Dünya Senin, Hadi keşfetsene!

Gaziantep’te Ne Nerede Yenir

Türkiye’nin En Lezzetli Mutfağı*

Gaziantep mutfağı denilince akla gelen baklava ve katmer gibi tatlılar, kebap ve fırın ürünleri çeşitleri, kuru patlıcan dolması ve yuvalama gibi yerel yemekleri, tam da olması gerektiği gibi “yerinde yiyeceksin ağğbi” diyenlerin peşinden, tüm otoritelere göre *Hatay mutfağı ile birlikte Türkiye’nin en iyi mutfağı olduğu düşünülen Gaziantep’e yolumuzu düşürdük ve hem damak hem göz açısından enfes ziyafetler çektik. Gaziantep’te ne yenir sorusunun cevabını çok aramıyorduk çünkü Antep’te yemek bir sanat, bir keyif, bir ziyafet olduğu için yolda sokakta bulunan her yemek, her zaman yenir!

Gitmişken; Gaziantep’te en iyi yemekler nerede yenir konusu için dersimize iyi çalıştık. Nispeten uzun zaman ayırdığımız Gaziantep mutfağı için günde 6-8 mekan ziyaret edip bir gurme gibi çoğu restoranda tadımlık menüler yaptık. Açık konuşalım biz gibi et ve Güneydoğu mutfağını çok seven kişiler için Gaziantep bir hafta sonundan daha uzun zaman ayrılıp, sık sık ziyaret edilmesi gereken bir şehir. Muhteşem müzeleri, tarihi güzellikleri ve şehircilik yapısının yanı sıra sadece yemek turizmi için bile tekrar tekrar gidilebilir.

Antep fıstığı, taze meyve sebze, kurutulmuş sebze ve baharat, hamur işleri, et yemekleri ve kebaplar, muhteşem Gaziantep tatlıları, leziz kahveleri Gaziantep mutfağı denilince sıralanacak şeylerden. Deniz mahsulleri dışında kentte her damağa uygun zengin bir mutfak ve bu mutfağın enfes lezzetlerini deneyebileceğimiz birçok kaliteli mekan olduğunu söyleyebiliriz. G.Antep’te yemek fiyatları da İstanbul gibi şehirlerde yaşayanlar için oldukça makul.

Başlıca Gaziantep Yemekleri

Olur da bir eve misafir olursanız bir şölenle karşılaşma imkanınız kuvvetli olsa da, bu şansı pek olmayanları da kapsayacak şekilde mekanlarda bulunabilecek yemekleri ve sokak lezzetlerini sıralamaya çalışalım. Ayrıca bazı özel yemeklerle ilgili de kısa bilgi verelim isteriz.

Gaziantep Kebapları: Güneydoğu’nun en meşhur yemekleri şüphesiz ki kebaplar. Antep de bu konuda oldukça başarılı ve hünerli bir geçmişe sahip. Her türlü klasik kebap bu şehirde muhteşem yapılırken, fıstıklı kebap, cağırlak kebabı, patlıcanlı, Ali Nazik, tike kebap, sini kebabı, küşleme, altı ezmeli kebap, mantar kebabı, soğanlı kebap, yeni dünya kebabı gibi özel seçenekler de şehrin önde gelen kebapçılarında sunuluyor. Klasik doğrama bir et veya kıymayı, neredeyse her şeyle birleştirip pişirebilme özelliği Gaziantep’e sunulmuş bir şans.

Gaziantep Mezeleri: Bu konuda Hatay mutfağı önde olsa da Gaziantep de özellikle patlıcan, yoğurt, hamur işleri ve baharatları konusunda nefis mezeleri sunan bir mutfak. Borani, içli köfte, çiğ köfte, patlıcan salata, ezme, yumurta piyaz, pirpirim piyaz, zeytin piyazı gibi isimler akla ilk gelenlerden. Yeşillikler ve Gaziantep salataları da her sofranın yan ürünü olarak önde.

