HALKİDİKİ’YE YAZ TATİLİNE GİDİYORSUNUZ
Türkiye’den yurt dışına deniz tatiline gitmeniz için komşumuz Yunanistan’ın en güzel sahillerinden Halkidiki gezi rehberimiz var malum, Yunanistan Gezisi hakkında soruların sonu gelmedi ne mutlu ki. Birbirine bu kadar yakın iki kardeşliğin, coğrafyamızın da yakınlığıyla doğal benzerliğimizi Halkidiki’de görebiliyoruz. Bizim Ege ve Akdeniz sahillerinin doğal benzeri Halkidiki’de, işin insan faktörü çok farklı gelişmiş ve orası sonuna kadar korunmuş bir cennet olarak karşımıza çıkıyor.
Yok efendim Halkidiki nerede, Halkidiki’ye nasıl gidilir, Halkidiki turu mu yapalım, Yunanistan tatili mi? Halkidiki otobüs seferleri nasıl, Halkidiki’de nerede kalınır. Hepsi ve daha fazlası için geniş rehberimiz şurada, tıklarsanız yan pencerede açılır.
Yurt dışında deniz tatilini lüks veya ekonomik seçeneklerle, gençler için eğlenceli, yaş almış ve dinlenmek isteyenler için huzurla sunan Halkidiki’ye mutlaka gitmenizi istiyoruz, nedenlerimizi sıralayarak Halkidiki gezisi yapmanız gerekliliğini açıklayalım isteriz.
1- Yunanistan’ın muhteşem korunmuş doğası huzuru sunuyor
Sadece çeşit çeşit tondaki mavi değil, yeşilin de birçok tonu bir arada Halkidiki’de. Doğa tüm güzelliklerini cömertçe sunmuş, insanlık da tarih boyunca onu korumuş. Bir koyda beyazdan, turkuaza, maviden, laciverte, yeşile deniz kaç renk alabilir onu görürken, başınızı sahilde arka dağlara çevirdiğinizde bu sefer yeşilin huzurunu hissediyorsunuz.
2- Yunanistan’ın bakir koylarında ücretsiz plajlar
Yüzlerce Yunan koyundaki plajların küçük bir kısmı ‘özel işletme’. Bizim Akdeniz kıyılarına nazire yaparcasına birçok kumsal ücretsiz giriş sunarak ekstra masraf çıkarmıyor. Ücretli plajlar ise genelde etkinlikleriyle cezbedici alternatifler sunan yoğun camping alanları. Tümünde yeme içme ve diğer fasilite fiyatları makul.
3- Halkidiki’ye ulaşım çok kolay çünkü çok yakın
İstanbul’dan otobüsle Selanik, bir gecelik uyku yolculuğu ile vize işlemleri ve molalar dahil 10 saat kadar, İstanbul’dan Selanik arabayla 7 saat ve daha az bile sürüyor. Selanik’ten Halkidiki otobüsle (merkez) 1,5 saat kadar sürüyor. İstanbul’dan Atina aktarmalı Selanik’e uçak ya da İzmir’den uçakla Selanik aradaki aktarma süresine bağlı olarak 4 ilâ 7 saat arası vakit alıyor. Atina’dan trenle de Selanik şahane bir seçenek, güzel bir gece yolculuğu ile 6,5 saat civarlarında. Sabah da direkt yine otobüsle veya araba/motorsiklet kiralayarak ver elini Halkidiki.
4- Hem ekonomik hem lüks, her bütçeye uygun
Halkidiki’de konaklama seçeneklerinde seçenek sonsuz. Gençlik kamplarında çadırdan otele, bungalova kadar gecelik 3-5 Eurodan başlayan fiyatlarla, isterseniz pansiyonlarda, hostelde ya da apartlarda 8-20 Euro arası fiyatlarla barınma ihtiyacını halledebilirsiniz. Daha lüks bir seçenek istiyorsanız muazzam otellerde çift kişilik odada kişi başı 550 Euro’ya kadar ulaşan tutarlara kadar geniş bir skala var. Eğlence için Halkidiki’de kiralık tekne ve diğer su araçları kira fiyatları da makul.
5- Halkidiki gece hayatı çok canlı
Hem yerleşim bölgeleri olan kasabalarda çok sayıda club, disko v.s. çok canlı, hem aktiviteli kamping alanlarında her zevke yönelik seçenekler var. Ayrıca beach club partileri çok eğlenceli ve Ege güneşinin ısısını karanlık geceye taşıyor. Önde gelen clublar ve beachler Halkidiki Gezi Rehberi‘nde.
6- Atos Dağı ile kültürel zenginlik
Unesco dünya mirası listesi’nde bulunan kutsal Athos dağı, Ortodoksların mabedi. Halkidiki’nin 3 yarımadasında biri olan Athos’taki manastırların bulunduğu bölgedeki rahipler, yüzyıllardır özerk şekilde inzivaya çekilmiş bir yaşam sürüyorlar. Kadınların yasaklı olduğu bölgeye günde sadece 100 ortodoks, 10 ortodoks olmayan erkek ziyaretçi kabul ediliyor. Sadece deniz tatili olmasın yanına kültürel yurt dışı deneyimi olsun diyenlere.
7- İçki, Yunan yemekleri, lezzetler, Ege şahane.
Rakı şişesinde balık olacaksan gel Halkidiki’de ol. Rakı olmaz ouzo olur ama malum Yunan Mutfağı Ege’nin güzel yansıması. Deniz mahsulleri, her türlü yeşillik ve otlar, zeytinyağı, mezeler, zayıf da olsa elbette et birçok leziz tat mideleri şenlendirirken, ister bir ouzo masası ile Yunan meyhanesi, ister mis gibi Yunan Biraları ile plaj ve gece keyfi iyi bir yaz talebinin tam karşılığı.
8- Halkidiki’de camping şahane – Öyle fakir kampı değil, oku hele-
Kamping malumunuz Keşfetsene’nin pek sevdiği konaklama yöntemi. Hele bu yaz tatili için deniz kıyısı seviyesinde olunca bir de işin içine Avrupa standartları girince çok güzel oluyor. Kamp deyince öyle kuru fakir çadırlar ve pislik içinde tuvaletler gelmesin aklınıza. Her türlü tesisi, restoranları, büfeleri, clubları, eğlence ve spor alanları olan, her ülkeden karavancının, çadırcının, bungalovcunun geldiği çok alternatifli eğlence köyleri buralar. Bizim önerimiz kaldığımız Armenistis Camp malum, ama diğerleri de güzeldir. Hostelde kalır günü birlik git gel yaparsanız hostel önerimiz de (Zaten bir tane ama çok başarılı) White Rabbit.
9- Ege’nin diğer yakasından doğa nasıl korunur dersi almak için
Bu doğa hem Türkiye’nin hem Yunanistan‘ın ortak doğası. Bu coğrafyada birbirine benzer güzelliklerde koylarımız var, Halkidiki’de biraz daha sıkışık ve zengin olsa da Türkiye’nin Ege ve Akdeniz kıyıları da farklı değil, ancak doğanın içine insan girince ders alınası bir çelişki var burada. Plajda insan mı var, dolayısıyla yemek ihtiyacı değil mi, koca koca restoranları, beton yığınlarını sahile kurmayıp gelip geçici karavan minübüsler cafe olmuş. Her şeyi satıyor, ihtiyacı karşılıyor ve mevsimi geçince çekip gidiyor. Tıpkı sahilin içlerine yapılan yollar ve binalar gibi
10- Henüz trend değil, sadece eşraflarına mahsus
Burnumuzun dibindeki Halkidiki henüz ülkemizde tam keşfedilmemiş, dolayısıyla gitmek de havalı. Herkesin gittiği Yunan Adalarına gideceğinize (ya da ona ek) kimsenin bilmediği bu güzelliğe gider havalı olursunuz. :) Şaka bir yana umarız bir gün “Halkidiki’de çok bozdu” gibisinden cümleler kurmazsınız. Hem gerçekten bozulmaması için, hem de trend oldu diye geyiğine kuracağınız cümlenin sizi bozmaması için.
Bonus: Biz gittik, güzel bir rehber hazırladık, aradığınız her şeye cevap var
Bir yere gitmek için biraz bilgi gerekiyor malum, işte o yer Halkidiki ise dost tavsiyeniz elinizde. Çok keyifli bir yaz kaçamağı geçirdiğimiz Halkidiki’deki hem deneyimlerimizi, hem anılarımızı hem de araştırmalarımızı biriktirip hizmetinize sunduk efendim. Buyurun burada; Halkidiki Tatil Notları
Gitmişken Selanik’i de gezeriz diyenlere detaylı Selanik Gezi Rehberi için tık tık. Yunanistan’da gezdiğimiz diğer yerlerle ilgili geniş rehberler için görsellere tık: