FİNLANDİYA’DA Bir Tasarım Şehri
Finlandiya’nın başkenti Helsinki sıkıcı bir şehir olarak anlatılır ve turistik rotaların dışında kalır ama biraz derine indikçe tam aksini yakalamak mümkün. Klasik İskandinav turları programlarında biraz geri planda kalan Helsinki; ruhu, enerjisi yoğun bir şehir. Berlin’in İskandinav bir versiyonu gibi, eğer “Berlin underground gece kulübü ise Helsinki de Rock Bar”. Evet ilk görüşte pek estetik değil, kentin çoğunluğu komünist mimariyi andıran blok blok evlerle dolu, turistik yapıları pek yok ama kentin içine karışınca insanın modu değişiyor. İkinci el dükkanları, tasarım butikleri, eğlenceli barları bolca kaykay yapan, marjinal halkıyla İskandinav huzuru çeşitlilikle hareket kazanıyor. Helsinki’ye gelirseniz turistik gezilecek yerler rotasının dışına çıkın ve bir tasarım ülkesi olan Finlandiya’nın geri planındaki estetiğin peşine düşün.
Helsinki Not Defteri
Fince-Türkçe benzerliği: Fince bildiğiniz gibi Türkçe ile aynı şekilde Ural-Altay dil ailesinden geliyor. Dil bilgisi kurallarının benzerliğini tabelalarda inceleyerek, kelimelere eklenen ekleri yakalamak eğlenceli.
Saunanın başkenti: Bildiğiniz gibi Sauna Finlerin bir icadıdır ve o kadar sevilir ki evlerin neredeyse hepsinde Sauna bulunur. Helsinki’de konaklama için Airbnb ile kaldığımız evde de bulunuyordu ama hava da sıcak olduğu için pek çekici gelmedi. Ayrıca Türkiye’deki hamamlar gibi ortak kullanılabilecek büyük saunalar da Helsinki’de gezerken, çokça karşınıza çıkacak.
Sade ve işlevsel tasarımın peşinde: Finlandiya’nın nasıl bir tasarım ülkesi olduğunu yazıda bol bol anlattık ama tekrar hatırlatalım. Zevkini çıkartın.
Fotoğraf beklentinizi düşük tutun: Helsinki güzel fotoğraflarla anlatılabilecek bir şehir değil, “iyi hisler yaşatacak” bir şehir.
Rock yıldızları: Şehir rock yıldızı gibi gezen metalci, dövmeli insanlarla dolu. Önü açık kot yelekler gezen uzun saçlı abi bile gördük. Sanki 60’ların rock yıldızları hayatına Helsinki’de devam ediyor gibi hissettirdi bazen.
Kaykaya binmek isteyebilirsiniz: Şehir müzesinde özel bir yer ayrılacak kadar kaykay kültürü olan bir şehirden bahsediyoruz. Hem ulaşım için yollara düşen hem de köşelerde hareket yapan kaykaycıları görmek her zaman keyifli.
İsveç’le bağlar kuvvetli: Finlandiya’nın İsveç’le yoğun bir tarihsel bağı var, bu topraklar uzun süre İsveç Krallığı’na bağlı kalmış ve Finlandiya’nın resmi dili İsveççe. Tabelalarda Fince ve İngilizceyle beraber İsveççe de yer alıyor. İsveç başkenti için tık: Stockholm Gezi notlarımız
Günübirlik Talinn: Birden fazla gününüz varsa en iyi seçenek günübirlik Talinn turu yapmak. Gidiş dönüş 25 Euro’ya yeni bir ülkeye adım atmak iyi bir fırsat.
Finlandiya Mutfağı’nda Av Yemekleri: Balık başta olmak üzere av eti, Fin mutfağının temelini oluşturuyor diyebiliriz. Ren geyiği eti Helsinki’de ne yenir sorusuna verilecek ilk cevap olabilir. Yemeklerini
Helsinki’de Gezilecek Yerler
Finlandiya tasarım dünyası için çok önemli bir ülke, IKEA’nın bile tasarımcılarına baktığınızda Finlandiyalı tasarımcıların ağırlığı net şekilde göze çarpar. Tasarımdaki “less is more” / “az daha çoktur” felsefesi belki de tüm şehrin ruhuna işlemiş. Gereksiz süs yok, işlevsellik ve ihtiyaç hakim ama detaylardaki basit dokunuşlar asıl manayı veriyor Helsinki’ye de.
