İZMİR’DE GÖRÜLECEK YERLER
Birçoğumuza göre yaşamak ve gezmek için Türkiye’nin en güzel şehirlerinden biri olan İzmir, il merkezinden ziyade popüler turistik ilçeleriyle öne çıksa da, İzmir seyahati sırasında kent merkezini de atlamak lazım. İzmir’de gezilecek yerler hem sakin bir rota üzerinde Körfez’in iki yakasında dizili güzellikleri bizlere sunarken, hem de İzmir’in muhteşem hayatına dokunma fırsatı veriyor. Ağustos sıcağı işkencesini saymazsak, kadınları, ortamları, Kordon’u, midyesi, birası, rakı masası, Saat Kulesi, Karşıyaka’sı, laikliği ile İzmir gezisi, Türkiye’de yaşayan herkesin en azından iki seneden bir en azından üç dört günlüğüne nefes almak için yapması gereken bir seyahat.
Merkez İzmir’de görülecek yerler kadar, İzmir civarında gezilecek yerler de her zevke yönelik bölgelerle bilinmekte. Piyasacılar için Çeşme ve Alaçatı, lüks İzmir tatili için Urla, sakin İzmir tatilleri için Seferihisar ve Güzelbahçe ilçeleri arasındaki yerler, klişeleri doldurmak için Şirince Köyü ve Selçuk; elbette Dünya mirası Efes Antik Kenti gibi sayısız yer civarda.
Keşfetsene’nin İzmir Gezi Rehberi‘nin bu kısmı İzmir merkez ve İzmir civarlarında görülecek yerler olarak ayrılıyor. Elbette sadece yaşanmış gezi notlarını yazdığımız için kent dışında olan ve kaç kere İzmir gezisi yapsak da, yeterli vakti bulup gidemediğimiz (ya da Kordon’da bi’ bira fazla içmeyi tercih ettiğimizden) yerleriyse sizin zamanınız olur diye sıralamaya çalıştık. Siz bize yazar ya da aşağıya yorum olarak girerseniz, İzmir gezi yorumları olarak okurlarımıza da katkısı olacaktır.
İzmir İl Merkezi’nde Görülecek Yerler
İzmir içinde görülecek yerleri şehir rotası oluşturacak şekilde, coğrafi yol sırasına göre yazmaya çalıştık. İzmir’de konaklama yaptığınız yeri merkez alarak kendi günübirlik İzmir turunuzu çizersiniz düşüncesindeyiz. Biz giderken online kaynaklardaki İzmir seyahat notları kadar İzmirli arkadaşlarımızın bilgi ve yönlendirmelerinden de faydalandık, her zamanki gibi “yerel” davranmaya çalıştık.
- İzmir’in kalbinden başlayalım,
İzmir Saat Kulesi: İzmir’in sembolü olan yapı Konak Meydanı’nda yer alıyor. 1901’de Sadrazam Mehmet Sait Paşa tarafından Fransız mimar Raymond Charles Pêr’e’ye yaptırılan kule 25 metre boyunda ve 4 çeşmeli. Kulenin saati de Almanlardan hediye. Gündüz Konak Meydanı’nın canlılığıyla güzel bir buluşma yeri olurken, gece de ışıklandırılmasıyla ayrıca hoş. Vaktiniz olursa Kule’yi fotoğraflamaya gündüz ve hava karardığında ikinci kez gitmenizi öneririz. Orijinal haline sadık kalınan kulenin ilk halinde bulunan Osmanlı İmparatorluğu Tuğrası ve bazı işaretler, ülkemizde sanatın genç cumhuriyet döneminde başladığını ifade etmek için daha sonra kaldırılmıştır. Günümüzde İzmir’e gidip de burada fotoğraf çektirmeyene “yazık” gözüyle bakıyorlar.
Konak İskelesi: Meydanın iskelesi hem Karşıyaka’ya geçiş amacıyla deniz ulaşımı için, hem de etrafında takılmak için kullanabileceğini, ziyaret edebileceğiniz tarihi iskele.
Agora Harabeleri: Çarşı’nın içinde boş boş yürümektense, kahverengi tabelaları takip ederek kendinize bir hedef edinebilirsiniz. Bu tabelaların en yaygını bizleri Agora Harabeleri’ne çıkarıyor. Henüz kazı çalışmaları tam bitmemiş büyük ölçekli tarihi harabeler İzmir’de ziyaret edilesi değerli bir nokta mı bilemeyiz. Dışarıdan oldukça büyük bir kısmı görülen Agora Harabelerinin giriş ücreti 5 TL.
- Konak Meydan’a geri dönelim; (Biz Agora’dan taksi ile geçtik; 10 TL)
Dario Moreno Sokağı: Saat Kulesi’ne 1,7 km. mesafede yürüyerek yaklaşık 20 dakikalık mesafede şirin mi şirin bir sokak. 1950’ler – 60’lar arasında ülkemizde oldukça popüler olan sinema oyuncusu ve müzisyen Moreno’nun adı verilmiş bu küçük sokak tam bir Ege silüeti. Deniz ve Mehtap’ı mırıldanırken Asansör’e yürüyoruz 30, 40 adımda.
