Dünya Senin, Hadi keşfetsene!

Hindistan Sağlık Rehberi

ÖLMEYECEKSİNİZ SAKİN!

Nereye giderseniz gidin, burnunuzun dibindeki hijyen koşullarımızın yakın olduğu Balkanlar’a bile gitseniz bir gezginin “mikrobik ortam adaptasyonu” sorunu olur. Özellikle Afrika ülkeleri ve Hindistan ise bu konuda en sıkıntılı yerlerin başında gelir. Tayland gezimizin dönüşünde Taflan’ın bulunamayan bir sebeple bir kısmı hastanede 45 gün yatması, turistik Hindistan Efsanelerinin korkutuculuğu ve herkesten duyduğumuz anılar nedeniyle biz de çok korkarak, üç poşet ilaçla ve bir sürü ön bilgi ile gittik, bırakın ciddi hastalığı enteresandır ishal dahi olmadan geldik. (Nepal dahil) Eğer notlarımızdan faydalanır ve uygularsanız sizin de sağlıklı bir şekilde turunuzu tamamlayacağınızı düşünüyoruz.

Hindistan’a Gitmeden Önce Alınacak Sağlık Önlemleri

Korkmayın: Her şey insanlık için ve üç beş efsane bizi engelleyemez. Önleyici önlemler ve biraz ekstra hassasiyetle her şeyi hallederiz.

Aşı olun, rahatlayın:

  • Zaten hepatit B ve tifo aşınız vardır. Bırakın gezmeyi evinizden sokağa çıkarken dahi artık önlemleri başarılı olan bu hastalıklar için aşılarınızı olmadıysanız doktorunuzu ziyaret etme vaktidir. Her ikisi de yaygın, kolay bulunan, ucuz aşılar. (4-6 hafta önce)
  • Sıtma Güney Hindistan’da ve rakımı 2000 metre altında olan bölgelerde hâlâ yaygın. Muson yağmurları sırasında görülmekte. Hangi bölgelerde görüldüğünü detaylı olarak araştırabilirsiniz, fakat şu net; büyük, bilindik şehirlerde görülmüyor. Sıtmanın henüz aşısı yok.  Seyahat Sağlığı Merkezi’nden tabletleri edinebilirsiniz. Seyahatten 2 hafta önce tabletlere başlamak gerekiyor.
  • Seyahat Sağlığı Merkezi notlarına göre Japon Ensafaliti, poliomyelit ve hepatit A aşıları da öneriliyor. Siz bilirsiniz. Onların sorumluluktan kaçmak zorunda kalan, aşırı korumacı bir devlet kurumu olduğunu hatırlatırız.
  • Hindistan için aşı konusu biraz abartılıyor, biz sonuç olarak aşı olmadan gittik, sapasağlam döndük. Gideceğiniz yerler klasik turist rotaları dışındaysa özel olarak araştırmanızı tavsiye ederiz.

İlaç stokunuzu büyütün: Backpack içinde olması gerekenler listemizde ilaçlar var malum. Burası için genel bir listeyi tekrarlayalım:

  • İshal ilacı,
  • Güneş yanıklarına karşı koruyucular ve antiseptik pomatlar,
  • Olası kesikler için sargı bezi ve temizleyici bir şeyler,
  • Geniş spekturumlu antibiyotikler,
  • Ağrı kesici, ateş düşürücüler.
  • Basit el temizleme jelleri.
  • Sinek kovarlar. Hem üzerinize sıkmak için sprey hem de odada kullanmak için elektrikli tablet.
  • Kolonya.

Basit maske alınabilir: Aşağıda sebebi detaylı yazıyor. İsterseniz iki üç tane atın bavula.