Helsinki’de birçok dükkanda “Design District Helsinki” çıkartmasını görebilirsiniz. Tüm bu mekanların işaretli olduğu bir haritada bulunuyor, gezerken bu mekanların peşine düşün, keyifli sürprizler bulacaksınız. Tasarım butiklerinin ve ikinci el dükkanları tüm şehre yayılmış olsa da en yoğun olduğu bölge Design müzesi’nin çevresindeki ara sokaklardan başlayabilirsiniz mesela.
Design Müzesi ziyareti de güzel bir aktivite olabilir. Uzun yıllar boyunca tasarım anlayışının gelişimini gözlemlemek çok keyifli. Özellikle modern görünümlü birçok tasarımın aslında 30’lu yıllarda kullanılmaya başlandığını görmek şaşırtıcı oldu. Müzenin hediyelik eşyalar bölümü de oldukça ilgili çekici.
İkinci el dükkanları: Helsinki’de çok sayıda ve farklı tarzlarda ikinci el dükkanları bulunuyor. Kimisi sadece kadınlara özel lüks ikinci el butikleri iken, kimisinde herkese uygun kıyafetler, kimisinde ev eşyasından hediyeliğe kadar geni seçenekler yakalabilir. “UFF” ikinci el dükkanları bir zincir şeklinde tüm şehre yayılmış, içeride her kesimden insan görebilirsiniz. Ucuza ilginç kıyafetler yakalamak mümkün ama alışveriş yapmasanız da sadece ziyaret edip gezmesi zevkli.
Taş Kilise (Temppeliaukio): Şehrin en çok ziyaret edilen turistik yapısı desek yanlış olmaz. Finlandiya’nın sade ama özel dokunuşunu anlamak için burayı görmek ufuk açıcı olabilir. Şehrin orta yerinde taşlık bir bölge nefis bir alana çevrilmiş. İnsan bir UFO’nun içindeymiş gibi hissediyor. Tek dezavantajı tur grupları sebebiyle çok kalabalık olabiliyor ve tadını sakince çıkarmayı biraz zorlaştırıyor.
Töölö: Taş Kilise’nin de bulunduğu Töölö bölgesi şehrin en zengin bölgesi, açıkçası pek özel bir durumu yok sadece bir tık daha nezih ve sakin bir bölge. Taş Kilise’ye giderken çevrede biraz turlasanız havasını solumuş olursunuz. Opera Binası ve Finlandiya Ulusal Müzesi de bu bölgede.
Market Square: Şehrin turistik noktası Market square çevresinde konuşlanmış, sanki çoğu turist tüm vaktini burada geçiriyor çünkü başka yerlerde pek turiste rastlamadık. Buradaki marketteki küçük balıkçılardan çay/kahve de dahil 10 euro’ya fazlasıyla doyurucu ve lezzetli balıklar yiyebilirsiniz, ama martılara dikkat balığınızı çadırın altında yiyin. Pazarda balık harici hediyelik eşyalar satan bolca çadır da göreceksiniz, ilgilisine her çeşit hediyelik bulmak mümkün. Meydanın çevresi de Senato, Krallık Sarayı ve İsveç Konsolosluğu gibi önemli yapılarla dolu.
Market square’den günlük kısa cruise turlarına katılabilirsiniz. Farklı programlar düzenleyen birçok tur şirketi bulunuyor. Kimisi şehrin farklı yerlerine uğrarken kimisi de şehri çevreleyen adaları geziyor. Ünlü Suomenlinna adasına da buradan kalkan vapurlarla gidiliyor.
Esplanade Park: Meydanın hemen yanındaki bu küçük, tarihi park bir Avrupa klasiği. 100 yıldan fazla süredir şehrin en merkezi caddesinin tam ortasında bulunuyor ve her zaman hareketli. Banklardan birinde mola verip gelip geçene bakmak, insanların hayatlarını hayal etmek gerek.
