İTALYA’NIN EĞİK KULESİ
İtalya Gezimiz sırasında, İtalya’da görülecek yerler listelerinin başında gelen ‘mecburi’ duraklarımızdan Pisa’ya da sırf kuleyi ve mucizeler meydanını görmek için gitmiştik, Floransa’dan trenle 1 saat mesafedeki şehrin bu sembol yapısı ile ilgili meraklısına genel bilgileri paylaşmak isteriz. Derlemede Pisa Kulesi’nin eğilme sebebini, kulenin kısa tarihini ve restorasyon durumlarını bulabilirsiniz.
Pisa Kulesine temel birkaç şehirden mesafelerin de yer aldığı yazı kesmezse, Pisa şehir Rehberi için de, şuraya bir tık: Pisa Gezi Rehberi
1- Pisa Kulesi’nin İtalyancası “Torre pendente di Pisa”dır. Pisanın eğilen kulesi anlamına gelmektedir. Mucizeler Meydanı anlamına gelen Piazza dei Miracolide alanında yer almaktadır. Aslında Pisa Katedrali’nin çan kulesidir ve bu tip katedral komplekslerine bölgede sıklıkla rastlanır. Yapılışındaki farklılık zenginlik sembolü olarak Cenova ve Venedik’e rakip olarak haşmetli bir şekilde inşa edilmesidir. Meydanda katedral ve çan kulesinin yanısıra bir vaftizhane ve anıt mezar bulunmaktadır.
2- Ana katedral 1063-1090 yılları arasında yapılmış, Pisa Kulesi ise ayrıca 1173’te inşa edilmeye başlamıştır. Savaş sebebiyle tam 1 yüzyıl ara verilen inşaat ancak 1272’de devam eder. Sonra savaşlar sebebiyle yine duran yapım 1 sonraki yüzyılda 1370 yılında tam olarak tamamlanır.
3- Pisa Kulesi yapıldığından beri güneye doğru eğilmektedir. Eğilme ilk olarak ikinci kat çıkıldıktan sonra başlamıştır. Pisa kulesinin eğilmesinin sebebi bir tarafının altındaki yumuşak zemindeki çökmedir. Aslında Katedral ve vaftizhane de aynı sebeple içeri doğru çökmektedir.
4- Altı ana sütun dizisinden oluşan kule 8 katlıdır ve toplam yüksekliği 55 metredir. Bu hepi topu 18 katlı moderne bir apartman boyutlarındadır. Pisa Kulesinin ağırlığı yaklaşık 14500 tondur. İçinde her biri bir notaya denk gelecek şekilde 7 tane çan bulunmaktadır.
5- Neredeyse başka hiçbir klasik turistik özelliği olmayan vasat Pisa şehrine turist yağmasına sebep olur. 1 milyon üzerinde kişi her yıl ziyaret eder ve komik fotoğraflar çekilir. İçerisine aynı anda sadece 4o dakikada bir 30 turist alınır. 1987 yılında Pisa Kulesi’ni de içine alan meydan Unesco Dünya Kültür Mirasları listesine alınmıştır.
6- Pisa Kulesi’nin mimarının kim olduğu tam olarak bilinmemektedir. Kayıtlarda Bonanno Pisano, Gherardo di Gherardo, Giovanni Pisano, Giovanni di Simone isimleri geçer.
7- Pisa kulesinin büyük restorasyonu 1989 yılından 2001 yılına kadar sürdü ve Pisa kulesi ziyarete kapatıldı. Restorasyonun en azından 300 yıl daha kuleyi ayakta tutacağı düşünülüyor. Mühendisler 2008 yılında inşası başladığından beri ilk kez eğilmenin durdurulduğunu açıkladılar.
8- Coğrafyanın özelliklerinden dolayı Pisa şehrindeki toprak koşullarından sebeple eğilen başka kuleler de vardır. St. Michele dei Scalzi ve St. Nicola kiliselerinin çan kuleleri de aynı kaderi paylaşır.
9- Pisa şehrinin en önemli tarihi karakteri, “Modern bilimin babası” kabul edilen Galileo, bu meydandaki vaftizhanede vaftiz edilmiştir.
10- Pisa’ya ulaşım için bazı mesafeler;
- Floransa – Pisa arası kara yoluyla 85 km. Trenle 1 saat, otobüsle 1 saat 15 dakika sürer. Sezonda gündüz 20 dakikada bir karşılıklı tren bulunur. Bkz: Floransa Gezi Rehberi
- Roma – Pisa arası trenle aktarmalarla birlikte 4 saat kadar sürer. Floransa üzerinden gidilir. Ayrıca otobüs + tren kombinasyonu ile sahilden de gidilebilir. Pisa – Roma arası kara yolu ile sahilden 345 km, içlerden 365 km. civarlarındadır. Bkz: Roma Gezi Rehberi
- Milan – Pisa arası kara yolu ile 300 kilometrenin altında 3 farklı güzergah ile gidilirken, trenle aktarma hatlarına göre süre değişir. Parma’dan sonra Bologna ve Floransa üzeri veya Parma’dan Sarzana üzeri gidilebilir, aktarmalar yüzünden çok uzun sürer. bkz: Milano Gezi Rehberi
- Pisa’ya Hava Ulaşımı: Pisa’da hava alanı vardır ancak Türkiye’den direkt uçuş yoktur. Pisa havalimanı’nın en güzel yanı Ryanair‘in uçmasıdır. Avrupa’nın neredeyse tamamına ucuz uçak bileti bulunabilir. İstanbul’dan direkt Roma, Venedik, Milano gibi birçok İtalyan şehrine gidilerek aktarmalı uçuş ya da Avrupa’nın birçok noktasından duraklamalı uçuş rotası çizilebilir.