Hindistan’dayken Alınacak Sağlık Önlemleri

  • Kesinlikle kapalı su için: Hani bu her yerde önerilir bir şeydir ama burada çoook katı. Gaza gelip tapınaklarda falan bir yudum da olsa su içmeyin. Zaten şişe su da her şey gibi çok ucuz, yanınızda hep bir şişe bulunsun ve tekrar doldurmayın. Mümkün olduğunda buz da kullanmayın.
  • Dişinizi şişe su ile fırçalayın: Bazı kaynaklar yüz yıkama ve banyo için de bunu öneriyor olsa da Varanasi gibi noktalara gitmediğiniz sürece sıkıntı yok. Sadece biraz daha ehemmiyetli olmak için diş fırçalarken de kapalı şişe su kullanın.
  • Sineklerden uzak durun: Hem açık hem kapalı mekanlarda sinek kovucular sürünün ve varsa açık alanlarda sinek kovucu coil’lerden yakın. Hep korunun ama üç beş ısırıktan da korkmayın. Isırılınca kolonya sürün.
  • Ellerinizi sürekli yıkayın: Özellikle toplu taşıma araçlarını kullandığınızda, tapınakları ziyaret ettiğinizde, araçlara bindiğinizde v.s. v.s. her zaman her an fırsat bulduğunuz her dakika ellerinizi yıkayın. Tırnak yiyorsanız da bırakmak için büyük fırsat.
  • Sokaktan yiyip içmeyin: Hindistan’da yeme içme bölümümüzde özel notlar var. Lütfen lezzet arayışı kadar sağlığınız için de bunları okuyalım.
  • Akşam hava kirliliğine dikkat: Büyük şehirlerde de köylerde de akşam hava kararır kararmaz çok kötü bir hava çöküyor. Nefes almayı güçlendirdiği gibi resmen pis olduğunu hissediyorsunuz. Ulaşım halindeyseniz camları kapatıp klima açmayı, sabitseniz zaten gece hayatı diye bir şeyin pek olmadığı şehrinizde otelinizde takılmayı tercih edin.
  • Para çok pis: Hem değerinin küçük olması, hem de aşırı kalabalık banknotları oldukça yıpratmış. Parayla çok fazla oynamamak ve elleri sık temizlemek iyidir. (Biz günlük kullanmadığımız kötü birer cüzdan götürmüş, dönmeden de orada imha etmiştik)
  • Nadiren maske kullanabilirsiniz: Biz insanlık ayıbı gördüğümüz için baştan reddettik ve hiç kullanmadık. Özellikle turumuza başladığımız Nepal’de yerli halk dahi takıyor olunca biraz da çekindik açıkçası, çünkü herkes Hindistan’ın daha pis olduğunu söylüyordu. Ancak hiçbir sorun çıkmadı. Motosiklet v.s. açık bir taşıtta gidiyorsanız -tıpkı halk gibi- ağzınıza sinek kaçmaması için ya da akşam dışarıdaysanız biraz daha iyi hissetmek için kullanmanızı önerebiliriz. Nalburlarda satılan ‘toz maskeleri’, eczanelerden alabileceğiniz ‘cerrah maskeleri’ gibi isimlendirilen basit ürünler Türkiye’de 2013 haziran Gezi direnişinde biber gazına karşı pek işe yaramasa da burada yarıyor.

Hindistan Seyahati Dönüşü Sağlık Önlemleri

Olmaz ya herhangi bir sıkıntı varsa gecikmeden doktora gidin. Bilinen tüm rahatsızlıklar 3 gün – 2 hafta içinde size belirtilerini gösterecektir, ateşiniz çıkar, mide bulantılarınız başlarsa mikrobik bir durum olabilir. Muhakkak derhal hekiminize ya da acil birimlere başvurun. Endokronoloji size bakacak birimdir.

Sonuç

Muhteşem bir ülkenin yolcususunuz. Hayatınızın en özel deneyimlerinden birini yaşayacaksınız, lütfen hiçbir şekilde korkmayın, yeterli önlem alarak çekincelerinizi bavulun dışında bırakın ve hadi gidin.