Paleolitik Dönemden Hititlere, Selam Sana Kapadokya
Gökyüzüne baktığımızda bizleri selamlayan rengarenk balonlar… Doğanın en cömert davrandığı yerlerden can Kapadokya. Beyaz atlar ülkesi olarak nitelendirilen Kapadokya, dört mevsim boyunca tüm güzellikleriyle bizleri kucaklıyor. Sahip olduğu doğal dokunun ve kültürel zenginliklerin hepsi de, geçmişin bize, bu topraklara bıraktığı en değerleri miraslardan biri. Bu masal diyarına gitmişken görmeden dönmeyin diyebileceğimiz pek çok yer bulunuyor. Bizce şimdiden Kapadokya otellerini ve Kapadokya otel fiyatlarını araştırmaya başlayın. Sayfanın sonundaki linkten detaylı Kapadokya gezi rehberimize ulaşıp, birçok detay bilgiye de erişebilirsiniz. Plan yaparken bu liste tam size göre. Bize göre Kapadokya’da mutlaka görülmesi gereken 7 yer.
1 – Avanos
Kapadokya gezinizin olmaza olmaz noktalarından biri hiç şüphesiz Avanos. Avanos’ta binlerce yıldır süre gelen bir kültürle tanışacak ve belki de kendiniz deneyimleyerek bu kültürün bir parçası olacaksınız. Çanak-çömlek yapımı ve halıcılık kültürünün merkezi olan Avanos’da hem bu işi ustalarından öğrenebilir, hem de sevdiklerinize hediyelikler alabilirsiniz. En azından Avanos’ta çamurla oynamanın zevki, insanın tüm stresini atmak için birebir.
2 – Göreme
Göreme, aslında bizce Kapadokya gezinizin başlangıç noktası olmalı. 3 tarafı kayalıklar ve peri bacalarıyla çevrili olan Göreme, büyüleyici mimarileriyle dikkat çeken pek çok kiliseye ve manastıra ev sahipliği yapıyor. Yöreye özgü mimariye sahip olan bu yapıları ve Göreme sokaklarını mutlaka keşfetmelisiniz. Ayrıca Göreme Açık Hava Müzesi de başlı başına bir ziyaret noktası, detaylar için tık tık;
3 – Ürgüp
Kapadokya tatilinin vazgeçilmez duraklarından biri olan Ürgüp, Kapadokya’nın en hareketli ve en kalabalık bölgesi olarak dikkat çekiyor. Kapadokya gecelerinde keyifli vakitler geçirebileceğiniz pek çok mekan da yer alan Ürgüp’te. ilginizi çekiyorsa meşhur Asmalı Konak’ı ve Temenni Tepesi’ni mutlaka görmelisiniz. Hatta Temenni Tepesi’nde eşsiz manzaraya karşı, kumda pişen bir Türk kahvesi keyfi yapmadan dönmeyin Kapadokya’dan. Afiyet olsun.
4 – Ortahisar
Kapadokya rotanıza ekleyebileceğiniz bir başka bölge de Ortahisar. Kapadokya’nın mucizelerine yakından şahit olabilirsiniz burada. Ortahisar’da yer alan heybetli kaleler mutlaka görülmeli. Seyahatiniz sırasında binlerce yıldır tüm ihtişamıyla ayakta duran Ortahisar Kalesi, sizi de etkisi altına alacak. Garanti.
5 – Uçhisar
Kapadokya’nın mucizelerle dolu bir başka bölgesi de Uçhisar. Tıpkı Ortahisar’da olduğu gibi burada da sizi kendine hayran bırakacak heybetli kaleler yer alıyor. Uçhisar Kalesi ise dev boyutları ile sizi adeta büyüleyecek. Unutmayın, Kapadokya’nın zirve noktası Uçhisar Kalesi’dir ve neredeyse tüm bölgeye hakim bir manzara sunar.
6 – Derinkuyu
Kapadokya’nın sadece yer üstünde değil, yer altındaki güzellikleri de ülkemiz sınırlarını aşmış durumda. Bölgede neredeyse tamamının tünel ve geçitlerle birbirine bağlantısı olan pek çok yeraltı şehri bulunuyor. Bu şehirlerin en önemlilerinden biri de Derinkuyu Yeraltı Şehri. Kapadokya’nın en büyük yeraltı şehri ve dört bin yıllık köklü bir geçmişe sahip. Toplam 12 kattan oluşan Derinkuyu Yeraltı Şehri’nin günümüzde 8 katını gezme şansımız var. Klostrofobik bir durum yoksa Kapadokya’ya gitmişken neden gezmeyelim.
7 – Ihlara Vadisi
Kapadokya gezisi sırasında en etkileyici yerlerden biri de hiç şüphesiz Ihlara Vadisi. Göreme’ye 100 km mesafede bulunan Ihlara Vadisi, dünyanın en büyük 2. kanyonu olma özelliği taşıyor. Ihlara, gerçekten de doğanın mucizesi diyebileceğimiz türden bir yer. Vadi, sayısız kilise ve manastırı da ev sahipliği yapıyor. Melendiz Çayı’nın kenarında yürümek ise insana ayrı bir huzur ve keyif verirken Kapadokya seyahatine yeni bir tat eklemiş oluyoruz.