününüzü tekne kiralayıp maviliklerde kaybolarak geçirebilirsiniz.

İnsanlarla kaynaşın, sıcaklıklarına hayran kalın: Ege’nin rahatlığının yansıdığı insanlarla Türk-Yunan muhabbetlerinin dibine vurun.

Hostel arıyorsanız buldunuz: Kassandra ile Sithonia yarımadalarının tam ortasında bulunan, mükemmel anılar yaşadığımız White Rabbit’de kalın. Paylaşımlı odaların haricinde özel odaları da var ki biz onu tercih etmiştik. Gençlere mutlaka selamımızı söyleyin.

   

 

HALKİDİKİ’DE KONAKLAMA

Halkidiki’de bölgesel olarak bakarsak beach clubler, plaj partileri ve gece hayatı arıyorsanız, Kallithea ve Fourka bölgelerine yakın durun diyebiliriz. Daha fazla doğa, huzur ve saklı güzellikler arıyorsanız Akti Zografou, Platanitsi veya Armenistis bölgelerine yakın olun. Biz Kassandra ve Sithonia yarımadalarını tam ortasında bulunan Psakoudia kasabasında Halkidiki’de tam anlamıyla “tek hostel” olan White Rabbit‘de kaldık. Lokasyonu süper olmamakla beraber altınızda bir araç olursa farklı plajlar gezmek için çok iyi bir başlangıç noktasında yer alıyor. Sahipleri olan 5 genç her türlü konuda inanılmaz yardımcı. Asıl sahibi bizi arabasıyla oldukça uzak olan plajlara götürdü, gece tüm konuklarla birlikte hepimize rakı ikram etti. Bahçesinde de hosteldeki diğer çalışanlar ve misafirlerle Egenin ezgileri eşliğinde çok keyifli vakit geçirdik.

Psakoudia‘da 2 tane gece kulübü vardı, çok övemeyeceğiz, altınızda bir taşıt olursa daha hareketli yerlere gidebilirsiniz. Camping de önemli bir seçenek, denizin hemen kenarına kurulmuş çok fazla camping bölgesi var. Biz en önemlilerinden biri olan Armenistis Camping‘de bir gün geçirdik. İçinde restoran, plaj barı/kulübü, süpermarketi ile her türlü ihtiyacı karşılayan, bir tatil köyünde yer alacak plaj voleybolu vb. her saat düzenlenen aktiviteyle ve mükemmel koyuyla güzel bir seçenek olabilir. Bu arada içinde hostel de bulunmakta. Bunun haricinde başka bir camping alanı da bulunuyor, bir kısmı sadece yerellere hizmet ettiği için internet üzerinden herhangi bir bilgiye ulaşmak zor. Bkz: Kamping

İnternetten rezervasyon yapılabilecek yerler klasik hoteller ile sınırlı. Farklı bir seçenek de ülkemizde de bulunan şekliyle moteller. Bu yerler özellikle uzun süreli konaklamalar için iyi bir seçenek. Aracınızla ya da otobüsle ilerlerken yol üzerinde göreceğiniz “room for rent” tabelalarına göz atmakta fayda var.

HALKİDİKİ’DE GEZİLECEK YERLER

Gezilecek yerlerden kasıt plajlar olacak. Bunun haricinde en önemli turistik bölge tabii ki kutsal Athos Dağı ve Manastırları. Plajların çoğu bulması zor, bu yol hiçbir yere çıkmaz denilecek yerlerin sonunda bir vaha gibi beliriyor. Belirttiğimiz gibi burası pek dokunulmamış, istila edilmemiş bir bölge bu yüzden de çok özel. Yolculuklarla ilgili yerel insanlardan destek almanız yerinde olacaktır. Toplu taşımayla ulaşımı daha kolay olduğu için ancak Sithonia yarımadasındaki yerleri gezme fırsatı bulduk. Aşağıda gezdiğimiz yerler haricinde aldığımız önerileri de paylaşıyoruz, amme hizmeti işte!

Karidi Beach: Vourvourou bölgesinin sonunda yer alan bu plaj, beyaza çalan maviliğiyle palmiye ağaçlarının içinde, çevresinde yer alan ormanlarıyla mükemmel bir manzara sunuyor. Küçük, havuz gibi sakin koyda sadece iki tane kamyonet büfe bulunuyor, bunlar haricinde hiçbir tesis yok. Plaj ortadan kayalarla ikiye bölünmüş gibi bir tarafı incecik kum, diğer tarafı yine takılınabilecek kayalıklar. Huzurlu, sakin, masmavi ve yemyeşil. Kapitalizmin talanına uğramamış bu cennet plaja giriş ücreti yok. Suyun sığ olmasından dolayı da ailelerin tercih ettiği bir plaj. Toplu taşıma ile ulaşım mümkün. Haritada görmek isterseniz tam olarak şurada.

