Snowboard Kıyafetleri ve Snowboard Teçhizatı
Keşfetsene’nin spor aktivitelerinden Snowboard hakkında bilgi ve snowboard nasıl yapılır yazılarımızın bir alt konusu olan snowboard malzemeleri listemiz biraz geniş. Liste gözünüzü korkutmasın, tecrübelerimiz ışığında gereklilikleriyle yazmaya çalıştık. En ucuz kar kıyafetlerinden, board kiralama ve dağda kayak malzemeleri kiralama seçeneklerine bütçeye de dikkat etmeye çalıştık. Diğer yazımıza da mutlaka göz atın.
Olmazsa olmaz snowboard güvenlik malzemeleri, iklim durumu ve enerji ihtiyaçlarına kadar alternatifler üç ana başlıkta sıralanıyor. Snowboard ekipmanları, güvenlik ve ilaçlar.
Tabii ki tüm yazıyı biz kaleme aldık, eksiklerimiz varsa lütfen yorum yazın.
Snowboard Ekipmanları
Başlangıçta kiralayabileceğiniz bir board, bot ve bot ile tahtanın ilişkisini kuran “bağlama”dır. Kask, eldiven, çorap, kar pantolonu, içlikler, kar kıyafetleri ve mont, kar gözlüğü, bere, kaşkol (ya da bant), boyunluk, dizlik ve dirseklik olarak sıralanabilir. Ayrıca nakit, ski pass ve kişisel eşyaların kaybolma güvenliği için cep ya da boyun cüzdanı önemlidir. Kafa kamerası, artistik şık zerzevat, kişiselleştirilecek ekstra elemanlar olarak sayabiliriz. Liste çok gibi görünmesin, önemine göre sıralayacağız şimdi.
Board: Başlangıç veya amatör seviyedeyseniz ya da kış tatili için nadir fırsatınız oluyor sezonda birkaç kez gidebiliyorsanız board satın almak yerine board kiralama yöntemini öneririz. Neredeyse tüm kar tesislerinde kiralık ekipman vardır. Ayrıca birçok il merkezinden de edinilebilir. Board kiralarken boy, kilo, tecrübe (kayılmış km), rahatlık ve zevkler (renk v.s.) önemlidir. Kiralama yapan yerdeki işin ehli ve yeterli tecrübeli satışçılar size yardımcı olacaktır. “ÖN AYAĞINIZI” dükkana gitmeden önce belirleyin, kıyafetlerinizi giyin ve dükkandan çıkarken bağlama/çıkarma konusunda tüm briefleri iyi anlayın.
Bağlama ve bot: Kayak yaparken günlük ayakkabımızı ve botumuzu kullanmaz, bunun yerine board’un bağlamasına uygun bir kar botu seçeriz. Çok seçenek ve özellik vardır kiralama yaparken göreceksiniz. Ayağınız çoraba, çorap ayakkabınızın iç astar ayakkbısına, o da bota, bot da bağlama ile boarda sabitlenir. Bayağı dolambaçlı anlattık sanırız. Neyse, önemli olan ayakkabının ayağınızı vurmaması, ayakkabının içinde hareket etmemesi, kuru ve korunaklı olmasıdır. Tamamen ayak burnu ve topuğu ile yön verme ve fren işlemlerini yapacağınızı unutmayın bu yüzden vücudunuzun aktarmasının ayaklarınız olduğu için boşluk bırakmamaya ve sıkmamaya dikkat edin.
Kar Eldiveni: Olmazsa olmazdır. Üşüme ve mutlaka gerçekleşecek düşmelere karşı korur. Mülkiyeti 5 Liradan başlar 300 liraya kadar çıkar. Ortalama bir şeyle başlayabilir ya da istediğiniz tesiste kiralayabilirsiniz. Kol yapışkanının içine kıyafetinizin kolunu sıkıştırır ve üste çıkarırsanız daha az ıslanırsınız.
Kask: Açıkçası çok önemli ve gerekli bir güvenlik ekipmanıdır ancak bizim hiç olmadı. Başladığımız günkü tarihi devrilmeler, taklalar ve yuvarlanmalarda dahi yoktu ama olsa iyi olurdu tabii. Küçük çocukların mutlaka kullanması gerekirken yetişkinlerin de kullanmasını öneririz.
Kar Gözlüğü: Bu çok işe yarayan ancak bizim başlangıçta uzun yıllar sahip olmadığımız bir şey. 5-40 TL arasına iyi bir şeyi alabileceğiniz gibi yüzlerce liraya modelleri de bulabilir ve kiralayabilirsiniz. Özellikle tipi ve güneş durumlarında inanılmaz kurtarıcı oluyor. Olmadan da oluyor ama bir iki kere kullandıktan sonra olması gerektiğini düşünüyorsunuz. Rüzgardan koruduğu kadar ışığı da dengelemesi sağlıklı ve zevkli bir sürüş imkanı sağlıyor.
Kar Pantolonu: Başlangıç için en gerekli şeylerden biri. Tartışmasız çok düşünüyorsunuz ve hem ıslanmalara hem de darbelere karşı kar pantolonunu mutlaka öneririz. 40 TL’den başlayan fiyatlarla satın alınabileceği gibi tesislerde kiralanabilir de. Cepli, havalandırma boşlukları olan, iç katlı modelleri alın. İçten askılı modeller de işe yarar. İkisini de kullandık, özellikle askılı daha iyi. Pistlerde belirli seviyenin üzerinde veya çok başka bir seviyenin altında sporcularda kotla, eşofmanla kayanları göreceksiniz, örnek almayın siz.
Dizlik, dirseklik: Bisiklet, paten, kaykay gibi herhangi düşmeli bir sporda kullandığınız sert malzemeli birer dizlik veya dirseklik düşmelerde iyidir işe yarar. Bizim bu da hiç olmadı ya.
Çorap ve içlikler: Bizim hiç özel çorabımız olmadı. (Fakir miyiz neyiz) Soğuğa bağlı olarak birkaç kat kalın çorap giymeyi tercih ettik. Kalınlığına, kuru tutulmasına ve yedeklemeye dikkat edin, birkaç kat giyerseniz ayak numaranızın büyüdüğünü unutmayın. Lastikleri de çok sıkmazsa iyidir. İçlik olarak profesyonel modelleri hem üst vücutta hem de bacaklarda kullanabilirsiniz. Ya da yine kat kat giyinebilirsiniz. Ağırlığa dikkat, yoruyor.
Kar montu ve üst giyim: Soğuk havalarda ve çok düşmeli amatör sürüşlerde işe yarayan bir şey. Hava iyiyse basit bir t-shirtle dahi kayabilirsiniz (düşmelerdeki yaralanmalara dikkat) Her zaman şık olması, kolay kuruması ve rahatlığı sebebiyle futbol takımı formasını da öneririz. Birkaç kat kıyafet üzerine geçirilecek bir forma gayet iyi bir seçimdir.
Bere, Kaşkol, Bant: Tamamen iklime bağlı olarak kullanılabilecek şeyler. Zevkinize ve ihtiyacınıza göre günlük şeyler de kullanabilirsiniz. Kolay kuruyan şeyleri öneririz.
Bel, kalça yastıkları: Korkunun yüksekliği sebebiyle özellikle başlangıç seviyesinde düşmelere karşı iyi bir önlem. Biz hiç kullanmadık ve ilk başlarda her yerimizin şişip morarmasına izin verdik. Ne mutlu ki kırık çıkık olmadı ama ihtimaller dahilindeydi. Bu yüzden ilk başlangıç aşamasındaysanız düşünebilirsiniz. Satılıyor ve kiralanabiliyorlar. Hafif, ağırlık yapmayan ve çarpmalarda tepkiyi azaltan özellikleri var.
Çanta: Biraz ileri seviye kayan sporcuların çoğunda küçük bir sırt çantası görebilirsiniz. Bozuk para, su şişesi, yedek eldiven, güneş gözlüğü, telefon, kişisel eşyalar ve çikolata ve meyve gibi atıştırmalıklar, ufak tefek bir şeylerin konduğu bu çantaları belirli bir seviyenin ilerisinde isteğinize göre edinirsiniz. Hafif tutmaya çalışın, varlığı çok sorun değil.
