Dünya Senin, Hadi keşfetsene!

Doha Gezi Rehberi

PARANIN NELER YAPTIRABİLECEĞİ…

Yeni Dünya’nın en zengin ülkelerinden biri Katar ve bu zenginliği nasıl harcasak sorularıyla amiyane bir tabirle inşasında salt “para ezilmiş” başkenti Doha.

Hindistan & Nepal Gezimizin sonunda aktarma sebebiyle bonus tur olarak 8 saatliğine gördüğümüz şehirde harcadığımız bu sürenin oldukça yeterli olacağını önceki araştırmalarımızda biliyorduk, biraz daha erken saatte burada olmayı yeğlerdik ama çılgın Arap gecelerini görmemize de fırsat tanıdı bu sürpriz ziyaret.

800.000’in biraz altındaki nüfusuyla sadece 131 metrekarelik bir alana kurulu şehir, Katar’ın zengin yer altı kaynakları ve petrol gelirleriyle,  Arap çöllerinin yakıcı güneşinin beslemesi ile oluşmuş olsa da, babasından görevi devralan Katar Emiri Şeyh Tamim’in vizyonu ile şuanda Dubai ile yarışma konusunda ilerliyor. Bölgede transit havalimanı olma amacında inşa edilen Doha Uluslararası havaalanı (NDIA) bittiğinde Ortadoğu’nun en büyük havalimanı olacak ve transit merkezi olarak tüm Dünya’ya hizmet edecek. Bu kapışmanın inşaat ve turizm kısmına bir şey diyemeyiz ancak transit yolcu konusunda başarılı olduğunu söyleyebiliriz ki, hiç aklımızda yokken ziyaret ettik kendilerini.

Ülke monarşiyle yönetilse de nüfusun yarısından fazlasını özellikle inşaat ve hizmet sektörlerinde çalışan yabancılar oluşturduğu için şeriat kanunlarının biraz yumuşak uygulandığını söyleyebiliriz. En azından bize öyle geldi, hepi topu 8 saat kaldık.

Katar 2022 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak olması ile yatırımlarını tüm hızıyla sürdürüyor ve paranın gücüyle ününe ün katacağa benziyor.

DOHA’YA NASIL GİDİLİR?

Türkiye’den Doha’ya uçak: İstanbul’dan Katar’a direkt uçuşlar oldukça fazla. İstanbul’dan Doha 4 saat kadar sürüyor ve Qatar Airways, THY, Pegasus ve Air Arabia ile gidilebilir. Ankara’dan Doha’ya uçmak yine Qatar Airways ile sağlanabilir. İleride bu sayının çılgınca artacağına eminiz.

DOHA’DA ULAŞIM

Doha Havaalanından Şehir Merkezine Gitmek: Çok kolay. Taksiye biniyorsunuz bedavadan biraz pahalıya yaklaşık 10 dakikada Vakıf’ta (merkez) oluyorsunuz. Kulelerin olduğu karşı taraf ise 20 dakika kadar sürüyor. İşte keşfetsene farkı: Eğer gelen yolcu kısmından binerseniz özel olan bu taksilerin açılışı 25 Riyal. Nereye giderseniz gidin daha fazla yazamayacağı için bu tutarı ödüyorsunuz. Bunun yerine ücretsiz shuttle ile zaten yolunuz üzerindeki giden yolcu terminaline geçerseniz açılışı 5 Riyal olan normal taksiye binersiniz. Ha atla deve değil aradaki meblağ ama olsun. Backpacker olmak kolay değil :)

Doha şehir içi ulaşım: Kesinlikle taksiyi öneririz. Genelde doğudan göç etmiş taksiciler sürdüğü olağanüstü konforlu, klimalı -sizi ilgilendirmez ama otomatik vites- taksilerle herhangi bir yerden bir yere gitmek oldukça konforlu ve Doha’nın geneline göre ucuz. Ayrıca uzun süre kalacaksanız T.C. ehliyetimiz ile araç kiralamak da mümkün. Bir hummer fena olmaz derseniz, bir araştırın

   

DOHA NOT DEFTERİ

Yazın Gitmeyin: Ciddi bir kuraklık ve aşırı sıcaklık var. Haziran-Ekim arası tehlikeli aylar. Gitmenizi önermesek de illa bir yolculuk var ona göre önlemleri almakta fayda var.

Doha’da Kısa Zaman Harcayın: Değerli vaktinize yazık. Turistik olarak bu şehrin değeri tüm çabalarına rağmen oldukça kısıtlı. Ancak alışveriş için makul bir destinasyon. Tüm çabalarına rağmen her şey bariz yapay ve oldukça eğreti.

Katar’a Alkollü İçki İle Girilmez: Otellerde turistlere yönelik içki içme hakkı ve ülke çıkışında havaalanı duty free mağazasında içki satışı olsa da Katar’da alkol tüketimi ve Katar’a içki ile girmek yasak. Havalimanında çantanız x-ray’dan geçiriliyor, içkilerinize el konuluyor. (Aksine yazılar da okuduk, biz risk almamıştık, siz girerseniz bildirin)

İnsanlarla Kaynaşın: Ne olursa olsun bir Ortadoğu sıcaklığı var insanlarda. Biraz farklı yansıtıyorlar ve çok samimi değiller ancak bir yolu bulunup yakınlaşıldığında sanki göründüğünden daha iyi insanlar imajı çizdiler bizde. Siz kaynaşırsanız yorum ve fikirlerinizi dinlemek isteriz.

Bot (Tekne) Turu Yapın: Müziğe ne kadar dayanabilirsiniz bilinmez ama özellikle gece şehrin ışıkları altında ‘kısa zamanlı’ bir tekne turu oldukça keyifli. 2 saate kadar uzayan alternatifler var biz öneriler doğrultusunda ‘kısa zamanlı’ tercih ettik, 25-30 dakikalık bir tur yetti. İşin komiği kimse olmadığı için koca tekne 2 kişiye özel gitti, gezi, geldi. (Fiyat pazarlığa bağlı bize 120 Riyal dediler, 80’e anlaştık) Müzik olarak ister 90’lardan kalma Avrupai parçalar, isterseniz Arap ezgiler dinleyebiliyorsunuz ancak sorun aşırı yüksek sesli olması ve sese göre ışık veren müthiş hoparlörlerinde sesi kısma kavramı konusunda çok kolay anlaşamamak.

Alışveriş Yapın: Zaten şehrin gelecek hedefi de bu. Alışveriş cenneti olarak hizmet vermeye çalışacaklar. Fiyatlar makul, ürünler çeşitli, alışveriş keyifli denilebilir. Bir miktar ‘görgüsüzlük’ ve bayağılık olduğu göreceli bir kavramdır, bizi irrite ettiğini söyleyebiliriz.

Çöl Safarisine Katılın: Eğer bir günümüz olsaydı kesinlikle deneyeceğimiz bir etkinlik olurdu. Yarım gün ya da tüm günlük programlarla şehirden azıcık ilerleyip yapılan aktiviteler en meşhur turistik eğlencelerden.

Düşünün: Biraz bir şeylere kafa yoran insanlardansanız şu kavramlar üzerine düşünmek için fırsatınız olacak. Yorumlamadan hatırlatmaya çalışalım: Zenginlik, çelişki, para harcama sanatı, para kazanmaktan daha ziyade para harcamayı bilmenin önemi, müslümanlık, islamiyette zenginlik, komşusu tokken aç yatma, petrol, yenilenemez enerji kaynakları, yatırım, şaşaa, görkem, eğretilik, mimari, denge, dengesizlik ve daha bir sürü şey.  (Bir de biz Hindistan dönüşü oradaki müslümanların hemen üzerine buradaki müslümanları gördük, daha fazla düşünme şansımız oldu, hatırlatalım)

Zengin Mutfağın Tadını Çıkarın: Özellikle çalışan yabancı nüfusun çokluğu (%70 civarı) sebebiyle aklınıza gelebilecek Dünya’nın her mutfağının çeşitlerini bulmak mümkün. Bir hatırlatma: Birçok restoran bir mutfak konseptinde hizmet veriyor.

Kadın Taksiciler Daha Pahalıdır: Kadın gezginlerimizin kullanabileceği kadın şoförlerin çalıştığı taksilerin önemsiz oranda olsa da bir tık daha pahalı olduğunu hatırlatmak isteriz. Sadece hemcinslerine ve ailelere hizmet veriyorlar.

   

DOHA’DA GÖRÜLECEK YERLER

Corniche Bölgesi: En güzel manzarayı izleten, koca koca gökdelenleri göreceğiniz bölge. Hem gündüz hem gece ayrı ayrı gitmenizi öneririz. Tek şansınız varsa geceyi tercih edin, gökdelen ışıkları daha çekici. Tekne turuna da buradan başlayabilirsiniz.

Doha İslami Sanatlar Müzesi: Kıvanç duyulan bir yapı. Ortalama büyüklükteki müze şuanda devasa bir binaya taşınıyor yeni haliyle British Museum ile, Louvre ile yarışır mı bilinmez ama İslam Sanatları açısından değerli bir merkez.

Souq Waqif (Vakıf) (Eski Pazar): Şehrin ana merkezi. Hem gündüz hem gece ziyaret edilesi bir nokta. Dükkanlar, restoranlar, mağazalar, oteller ve sakin bir dekorda kalabalık bir toplaşma noktası. Bizim de vaktimizin çoğu burada geçti, kurban bayramına denk geldiğimiz için adım başı sokak gösterilerini izledik sürekli böyle oluyor mu bilinmez ama şehirde bir renk varsa o da burada oluyor belli ki.

Pearl: Lüks,nezih,deniz manzaralı apartmanların yer aldığı birçok alışveriş merkezinden oluşan bölge. Lüks restoranlar ve makul kafeler bir arada. Gezip tozmak için iyi bir nokta.

Doha Corniche: Geleneksel sahil yolu. Buradan karşı kulelerin olduğu kısmı izlemek, bu yolda yürüyüş yapmak keyifli bir alternatif. Güneşin yoğunluğuna göre yürüyüş saati belirlenebilir.

Doha Saat Kulesi: Bunun görülecek yerler listesinde olması dahi ayıptır. Geçerken göreceğiniz, gayet sıradan hiçbir özelliği olmayan bir kule.

Arap Modern Sanat Müzesi: Geleneksel modern sanatlar müzelerine göre biraz farklıymış. (Geleneksel ve modern kelimesini birbirinin sıfatı yaptık, evet.) Giriş ücretsiz. Pazartesileri kapalı. Web sitesi için tıklayın.

Ayrıca çok vakti olanlara Doha’da gezilecek yerler listesine eklenecek öneriler de var, buyrun: Silah Müzesi, Mathaf Modern Sanatlar Müzesi, Al Koot Fort ve Doha Hayvanat Bahçesi… West Bay Bölgesi ve Katar Ulusal Müzesi de gezilesi yerler sırasında geliyor.