Armenistis Beach: 1 km uzunluğunda Yunanistan’ın en güzel plajlarından biri kabul ediliyor. Hem hiçbir yapılaşma olmadan doğanın korunup hem de her türlü ihtiyacı karşılayacak şekilde binlerce insanın konaklayabileceği bir tesis yaratmanın çok başarılı bir örneği. Armenistis Camping Halkidiki’nin en eski ve büyük camping alanlarından biri olarak profesyonelce bu işin ne kadar başarıyla yapılabileceğini gösteriyor. Toplu taşıma ile ulaşım mümkün. Haritada görmek isterseniz tam olarak şurada.

Kavourotripes (Orange Beach): Armenistis ile Sarti arasında kalan bölgede ana karanın dalgalara karşı verdiği mücadelenin sonucu minik minik koylar oluşmuş. Koylar arasında en meşhuru adını içindeki beach bardan alan Portakali.

Bunun dışında Halkidiki sahilleri boyunca cep şeklinde birçok koy bulunmakta. Bölgenin en önemli yanı, kum taşı olarak adlandırılabilecek kum renginde elinizle aşındırabileceğiniz cefakar kayalıklar. Kafanıza uygun bir köşe bulup huzuru bulabilirsiniz. Bölge, küçük cep koyları sayesinde nüdistlerin de uğrak yeri. Toplu taşıma ile ulaşım mümkün.

Psakoudia Beach: Hostelimize yakın olan bu plaj diğerleri gibi sürprizler sunmasa da plaj barları ve kasaba merkezi olmasıyla yine de güzel bir atmosfer sunuyor. Plaj barlarına değil de biraz ileride kimsenin olmadığı taraflara gidip ıssızlığın tadını çıkarabilirsiniz. Bunların haricinde Halkidiki’deki Plajlar‘ listesinin diğerleri; Sithonia yarımadasındaki diğer önemli plajlar

  • Trani Ammouda, Ormos Panagias
  • Agios Ioannis, Nikita
  • Lagomandra Beach, Nikita
  • Tristinika Beach, Tristinika
  • Kalamitsi Beach, Kalamitsi
  • Kriaritsi Beach, Kriaritsi
  • Metamorfosi Beach,Metamorfosi   olarak sıralanıyor.

Kassandra bölgesindeki diğer önemli plajlar;

  • Fourka Beach,
  • Kryopigi Beach,
  • Hanioti Beach,
  • Polichrono Beach

NİYE HALKİDİKİ’YE GİTMELİ?

Zaten bu sayfaya gelmişseniz Halkidiki fikri aklınızda ya oturmuştur, ya oturmak üzeredir. Biz de kendimizce bu güzel tatil beldesi için 10 çekici sebep sıraladık, buraya tık;

HALKİDİKİ’DE ALTIN ARAMA FAALİYETLERİ

Halkidiki’nin korunmuş doğasından bahsetmişken, şu sıralarda altın arama amacıyla doğanın katledildiğini de not düşmemiz gerekir. Buna engel olmak için sıklıkla protestolar düzenlenmektedir. Ayrıntılı bilgiye şuradan ulaşabilirsiniz. Atina Seyahat Rehberi ve Selanik Seyahat Rehberi için, Atina Gezi Notları ve Selanik Gezi Notları sayfalarımızı okumayı unutmayın. Dönüşte yorumlarınızı ve bizim gidemediğimiz sahillerle ilgili anılarınızı da bekliyoruz. İyi tatiller.

HALKİDİKİ YEREL TURİZM SİTELERİ

Seyahatiniz sırasında faydalı olabilecek yerel turizm siteleri;

http://www.go2halkidiki.net/

http://www.gohalkidiki.com/

http://sithoniagreece.com/

http://www.halkidiki.com/

HALKİDİKİ’DE NE YENİR

Yemek seçenekleri plajlarda ve Halkidiki kamping alanlarında plaj menüleriyle sınırlı. Tost, sandviç, hamburger gibi atıştırmalıklar, soğuk bira ve içecekler eşliğinde. Tüm yol boyunca sık sık karşılaşılan süpermarketlerin meze ve sıcak yemek seçenekleri var. Elbette çokça restoran deniz mahsulleri başta olmak üzere Yunan mutfağının birçok ürününü sunuyor. Moteller ve hostelimizin de yemek servisi bulunur, konaklama yapmadığınız tesisi restoran olarak da kullanabilirsiniz.

 

SELANİK GEZİSİ YA DA ATİNA TURU ?!?!

Halkidiki’ye gitmek için yol üzeri durak olarak kullanacağınız Selanik bizim de iki kez gittiğimiz bir şehir. Gezmek isterseniz gezi rehberimiz aynı canlılıkta, yok daha vaktim var Yunanistan turu yapacağım derseniz, Atina Gezi Rehberimiz de bulunuyor.