Çorbalar: Antep’e özgü çorbalar deyince yuvalama ve borani öne çıkar. Maş fasulyesinden yapılan maş çorbası da yerel özellikleri olan sebzeli bir çorba. Beyran, sakatat çorbası olup özellikle Antep gecelerinin önemli lezzetidir. Lebeniye çorbası, yuvalama, analı kızlı, alaca çorbası gibi muhteşem lezzetlerde de hamur, yoğurt ve yağ-baharat ikilisinin eşsiz uyumları basit birer çorbayı bir ana öğün yemeği yapacak hale getirir.

Gaziantep Tatlıları: Baklava elbette Gaziantep’in en meşhur tatlısı ve bir mutfak ögesinin yanı sıra büyük bir kültür parçası olarak karşımıza çıkıyor. Fıstıklı tatlı böreğe benzetebileceğimiz katmer de şehrin nev-i şahsına münhasır lezzetlerinden. Baklava türlerine gelince “kare baklava” denilen klasik baklava. Yuvarlak tepsinin kare kare dilimlenmesindeki şeklinden alıyor ismini. Dolama zahmetli yapılışı ve iç malzemesinin pahalılığı sebebiyle daha yüksek bir fiyatla karşımıza çıkan, sarılmış fıstık ağırlıklı bir baklava türü. Fıstıklı yaş baklava ve kuru baklava, şeker şırası oranına göre değişen iki geleneksel lezzet. Havuç dilim baklava lezzet olarak kare baklavanın aynısı olup, üçgen dilim şeklinde kesilen dairesel tepsiden ismini alır, nedense biz kare baklavaya göre daha bir severiz. Yaprak şöbiyet hayatımızda yediğimiz en güzel tatlılardan biriydi. Klasik şöbiyetin hamurunun çok azalıp ziyadesiyle fıstığının arttığı, kaymağın da ağızda keyifli bir an sunduğu bu olağanüstü baklavayı mutlaka deneyin. Çok pahalı, çok ağır, çok kalorili olduğu gerçeğini de unutmayın. Cevizli baklava da Antep fıstığı yerine Gaziantep’te de kullanılan, satılan klasik bir baklava türü.

Burma kadayıf ve aynı zamanda bir kebap ismi de olan Halep işi de denenmesi gereken yerel tatlılardan.

Klasik sütlü tatlıların çoğunu da bulabileceğiniz şehirde daha ziyade Adana’dan bildiğimiz halka tatlı, tulumba, taş kadayıf gibi şıralı tatlılar da satılmakta ve yol üstü pastahaneden tatlıcıdan alınıp löp löp yenilebilmekte.

Bazı Diğer G.Antep Lezzetleri:

Antep Fıstığı ve Kuruyemişler: Gaziantep yemiş konusunda fıstığıyla meşhur olsa da, yol boyunca göreceğiniz kuruyemişçilerde her tür taze ve kuru yemişin en lezzetlisi, doğalı, diğer büyük şehirlere göre uygun fiyatlarla satılıyor. Mutlaka birkaç avuç alın, yolluk yapın, en son da eve dönerken beğeninize göre paket paket götürebilirsiniz.

Kurutulmuş Sebzeler: Hepimizin bildiği kuru patlıcan dolması başta olmak üzere birçok dolmalık ve yemeklik sebzenin kurutulmuş hali hem çiğ hem de pişmiş olarak karşınıza çıkacaktır. Aktarlardaki kuru sebzelerin asılı hali tam bir instagram fotoğrafı evet. Lezzetler ise bayramlık, şenlik.

Zahter: Geleneksel siyah çay, yeşil çay, ıhlamur v.s. yerine cafe ve kahvelerde içebileceğiniz zahter bildiğiniz gibi Arapça kekik demek. Akdeniz’in doğu bölgelerinde yetişen bu kekik türüyle zahter çayı yapıldığı gibi, birçok salata ve mezede de baharat olarak kullanılıyor  ve damak tadına bağlı olarak “nefis” diye nitelendirilebiliyor. Biz severiz, çayını da, salatasını da öneririz.

