Bodrum’un Beldeleri
Türkiye’de yaz tatili denilince akla gelen ilk yerlerden, şarkılara konu Bodrum’un 5 özel noktası en bilinen ve en çok ilgi çeken yerlerinin başında geliyor.
Akyarlar
Beyaz kayalıklardan adını alan Akyarlar, yarımadanın en güneyinde Bodrum’a 22 km kilometre mesafededir. Eskiden süngerci ve balıkçı köyü olan Akyarlar, günümüzde konumu ve hava koşullarının elverişli olmasıyla deniz sporlarına uygun bir yerdir. Özellikle rüzgar sörfüne tutkun olan ve bu işe gönül veren, öğrenmek isteyen sporcuların en uğrak yerlerinden biridir. Bu heyecanı hissedeceğiniz en müsait, hatta en çılgın rüzgarın bu koyda olduğunu söyleyebilirim. Gelmediyseniz bu dediklerime kulak verin, göz verin! Size tavsiyem, hemen önümüzdeki ilk baharda buraya gelmeyi düşünürseniz, zamanınızı sadece denize adamayın, mutlaka Akyarları çevreleyen yamaçlarda bulunan nane ve çeşitli dağ çiçeği koklayabileceğiniz doğaya da adım atın.
Görmeden gelme: Akyarlara yürüme mesafesi kadar yakın olan Antik Termera Kenti’nin yer aldığı Küçük Koy.
Mumcular
Bodrum’un 29 km kuzeyinde yer alan Mumcular, çevredeki 11 köyün merkezi durumundadır. Köyde halı imalatına verilen önem ilginizi çekerken, her yerde halıların nasıl yapıldığına yakından tanık olma şansıda ayağınıza kadar geliyor. Güneşte kurutulmak için sıralanan halıların oluşturduğu manzarayı ölümsüzleştirmek istiyorsanız mutlaka fotoğraf makinanızla gitmelisiniz. Ayrıca tamamlanmış halılar gelen turistlere satıldığı gibi, Bodrum ve Milas’a da gönderilmekte. Emekçi dostlar en çok talebin İstanbul’dan geldiğini söyleyince benim cevabım ise hiç şaşırmadım deyip gülümsemek oluyor.
Bitez
Yunanca bağlık, bahçelik anlamına gelen Bitez, Bodrum’a 8-10 km mesafededir. Ayrıca meşhur ‘Çökertme’ türküsüne de konu olmuştur. Bitez’de gezerken yol boyunca yeşilin bütün tonlarını görebilir, hatta gözünüzün alabildiğince sahil boyu asırlık ağaçların gölgesinde yürüyüş yapabilirsiniz… (Gölgede bile çok sıcak, su içmeyi unutmayın.)
Kalabalık mega kentlerden gelen insanlara “asıl şimdi nefes aldım” dedirten bir yerdir Bitez. Özellikle etrafa yayılan mandalina kokularına hayran kalacaksınız. Aman dikkat bu koku alışkanlık yapıyor. Keza mandalina kokulu kolonyalarla geri dönen çok Bodrum misafiri görünmekte. Naçizane tavsiye edilir.
Dikkat: Koyun Ada burun tarafı (doğu) sığ ve hafif bataklık olduğu için denize girmek için elverişli değildir.
Karaincir
Eskiden sadece incir ağaçlarının bolluğu ile bilinen Kara İncir, Bodrum’a 16 km mesafededir. İnce kumlu sahili iki taraflı tepelerle çevrili olduğu için poyraza kapalıdır. Bodrum’da gezi teknelerinin önemli uğrak yerlerinden olan Kara İncir birçok otel ve restoranlar ile turizme önemli hizmet vermektedir.
Kara İncir’e gittiğinde yemeden gelme: Börek ve gözleme.
Türkbükü
Bodrum’a yarım saatlik mesafede olan Türkbükü sosyetenin ve sanat camiasının gözde tatil beldesidir. Bu yüzden de barlar, restoranlar ve oteller lüks olma açısından adeta birbirleriyle yarış halindedirler. Eğer ki tatil planınızda Türkbükü varsa önceden iyi bir fiyat araştırması yapmanız önerilir. Buraya geldiğinizde ünlü bir simaya rastlamanız kaçınılmazdır. Ayrıca koyda gezerken birbirinden lüks tekneler sizi karşılayacak. Naçizane tavsiyelerimden bir tanesi de denize uzanmış iskele restoranlarında taze deniz ürünlerinden oluşan lezzetli bir sofrayla birlikte gün batımına tanık olmanızdır. Tatil bitiminde sevdiklerinizden “Yediğiniz içtiğiniz sizin olsun, gezip gördüğünüzü anlatın.” sözünün hakkını vermeniz dileğiyle.
İyi gezmeler, Bodrum’da iyi tatiller.
Peki Bodrum’a Nasıl Giderim?
Türk Hava Yolları’nın İstanbul Atatürk Havaalanı’ndan Milas-Bodrum Havaalanı’na haftanın her günü uçuş seferleri bulunuyor. Ortalama 90 dakika sürüyor. Özellikle dönüşte uçak biletini iyi ki aldım diyeceksiniz. Aman ihmal etmeyin.
Makale dış kaynak içeriğidir!