Dünya Senin, Hadi keşfetsene!

Kapadokya Hakkında Bilgiler

Kapadokya Tarihçesi ve Kapadokya Coğrafi Özellikleri

Bölgeyi doğa harikası ve Türkiye’nin en turistik noktalarından biri yapan Kapadokya’nın coğrafi şekillerinin oluşum sebepleri, Kapadokya’nın doğal hayatı ile ilgili bilgileri, bölgenin nüfus yapısı ve Kapadokya’nın tarihi özellikleri ile harmanlayarak Kapadokya Gezi Rehberi’nin bilgi bölümünü hazırlamaya çalıştık.

Bildiğiniz gibi Keşfetsene genelde tur şirketi olmaksızın geziyor, gezilerimiz sırasında da hem yerel rehberlerden hem bölge insanlarından aldığımız bilgileri, ön araştırmalarımızla harmanlayarak öğreniyor. Kapadokya bölgesi gibi önemli yerler için gezi notlarımızı da paylaşıyoruz.

Kapadokya’nın Coğrafi Konumu ve Bölge Sınırları

Tarihe baktığımızda Kapadokya; Anadolu gibi, Mezopotamya gibi bir coğrafi alanın ismi. Oldukça geniş bir alanı kapsayan bu açıklama kuzeyde Karadeniz sınırına güneyde Torosların Akdeniz eteklerine kadar uzanabiliyor. Günümüzde ise birçok şehrin kesişiminden oluşan bir turistik cennet. Genelde Peri Bacaları’nın hakim olduğu coğrafyayı ifade eden bölge Nevşehir il sınırları içinde olsa da, başta ulaşım sebepleri olmak üzere çeşitli turistik noktalarla birlikte komşularıyla da anılıyor. Kapadokya’nın ‘şehir’ komşuları: Aksaray, Kırşehir, Kayseri, Niğde ve Yozgat olarak sıralanabilir ve yakın mesafeler olarak Konya, Kırıkkale, Ankara, Sivas eklenebilir. Bölgenin küçük turistik merkezlerinin de buranın potansiyelinden faydalanma amaçlı olarak en azından geniş Kapadokya turlarına kendilerini dahil ettiğini söylemeliyiz.

Kapadokya’nın Coğrafi Yapısı (Tarihi)

Peri bacaları nasıl oluşmuş sorusu önemli bir merak. Coğrafi olarak Kapadokya (günümüzdeki arazisi) vadi konumundadır diyebiliriz. Erciyes ve Hasandağı ikilisi de volkanik dağlardı ve yaklaşık 60 milyon yıl önce Güllüdağ ile birlikte püskürtülen lavlarla bölgenin eşsiz yapısını oluşturmaya başlamış lav püskürtmeleri yapıyorlardı. Milyon yıllar boyunca rüzgar ve yağmur başta olmak üzere birçok doğa olayı ile birlikte peri bacaları şekillendi. Lavların ve küllerin oluşturduğu yumuşak doku doğanın sanatçı elleri rüzgarlar ve yağışlarla şekillendi. Günümüzde de bu değişim ve şekillenme devam etmekte.

Bölgenin Tarihi Yapısı (Kültürel)

Kapadokya’daki ilk yaşam kalıntıları taaa paleolitik döneme (Yontma taş devri) dayanıyor. Günümüzden 2 milyon yıl önce başlayıp, M.Ö. 8000’e kadar uzanan bu dönemin ardına Hititler’e kadar uzanan eski yaşam biliniyor. Karanlık dönem diye anılan çağlarda Kapadokya geçmişine yönelik bilgiler kısıtlı olsa da, MÖ 6. yüzyıldaki Pers işgaline kadar Asur ve Frigya etkileri Kapadokya’da görülüyor. MÖ 300’lerde Büyük İskender’in Persleri yendiği dönemde kendi direncini yaratan Kapadokya hususi Krallığı’nı kurar ve yaşar. MÖ 3. yüzyılda ise Romalılarla savaşlar başlar ve MÖ 1. yüzyılda Roma etkisi artarak görülmeye başlar. 600’lü yıllarda bağımsız(!) son Kapadokya Kralı ölünce bölge Roma eyaleti olur. 700’lü yıllarda Arap istilaları başlar, kimi kaynağa göre 11. yüzyılda, kimine göre 12. yy’da Selçuklu dönemi başlar. Anadolu Selçuklu dönemi ve takibindeki uzun Osmanlı yönetimi boyunca Kapadokya’da pek sıkıntı olmaz. Bölgenin son Hristiyanları ne yazık ki 1924-26 arası mübadele yıllarında Cumhuriyet Türkiye’sinde Kapadokya’yı terk eder.

Günümüzde Kapadokya’da ziyaret edilen yapıların çoğunun oluşumunda önemli olan tarihi an ise Hristiyanlık dönemine dayanır. Kayalara oyulan evler ve kiliseler, bölgeyi Roma İmpatarorluğu baskısından kaçan Hristiyanlar için dev bir sığınak ve önemli bir din merkezi haline getirmiştir. MS 3. ve 4. yüzyıl yerleşimlerini günümüzde hâlâ takip edebiliyoruz.

Özetle tarih boyu Kapadokya’da kimler yaşamıştır dersek, sırasıyla; Hititler, Persler, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar diyebiliriz.

Kapadokya’yı Ziyaret Eden Turist Sayısı

Bu cennet turizm yöremiz her geçen yıl artan bir taleple karşılaşmakta. Ne yazık ki doğru dürüst bir kaynak bulamadık. Nevşehir Valiliği’nin rakamlarına göre en son 2010 durumu yayınlanmış.

Tüm kaynaklardan bulduğumuz rakamlara göre her yıl %5 ilâ – %8’lik bir artış görülüyor (1989-2014) ve 2014 için ilk 9 aylık rakamdan yola çıkarak senelik 2,5 milyon civarı bir rakamdan söz ediliyor. Nevşehir Valiliği sitesindeki rakamlar ise bölgeyi değil müze ve ören yerlerini ziyaret edenlerin sayısı, muhtemelen resmi bir tablodan kötü bir kopyala/yapıştır ile gösteriyor.

Çoğalan konaklama seçenekleri ve her bütçeye uygun Kapadokya Otel fiyatları sebebiyle bu sayının sürekli artacağını düşünüyoruz.