Urmudut Suyu: Sokak tezgahlarında ve büfelerde satılan urmudut suyu, özellikle sıcaklarda serin serin içilebilecek bir sokak lezzeti. Yol üstünde gördüğünüz herhangi bir tezgahtan alıp denemenizi öneririz. Sağlıklı, serinletici, doğal antibiyotik ve ucuz bir lezzet.

Menengiç Kahvesi: Bildiğiniz menengiç kahvesi Gaziantep’te meşhur olduğu kadar da yaygın. Şehrin birçok yerinde yerel halkla birlikte leziz menengiç kahvesini yudumlamayı unutmayın.

Dondurma: Meşhur Kahramanmaraş dondurması kadar yaygın ve meşhur olmasa da, komşu iki şehrin birbirine uzattığı lezzetlerden sade kesme dondurma da Antep’te oldukça leziz. Baklavacılarda denenebilir.

Soda – Maden Suyu: Bunun hiçbir özelliği ya da yerelliği yok ama hatırlatmak istedik. Marketlerde, yol üstü anlarda bol bol içmeyi unutmayın, ihtiyacınız olacak. Lezzet durakları arasında Zeugma Müzesi‘nde falan da içilebilir.

Gaziantep’te Yemek Yenilecek En İyi Mekanlar

Gaziantep’in en iyi kebapçıları ve en güzel baklava yapan yerleri öncelikli arayışınız olacaktır. Bir de yerel Antep ev yemekleri yapan birkaç nokta, Antep gurme gezinizin durakları olmalı deriz. Geniş araştırmalarımız, yerel halk ve Gaziantep’te yaşayan arkadaşlarımızın önerileri ve çeşitli Gaziantep gezi blogları ile yemek bloglarının önerilerini derledik, gittik çok büyük bir kısmını yerinde denedik, birkaç da kendimiz özel mekan keşfetmeye çalıştık ve ortaya şöyle bir karışık menü çıktı. Hepsine uğramaya çalışmanızı öneririz.

Gaziantep’te her şeyin tadına bakmak isteyip, az vakti olanlara; Gaziantep’in en iyi restoranlarından Keşfetsene özel kısa seçi en altta. 

Kebabçı Halil Usta: Antep’te 2 şubesiyle hizmet veren Halil Usta aslen küşlemesiyle meşhur olup, tüm kebaplarıyla da gayet lezzetli bir durak. Metro Market’in arkasındaki şubesinde yenecek bir öğün, mideye ziyafet anlamı taşıyor. Sadece tek seçeneğiniz varsa küşleme yiyin deriz. 2015 sonlarındaki kebap fiyatlarından da bahsedelim; kebap 1 porsiyon 18 TL, küşleme 23 TL, içecekler 2-3 TL.

İmam Çağdaş: Gaziantep’te nerede kebap yenir veya Antep’te baklavanın bir numarası neresidir soruları sorulduğunda turistik olarak her kaynakta karşımıza çıkan İmam Çağdaş, Gaziantep’in en meşhur restoranı desek herhalde yanılmayız. Özellikle turistik olarak kendini, alternatiflerine göre farklı bir yere konumlamış olan İmam Çağdaş restoran, anladığımız kadarıyla eskilerin en iyilerinden. Günümüzde de hem restoran, hem de tatlıcı servisiyle oldukça yoğun olan İmam Çağdaş, aynı zamanda paket servise de “yetişemeyecek kadar” yoğun hizmet veriyor ve kutu kutu baklavaları hem kargoyla yolluyor, hem de ziyaretçilerine paketliyor. Bizim ilk ziyaretimizde “o kadar da değil” bulduğumuz İmam Çağdaş’a meşhurluğuna istinaden ikinci ve üçüncü birer şans verip tekrar tekrar denedik ve kararımız aynı. Evet çok lezzetli, ortam çok iyi, fiyatlar “fena değil” seviyesinde olsa da İmam Çağdaş; Gaziantep’in en meşhur restoranlarından biri; ancak “o kadar da değil” Antep gezisinde kesinlikle ziyaret edilmeli, özellikle lahmacun ve baklavası hapur hupur yenilmeli ama zirveye taşınmamalı diye düşünüyoruz.

İmam Çağdaş’ta fiyatlar derseniz, kebaplar 20 – 25 TL arası, Lahmacun 3-6 TL arası, salatalar 3 – 5 TL civarı, baklavalar da porsiyon olarak 5 – 7,50 TL, kiloluk baklava fiyatları ise 45 – 90 TL civarlarında.

Tahmis Kahvesi: Şehrin meşhur yerel içeceklerinden menengiç kahvesini içmek için, kentin müzelik gezilen eski bölümünde yer alan bu cafe, tarihi bir mola noktası. Keyifle oturup kahvenizi veya zahter çayınızı yudumlayabilir, yerel gençlerle takılabilirsiniz.

Aşina Gaziantep Mutfağı: Türkiye’nin en güzel mutfaklarından Gaziantep’in ev yemeklerini, dışarıda yemek için eşsiz, meşhur ve nispeten turistik bir yer olan Aşina Restoran, damağınızda inanılmaz anlar yaşayacağınız bir yer. Tüm meşhurluğunun hakkını veriyor ve bizi acayip tatmin ettiğini özellikle belirtmemiz gerekli. Tadımlık menü olarak en meşhur yerel yemekleri küçük porsiyonlarda denedik ve hepsine geçer not verdik. Personel biraz vasat olsa da, içli köfte, yuvalama çorbası, kuru patlıcan dolması muhteşemdir. Ayran sıradanken, biber dolmasının da “iyi” olduğunu notlarımıza almışız. Mutlaka önden yuvalama çorbası, yanında da birkaç lezzeti bir arada denemenizi öneririz. Bayılacaksınız.

Gaziantep Aşina Restoron’da fiyatlar da makul. Tek kişilik tadımlık menü yaptık; az yuvalama çorba, zeytinyağlı Antep dolma (2 çeşit), içli köfte, su, açık ayran 20.50 TL ödedik. Çok da memnun ayrıldık. Mekanın hafif kasvetli ortamı, Aşina’nın tek eksisi diyebiliriz.

Papirüs Kafe: Dünya’yı gezmiş ve bir süre Gaziantep’te yaşayan gezginimiz, güzel insan sevgili Anıl Kangal’ın önerisiyle gittiğimiz mekan, tarihi bir Ermeni Konağı’nın günümüzde cafe olarak kullanımında, keyifli bir menengiç kahvesi molasını, tarihi bir ziyaretle birleştiriyor. Han büyüklüğündeki mekanın orta bahçesi enfes, atıştırıp soluklandıktan sonra, ara katlara çıkılarak terk edilmiş bu hanın odalarını ziyaret edebilir, yıllar önce burada yaşayan ailenin anılarını hayal edebilirsiniz.

Çulcuoğlu Kebap: Tam turistik olmayan ve Gaziantepliler’in en beğendiği kebapçılardan biri olan Çulcuoğlu’na tavsiyeler üzerine gittik. Sağda solda sorarak bulduğumuz şubesi (Anladığımız kadarıyla iki şube var, sohbet ettiğimizde akrabalık ilişkisi olduğu ama ortaklık olmadığını öğrendik. Biz hastaneye yakın şubeyi denedik.) Mantar kebap diye daha önce pek görmediğimiz (Adanalıyık, her yerde de kebap yemişizdir) müthiş bir lezzeti keşfetmemize yarayan Gaziantep Çulcuoğlu Restoran’ın diğer kebapları da oldukça iyi. Fiyatlar ve personeli “şahane” olarak nitelendirebileceğimiz Çulcuoğlu’nda karışık kebap yedik, ancak Gaziantep’te kısıtlı zamanınız ve kebap yiyeceğiniz çok durak varsa burayı sadece mantar kebap için tercih edebilirsiniz. Enfes!

Koçak Baklava: Tüm otoritelere göre İmam Çağdaş’la birlikte Gaziantep’in en iyi baklavacıları. Biz de 5 farklı çeşidini denedik ve beşine birden hayran kaldığımız yetmezmiş gibi, paket paket de İstanbul’a getirdik. Türkiye’nin en iyi baklavası muhtemelen Koçak’ta yenir. Özellikle yukarıda anlattığımız yaprak şöbiyet olağanüstü bir lezzetken, klasik kare baklava da, sarmalar da nefis. Gaziantep’te baklava nerede yenir sorusuna verilen en iyi cevabı Koçak olarak seçiyor ve kendisini, naçizane kendi damak tadımıza göre zirveye koyuyoruz. Koçak Baklava fiyatları 48 – 85 TL arası değişiyor. (Kilo / 2015 Sonu) Porsiyon hizmeti de var. Paket baklava alırsanız, karışmasın diye şu şekilde de kaşeleniyor. Baklava ismine kaşe sadece Gaziantep’te görülebilir herhalde.

Güllüoğlu Baklava: Özellikle İstanbul’da ve diğer şehirlerdeki şubeleri sebebiyle oldukça meşhur olan Güllüoğlu’nun elbette Gaziantep’te de çok sayıda şubesi var. Hiçbir şubenin diğerleri kadar meşhur ya da kalabalık olduğunu görmesek de, biz de bi’ uğradık ve baklavalarını tattık. Gayet güzeldi. Önceliğiniz olmasa da Gaziantep seyahatinizin süresine bağlı olarak denenebilir.

Katmerci Zekeriya Usta: Aklımızı başından alan meşhur katmer konusunda Gaizantep’te akla gelen ilk katmerci burası. Nasıl bir kaymağa, nasıl bu kadar fıstığı yerleştiriyor bir de bunu nasıl hafif yapıyorsun usta diye diye gömeceğiniz katmerler, Antep gezisinden damakta kalacak lezzetlerden olacak. Mersin mutfağının künefesi neyse, Gaziantep’in de baklava ile birlikte katmer.

Bayazhan: (Beyazhan)  Aynı zamanda “kent müzesi” de olan, sadece yemek için dahil oturup iki kadeh alkollü bir şey içmek için de müthiş bir nokta. Şehrin en elit duraklarından olan Beyazhan, Gaziantep’te nerede içki içilir sorusunun da ilk cevabı. Harika bir avlu etrafında kurulu binanın içinde iki farklı restoran bir de sade bar var. Hem ortamı, hem müşteri kitlesi güzel, mis gibi bir yer.

Sokak Fırınları: İmkanınız olur da bunlara uğrarsanız közlenmiş patlıcan, lahmacun gibi içli ev ürünleri gibi çok çeşitli pişirim ürünlerini denemeye çalışın. Hatay‘da hemen bu fırınların yanındaki kasap manav gibi noktalardan iç ürünler hazırlama imkanı olsa da ne yazık ki Antep’te bu çok kolay değil, ancak bir yol bulunursa mutlaka denenmeli diyebiliriz.

Keşfetsene Gaziantep Özel

Gaziantep’in en iyi ve en meşhur duraklarından, kendi spesiyalleri ile mutlaka öncelik verilmesi gereken lezzetler

  • Halil Usta’da küşleme,
  • İmam Çağdaş’ta lahmacun,
  • Koçak’ta baklava tabağı,
  • Katmerci Zekeriya Usta’da katmer,
  • Çulcuoğlu’nda mantarlı kebap,
  • Aşina’da tadımlık karışık kuru dolma, içli köfte, yuvalama
  • Tahmis’te kahve,
  • Sokaklardan zahter çayı, Antep fıstığı
  • Bayazhan’da bira
  • Sokak tezgahlarından urmudut suyu

Afiyet bal olsun, kilolara ve sağlığa dikkat!