Dünya Senin, Hadi keşfetsene!

Priştine Gezi Rehberi

AVRUPA’NIN EN GENÇ BAŞKENTİ

2008’de henüz bağımsızlığını ilan eden Kosova’nın başkenti Priştine Avrupa’nın en genç başkenti unvanını taşıyor. Kosova göçmeni Türkler’in sık gidiş gelişleri ve dünyaya kısıtlı bağlantısı olan bu güzel insanların transit seyahatleri sebebiyle Pegasus‘un her gün gerçekleşen uçuşlarından birini yakalayıp; zamanında 19 Euro’ya erken rezervasyonla basit bir hafta sonu kaçamağı için gittiğimiz şehir; ne yazık ki ucuzluk dışında bize hiçbir şey sunmadı.

Uzun süre Osmanlı İmparatorluğu’na, sonrasında Sırbistan’a ve Yugoslavya Krallığı’na, devamında Sosyalist Yugoslavya’ya, bir dönem Birleşmiş Milletler’e ve nihayet bağımsız Kosova’ya ev sahipliği yapmış olan Priştine’nın turistik neredeyse hiçbir değeri bulunmuyor.

Sadece içki, sigara alışverişi ve hafta sonunu vizesiz yurt dışında geçirmek için bir seçenek olan Priştine gezisi, Kosova göçmeni kardeşlerimizin köklerini ana şehirlerinde görmek için de bir fırsat.

   

PRİŞTİNE NOT DEFTERİ

Kısa tutulmalı: Bir gece olur, iki gece tartışılır ama fazlasında gerçekten sıkılırsınız. Bu genç şehir kesinlikle az zaman ayrılması gereken bir tur noktası.

Yerel bilgi alın: Turistik hiçbir şeyi olmayan şehirde tabelası olmayan acayip eğlence mekanları var. Her katı sıradan bir evin salonundan daha küçük büyüklükte 3 katlı bir bina bayağı kopuyordu. Yolda yürüsek bulamazdık ancak hostelin sahipleri yönlendirdi de biraz eğlenebildik. Bu yüzden yerel insanların önerileri çok önemli.

Boşnak böreği yiyin: Bosna böreği ismiyle de anılan, 50 cente (Yerel para birimi henüz yok, Euro geçiyor) satılan bu olağanüstü böreği mutlaka tadın. Peynirlisi harika, patateslisi de güzel. Kıymalıyı pek beğenmedik ama siz de bir tadın bakalım.

Prizen’e gidin: Biz gitmedik ama illa Kosova’ya gideceğim diyorsanız Prizen şehrini tercih edin çünkü Piriştine’de pek bir şey yok.

Alışveriş yapın: İhtiyacınız olan her şey alın. Şehir resmen bedava. Sigara alacaksanız bir tadına bakın derim, şehrin duty free shop’tan daha ucuz olmasının sebebi sigaranın kalitesizliği. Türkiye’de 7,50 TL’lik sigara burada 60 kuruş falan ama çok kötü. Duty free’de ise İsviçre menşeiili aynı sigara 1,20 TL ve gayet de yakın kalite.

Kosova Balı alın: Arıcılık burada oldukça önemli bir kaynak. Gayet kaliteli bir balı, oldukça ucuza alabilir ve  Türkiye’ye getirebilirsiniz.

   

PİRİŞTİNE’DE GÖRÜLECEK YERLER

Her şey: Şehre geldiyseniz bir şekilde görülecek her şeyi gördünüz demektir. O yüzden şurası, burası diye yazacağımız hiçbir şey, hiçbir nokta bulunmuyor. Kaldığınız hostel ya da misafir evinden muhakkak yerel eğlence ile bilgi alın, oralarda takılın. Başkenti gördüğünüzde Kosova’da görülecek yerler listesini tamamlamış sayılmazsınız ama büyük ilerleme kaydetmiş olursunuz.

Piriştine Üniversite Binası: Gerçekten farklı bir mimariye sahip bina şehrin dokusuna göre bizce biraz eğreti kalıyor olsa da aslında bilime verilen önemi ve ‘gelecekçiliği’ yansıtıyor diye de bakılabilir. Şehrin en özel yapısı.

Ulpiana Antik Kenti: Şehre yakın küçük bir Bizans kalıntısı. Türk arkeologlar tarafından bulunması bizim açımızdan ayrı bir değer kılıyor. (Avrupa’daki ilk Türk arkeoloji çalışmasıymış anladığım kadarıyla)
Bir iki tanesi dışında barları, diskoları bulmak neredeyse imkansız. Mekanların tabelası yok ve dışarıdan bakınca pek bir mekan demenin imkanı da yok. Yerel danışmanlarınızdan tam isim ve adres alın.

Clinton Statue: Priştine’nin özgürlüğünde ciddi katkısı olan Clinton’a ciddi bir şükran duygusu var. Ana caddelerden birine adı verilmiş, kocaman bir posteri ve heykeli yer alıyor. Bizim için de sevimli bir adam sonuçta.

Ayrıca; Meşhed-i Hüdavendigâr (Sultan I. Murat’ın türbesi, Priştine’ye 6 km. mesafede)

KOSOVA’YA NASIL GİDİLİR

Araçla yaptığınız bir Balkan Turu v.s. yoksa THY iki, Pegasus bir kez olmak üzere her gün karşılıklı İstanbul’dan Piriştina’ya üç direkt sefer var. Zaten İstanbul dışında da direkt uçuş sadece Belçika (Adria) ve İsviçre’den (Easy Jet) bulunuyor.

PİRİŞTİNA’DA ULAŞIM

Piriştina Havalimanından şehir merkezine ulaşım: Sadece taksi ile mümkün. Bir tanıdığınız sizi almıyorsa pazarlık yaparak taksi ile şehre inebilirsiniz. Başka hiçbir alternatif yok, bu seçeneksizlik de taksiyi havalimanına gidişe göre 3 kat pahalı yapıyor. iyi bir pazarlıkla en azından farkı ikiye indirebilirsiniz. keşfetsene backpacker ruhuna göre ekstra pazarlık önerisi: İlk başta binmeyin. Herkes bir binsin taksiler boş kalsın. Bir sonraki uçak muhtemelen 10-12 saat sonra geleceği için boş kalan taksicilerle durum değerlendirmesi yapılabilir.

Şehir içi Ulaşım: Tam tahmin edeceğiniz üzere tabanvayla yapılıyor. Merkezi bir yerde kalırsanız (Pek de seçeneğiniz yok) her yere yürüyerek gidersiniz. Ayrıca şehirde seyrek geçen otobüs hatları da var. Uzak bir yere giderseniz pazarlık yaparak taksi kullanın. Oldukça uygun.

Piriştina Havalimanı’na Gidiş: Yine taksi ile olacak. Ancak bu sefer şehir içinden bir taksi ile anlaşacağınız için şanslısınız.