Dünya Senin, Hadi keşfetsene!

Tac Mahal Hakkında 10 Enterasan Bilgi

Keşfetsene‘den Dünya’nın 7 yeni harikasından Tac Mahal hakkında 10 bilgi. “Tac Mahal nedir, Tac Mahal nerededir, Tac Mahal’i kim yapmıştır, Tac Mahal nasıl yapılmıştır, Tac Mahal neden yapılmıştır, Tac Mahal cami midir?” klişelerinden biraz daha keyifli, özgün 10 bilgi derledik.

1. Büyük aşkın hazin sonu

Tac Mahal, Babür İmparatoru Şah Cihan’ın 7 eşinden en sevdiği hanımı, 14. çocuğunu doğururken hayatını kaybeden Mümtaz Mahal anısına yaptırılmıştır.

2. Bu değil bu hiç değil işte bu!

“Cennet” tasvirini yapılaştırmak gibi ciddi bir iddiayla yola çıkan Şah’a, Tac Mahal’in şimdiki halinde karar kılana kadar 2000 farklı model gösterilir.

3. Fil mi!?

İnşasına 1632 yılında başlanmıştır. 21 yıl  boyunca 22.000 işçi çalışmıştır, geyiklerin aksine bilindiği kadarıyla hiçbirinin kolları kesilmemiş, gözleri oyulmamıştır. Birçok farklı bölgeden getirilen taşların taşınmasında 1000 fil kullanılmıştır.

4. Osmanlı etkisi

İslam, İran, Osmanlı, Türk ve Hint mimarisinin birleşimi olan Taj’da, baş mimarlardan sonra Osmanlı’dan iki mimar çok önemli katkıda bulunmuştur. İsmail Efendi ana kubbeyi tasarlamış, Üstad İsa’nın da genel tasarımda büyük etkisi olmuş ve öğrencisini projenin baş mimarlarından biri olarak görevlendirmiştir.

5. Kadının renkleri

Tac Mahal gün içinde farklı renklere bürünür. Gün doğumuyla birlikte pembemsi ve en güzel rengini gösteren Tac Mahal kısa bir süre sonra beyaz görünümüne döner. Ayışığıyla beraber de altınımsı bir renk alır. Efsaneler bu eşsiz özelliğin kadınların, özellikle de Mümtaz Mahal’in his değişikliklerini yansıttığını söyler.

6. Emeğe saygı


Dış tasarımındaki işlemeler, mermerlerin içi oyulup, titizce kesilerek minicik taşların mermerlerin içine teker teker yerleştirilmesiyle oluşturulmuştur. Yapının içinde ve dışındaki işlemelerde Kuran’dan birçok ayet de bulunmaktadır.

7. Şah Cihan’ın trajik sonu

Şah Cihan, Tac Mahal’in yapımından kısa bir süre sonrasında oğlu tarafından devrilmiş ve hayatını Tac Mahal manzaralı odasında hapis hayatı yaşayarak geçirmiştir.

8. Simetrinin erkek egemenliği ile mücadelesi

Tac Mahal, kubbesi ve dört köşesindeki minareleriyle, hangi yönden bakarsanız bakın simetriktir. (Minareler depremde dışa yıkılsın diye hafif dışa eğiktir) Tüm yapıda simetrik olmayan tek yapı anıt mezarlardır. Şah Cihan’ın mezarı İslam geleneklerine uygun olarak kadınından üstün ve yüksektedir.

9. Siyah Tac Mahal

Şah Cihan’ın kendisi için Yamuna Nehri’nin diğer yakasına Tac Mahal’in hemen karşısına Tac Mahal’in siyah mermerden bir kopyasını yaptırmak istediği ama Alemgir Şah iktidara geldikten sonra inşasına başlanan yapıyı yıktırdığı söylenir.

10. Turizm

Tac Mahal, Dünya’nın 7 yeni harikasından biridir. Yılda yaklaşık 3 milyon kişi ziyaret etmektedir, fakat bunun yalnızca %10’u yabancı turisttir. Yabancılar için giriş yaklaşık 28 TL, Hintliler için yaklaşık 70 kuruştur. (2014 Ocak)

Hindistan’la ilgili detaylı bilgiler, deneyimlerimiz ve şehir rehberlerine ulaşabileceğiniz Hindistan Gezi Rehberi sayfalarımızı ziyaret etmeyi unutmayın.