Helsinki City Museum: Market Square ile Helsinki Katedrali arasındaki sokakta bulunan bu ücretsiz müze şehrin tarihi ve güncel dokusu hakkında bilgi edinmek için çok iyi bir seçenek. Ücretsiz olması da ayrı bir tercih sebebi tabii ki. Biz gittiğimizde en üst katında “Museum of Broken Relationships”in geçici sergisi vardı. Ayrılık hikayeleri ve geriye kalan eşyaların sergisi görülmeye değer.
Helsinki Katedrali: Market Meydanı’nın hemen arkasında yer alan bu beyaz katedral Rus mimarisi ile 19. yüzyılda inşa edilmiş. O dönem Finlandiya Rus Çarlığı’na bağlı olduğu için katedrallerde bu etkiyi görmek mümkün.
Suomenlinna Adası: Ayrıca hem şehirliler hem de turistler için en ilgi çekici noktalardan olan ada şehir merkezine vapurla 15 dakika mesafede. Özellikle yaz aylarında çok sık vapur oluyor olsa da, yılın her zamanı gitmek mümkün. Surlarla çevrili Suomenlinna Adası “Finlandiya’nın Kalesi” anlamına geliyor ve Unesco Dünya Mirasları listesinde de yer alıyor. Suomenlinna’yı 2 saatlik bir yürüyüşle tamamen gezmek mümkün.
Uspenski Katedrali: Helsinki Katedrali ile aynı dönemde yapılan kilise yine tipik Rus mimarisini yansıtıyor. Market Meydanı’nın hemen yanında yürüyerek geçilen adacıkta da yürüyüş yapabilirsiniz.
Kallau: Şehir merkezinden daha ucuz ve daha yerel mekanlarda takılmak için güzel bir bölge. Öğrencilere ve senin benim gibi herkese uygun barlarda takılabilirsiniz.
Helsinki’den Çevreye Turlar:
Helsinki sayısız adayla çevrili. Lokaller özellikle yaz aylarında burada vakit geçiriyor ve plajlarda güneşleniyor. Açıkçası doğa ve ada konusunda çok güzel örnekler olduğu söylenemez ama şehri bitirdiyseniz iyi bir seçenek olabilir.
Daha iyi bir seçenek yeni bir ülke görmek olabilir. Estonya’nın başkenti Talinn, Helsinki’ye vapurla birkaç saat mesafede. Günübirlik bir seyahatle bu sevimli orta çağ şehrini gezebilirsiniz. Helsinki’den de birçok insan hem görsel güzelliği hem de ucuzluğu sebebiyle hafta sonları böyle kaçamaklar yapıyorlar. Talinn Helsinki arası ulaşım için, 25 euro’ya gidiş dönüş vapur bulmak mümkün.
Helsinki Barları
Çok fazla zaman geçirmediğimiz için Helsinki Gece Hayatı notlarımız kısıtlı. Ancak gideceğimiz vakti en iyi şekilde geçirebilmek için gece yaşamı konusunda araştırma yapmıştır. Avrupa’nın eğlence kültürünü taşıyan bir yer. Helsinki’de şaşırtıcı bir şekilde karaoke barlara da fazlasıyla ilgi var. Burada olduğu gibi şehrin birçok yerinde karşınıza çıkacaktır. Mikrofonunuza güveniyorsanız kendinizi sahneye atın.
Kallio bölgesinde Vaasankatu ve Aleksis Kiven katu caddelerinde uygun fiyatlı mahalle barları bulunuyor. Bar Molotow’u deneyebilirsiniz, biz pek beğendik.
Storyville: Her gün jazz müzik konserleri olan bu mekan, ilgilisine nefis bir gece sunuyor. Adres: Museigatan 8
On the Rocks: Helsinki’nin en ünlü canlı müzik barlarından biri. Rock çalıyor. Programlarını kontrol edip gitmekte fayda var. Tren istasyonuna çok yakın. Address: Mikonkatu 15.
Ateljee Bar: İçkimi yudumlarken, Helsinki manzarası görmeden edemem diyenlerdenseniz burası tam size göre. Adres: Yrjönkatu 26
Bar Loose: Helsinki’de düşünmeden gidebileceğiniz bir rock bar. Üst kat eski stil bir rock bar, alt katında ise canlı müzik oluyor. Adres: Annankatu 21.