- Bağımsız bir rota için Konak’tan çıkıp, Kordon – Gündoğdu – Alsancak hattına gelirsek;
Kıbrıs Şehitleri Caddesi ve Ara Sokakları: Yaşınıza bağlı olsa da muhtemelen en çok zaman geçireceğiniz yer burası. İstanbul’da İstiklal Caddesi neyse, onun bir benzeri diyebiliriz. Son derece Avrupai olan bölgenin önce kötü yanını söyleyelim, ülkemizin her yerinde olduğu gibi İzmir gece hayatının kalbi bu bölgede de klüp, dans v.s. gece yaşamı kısıtlı, daha ziyade oturmaca ve tepinmece mekanları var ama en güzel yanı sokağa yayılmış olması. Kimseyi rahatsız etmeyecek şekilde mekanların önünde de masalar var ve sokakta da içki rahatlıkla içilebiliyor. Gaza gelip ilerledik bu anlattıklarımız Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde değil, tıpkı eski İstanbul İstiklal Caddesi gibi onu kesen ara sokaklarda. Sahile paralel olan caddenin sahil tarafına doğru olan ara sokaklarında mutlaka rezistans çizerek yürüyüş yapın ve her yeri keşfetmeye çalışın, her sokağın kendine has bir ruhu olduğunu söyleyebiliriz. İzmir’de ne nerede yenir sayfamızda da yazdığımız birçok lezzet durağı bu caddede. Gece mekanlarına çok karışmayalım, Varuna Gezgin başta hepsini öneririz deyip geçelim.
Kordon Boyu: Şahane, şahane, şahane. Şehir karmaşasının içinde böyle güzel bir bölgenin olması ve korunması muhteşem bir keyif. Geleneksel geyiklerimizdeki çiğdemciler (Evet İzmir’de çekirdeğe çiğdem denir) eşliğinde, gençler, yaşlılar, çalışanlar, öğrenciler pat diye çimlere seriliyor ve günün stresini atıyorlar. Gün batımı da gerçekten bi’ güzel. İsterseniz oradaki satıcılardan, isterseniz marketlerden ya da büfelerden alacağınız ıvır zıvırla ufak ufak atıştırarak sahilde yayılıp denizi koklayabilirsiniz. Mevsimine göre seyyar satıcılarda erik, çilek v.s. satışı da bulunuyor. Kordon’da İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bisiklet kiralama hizmeti var, mutlaka yararlanın ancak talep fazlasından olsa gerek çok park yeri olsa da genelde bisiklet bulunamıyor. Erkenci gelmek ya da gözü açık olmanın faydası var. İlk saat 2 TL, sonrası saati 1 TL, kredi kartı geçerli.
Atatürk Müzesi: Atatürk’ün İzmir’de kaldığı ev müzeye dönüştürülmüş olarak ziyaretçilerini bekliyor. 1. Kordon Atatürk Caddesi üzerindeki tarihi yapı onlarca yıllık geçmişi (1880) ile, Atatürk’ün izlerini taşıyan bir yapı.
İzmir Fuarı: Rotamızdan ayrılıp içlere gidersek, (Konak sahilden Basmahane’ye doğru yürüyerek 10 dakika kadar) meşhur İzmir Fuarı alanını bulabilirsiniz. Fuar zamanları ilgili konunun etkinliğine ait bir alan olsa da etkinlik dışında da gitmenizi öneririz. Büyük bir şehir parkı, yürüyüş ve spor parkurları ve kocaman bir lunapark bulunuyor.
Karşıyaka’da Gezilecek Yerler
Ahım şahım bir şey elbette yok. Karşıyaka İskelesi’nde iner inmez yolu geçince Karşıyaka Çarşı’sı karşınıza çıkıyor. Yaşadığınız şehirde hiç yokmuş gibi ya da Kemeraltı’nı, Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ni gezmemiş gibi burada turlayabilirsiniz. Biz ilk gidişimizde bi’ girip çıktık, daha sonraki gidişimizde de Karşıyaka’nın İzmir’in yaşanılacak en güzel yerlerinden biri olduğuna karar verdik. Daha önceki gezimiz için Sevgili Merve’nin bize yaptığı önerileri (ki ilk madde girip çıkmak üzerineydi) paylaşalım;
Zübeyde Hanım’ın Kabri: Ziyaret fırsatımız olmadı, Karşıya’da olduğunu belirtmek isteriz. Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın mezarına Karşıyaka Çarşı’nın içinden yürünerek ulaşılabiliyormuş.
İzmir İl Merkezi Dışında Gezilecek Yerler
Bizim gittiklerimiz ve gitmediklerimiz olarak çok fazla seçenek var. İzmir’den günübirlik turlar yapılabileceği gibi, bir kısmında gidip kalınacak, tatil yapılacak yerler de var, İzmir’i aktarma istasyonu sayıp direkt hafta sonu kaçamağı yapılacak yerler de bulunuyor. Hatta şahane bir Ege turundaysanız, düz bir rota olarak da bu çizgi üzerinde keyifli bir tatil yapabilir, kültürel olarak da birçok şey öğrenebilirsiniz.
Peki İzmir’e nasıl gidilir? Hadi gittik, bu kadar gezdik gördük, İzmir’de ne yenir, nerede yenir? İzmir’de nerede kalınır, İzmir içi ulaşım nasıl sağlanır gibi birçok bilgiyi içeren, seyahatimiz sırasında yaşadıklarımızla oluşturduğumuz geniş İzmir Seyahat Rehberimizi için bir tık da aşağıya;