Kar ve Moda Zevki: O karların üstünde liftle sakin sakin yukarı çıkarken, çılgın hızlarda ya da emekleme seviyesinde aşağı inerken, bir yerlerde yürürken, tepede mola verip kahve, şarap bira yudumlarken çok zevkli anlarınız vardır. Bunların tadını çıkaracak veya katlayacak şeyleri kendinizden eksik etmeyin. Müzik yayını yapacak cep telefonu veya müzik çalar ve kulaklıklarınız (kırılma ve vücuda çarpmalara dikkat), şık bir Buff, özel bir boyunluk, kamera veye fotoğraf makinesi gibi birçok özel isteğinizi de çantaya atmayı unutmayın.
Snowboard / Kayak Malzemesi Kira Bedelleri (Yurt içi 2015)
Aşağıda yazdığımız fiyatlar 2014-2015 kış sezonunda Uludağ’daki örnek fiyatlardandır. Tesislere, bölgeye, işletmeye göre değişkenlik gösterir. Her zaman için il merkezleri veya yol seçenekleri, zirveye göre daha ucuzdur. (Örneğin Kartepe’ye çıkarken Bolu’dan kiralamak gibi) Çoğu kiralamaya kredi kartı kampanyaları, tur şirketi kampanyaları, otel indirimleri ve toplu grup indirimleri gibi seçeneklerle daha uygun fiyatlarla ulaşılabilir. Türkiye’nin tüm kayak pistleri‘nde kiralama tesisleri vardır.
Fiyatlar günlüktür. Yarım günlük veya iki günlük seçenekler de olabilir.
- Carving kayak kiralama fiyatları: 20-30 TL arası. (Günlük)
- Klasik kayak kirası: 15-20 TL
- Snowboard kiralama: 25-30 TL
- Kayak montu kiralama: 10 TL
- Kar Pantolonu kiralama: 10 TL
- Mont+Pantolon kiralama: 15 TL
- Kiralık kar gözlüğü: 10 TL
- Kiralık kar eldiveni: 5 TL
Snowboard İçin İlaçlar ve Kışın Sağlık Önlemleri:
Snowboard için elbette hiçbir ilaç gerekmez. Ancak önleyici tedavi önlemleri ve gerekli durumlarda tedavi amaçlı kullanılacak şeyler vardır. Sıralayalım. Kas gevşetici pomad (merhem)ler ham olma durumunda başlangıçta da kullanılır. Doktor ve eczacı tavsiyesi alın lütfen. Biz uzun süre spordan uzak kaldığımız sezonlarda sabahtan giyinmeden önce kas gevşetici süreriz ve size de öneririz. Elbette kar ortamı ve soğukta yapacağınız bu aktivite için üşütme ve gribal hastalıklara karşı önlemler de alınmalıdır. Beslenme ve tıbbi destek için dikkatli olun. Ayrıca dudak kuruması için dudak koruyucu&nemlendirici önerilir. Güneşli günlerde kar iyi yansıtıcıdır ve hassasiyetinize göre güneş kredi ve güneş gözlüğü önemlidir. Tüm yasal tesislerde doktor, acil sağlık ekibi, jandarma sağlık ekibi gibi unsurlar vardır, otellerden, tesis işletmelerinden, 112 sağlık hizmetlerinden yardım ve destek alabilirsiniz. Dikkatli olun, önlemlerinizi tam alın, sonrasında korkmadan keyfini çıkarın.
Hidrasyon / Su Kaybı: Snowboard normalden fazla su kaybı yaşanan ve zevki sebebiyle su tüketimi genelde unutulan bir spor dalıdır. Otoriteler sabah başlangıçta iki bardak suyun üstüne, her yarım saatte bir bardak su içilmesini ve günlük aktivite bittikten sonra da devam edilmesini öneriyor.