Edirne Ulu Cami Tarih ve Gezi Notlarımız
Osmanlı eserleriyle dolu Edirne’nin bizim için en sıradığı mekanlarından biri olan Eski Cami’ye (Edirne Ulu Cami) hak ettiği özel ilgiyi göstermek istedik. İstanbul’da yaşayanlar olarak çok görkemli camiler de bulunmuş, Tac Mahal‘i ve Dünya’nın belli başlı birçok camini görme fırsatına erişmişken, Eski Cami’nin hemen karşısında Dünya’nın en önemli camilerinden Selimiye Camisi‘ni gezdikten sonra eşiğimizin İran’ın nefis renkli camileri olacağını hayal ederdik, fakat Edirne Eski Cami girdiğimiz andan itibaren bizi oldukça etkiledi. Dışardan sade, tarihi bir cami gibi görünürken iken içerisine girdiğimizde hayran kaldık ve Dünya’nın sembolleri serimize katmaya karar verdik.
Enfes Hat Sanatı
Osmanlı’nın fetret dönemi içinde 1403’te inşasına başlanıp, 1414’te tamamlanan Edirne Eski Cami’nin en önemli özelliği, neredeyse tüm iç duvarlarına yayılmış hat yazmaları oldu. Zamana direnen, tarihi dokuyu üzerinde taşıyan duvarların üzerindeki simsiyah yazılar vurucu ve inanılmaz güçlü bir atmosfer yaratıyor. Sanatın dini alanların dışında pek var olmadığı zamanlarda ve resim sanatının yok sayılabileceği İslam için çok etkili bir anlatım şekli hat sanatı.
Eski Cami’yi özel kılan bir diğer yan da Mimar Sinan’ın standardını belirlediği ve günümüzde de devam eden cami mimarisinden oldukça farklı olması. Özellikle Selçuklu mimarisinden esintiler taşıyan çoklu kubbe yapısı, aşina olduğumuz modern Osmanlı mimarisinin cami yapılarından oldukça farklı. Tavanlarındaki oymalar da bize gotik kiliselerdeki hatırlattı, diğer camilere göre daha karanlık ve farklı renklere sahip kubbelere sahip Edirne Eski Cami.
Hat yazmalarıyla yaratılan atmosfer hem çok sürreal hem de alabildiğine gerçek! Kelimenin netliğiyle, sanatın kayganlığının bu ilginç beraberliği içindeki insanlarla da birleşince nefis sahneler sunuyor. Eski Cami’deki hat yazmaları yüzyıllar boyunca farklı hattatlar tarafından geliştirilerek günümüze ulaşmış.
Eski Cami’nin dini açıdan önemli bir özelliği de duvarında Kabe’den getirildiğine inanılan bir taş bulunması. İnsanlar taşa dokunup dualar ediyor. Dini açıdan ne kadar uygundur bilemeyiz, ama caminin önemli özelliklerinden biri. Eski Cami’deki bir başka kutsal kabul edilen nokta da vaaz kürsüsü. Hacı Bayram Veli, 2. Murat zamanında bu kürsüden vaaz vermiş ve imamlar saygısından dolayı artık vaaz kürsüsünü kullanmıyormuş.
Fotoğrafçılar için özel bir yer
Eski Cami, fotoğrafçıların çok keyif alacağı bir nokta, hat yazmaları ve insanlarla beraber nefis kareler yakalamak mümkün. Dünyaca ünlü fotoğrafçımız Ara Güler’in klasikleşen fotoğraflarından biri olan “Kadın ve Allah” caminin avlusundaki “Allah” yazısının önünde çekilmiştir.
Edirne Eski Cami, hem ibadet hem de turistik amaçla, hemen karşısındaki Selimiye Camisi‘nin gölgesinde kalsa da kesinlikle Edirne’de görülmesi gereken önemli yapıların başında geliyor. Beklentinizi yükseltmemize rağmen umarız siz de bizim kadar etkilenir ve duygularımızı paylaşırsınız. Ziyaretiniz sonrası yorum yazmayı unutmayın.
Edirne ile ilgili diğer yazılarımızın bir kısmı için görsellere tık tık: