KENDİ AKTARMANI KENDİN YAP
Farkı hava yolları ile kendi kendine aktarma yapmaya denir. Özellikle uzun mesafeli yolculuklarda ulaşım maliyetlerini biraz daha azaltmak için bazen içinde hafif dert barındırabilen ancak genelde oldukça kârlı bir yöntemdir. Bir yerden bir yere uçakla gitmek için direkt uçmak ve bir havayolu şirketinin kendi ya da varsa üyesi olduğu ittifakın aktarmasını kullanmak ana yöntemlerdir. Ancak ister zengin olsun, ister kısıtlı bütçeli backpacker ruhuyla her kuruşun değerini bilen gezginler her zaman için duraklamalı uçuşları da bir seçenek olarak değerlendirir. Hem bu seçenek maliyetten kâr sağladığı gibi yepyeni bir şehri/ülkeyi keşfetme fırsatı da yaratır.
DURAKLAMALI UÇUŞ ÖRNEKLERİ
Küçük Örnek: Anadolu’nun herhangi bir şehrinden yurt dışına uçuş sayısı kısıtlıdır. Diyelim ki Adana’da oturuyorsunuz ve İstanbul’dan THY ile 250 TL’ye Paris’e uçak bileti buldunuz. Bu bileti THY ile Adana-İstanbul-Paris otomatik aktarmalı alırsanız 360 TL’ye çıkıyor. 110 TL’ye Adana İstanbul uçak bileti ödemesi yapacağınıza şansınıza 59 TL’ye aynı hatta Atlas Jet bileti olabilir. 51 TL’yi de atın cebe.
Büyük Örnek: Bangkok’a THY ile direkt 920 TL’ye uçak bileti bulunmaktadır. Bu klasik direkt uçuş. Türkmenistan Havayolları‘nın, sadece 1 saat 10 dakika duran Aşkabat aktarmalı bileti 690 TL idi. Bu da aktarmalı uçuş. Hem sigara molası oluyor, hem de ayaklar bi’ dinleniyor. (Kâr 230 TL. Ayrıca iki kez yemek servisi alınıyor) Aynı rotayı duraklamalı uçuş yaparak, İstanbul Doha Pegasus ile 190 TL’ye, Doha’dan da Qatar Airways ile 305 TL’ye alınan iki farklı biletle gidildiğinde 495 TL’lik maliyet ile 195 TL daha kâr edilebilir. (İlk seçeneğe göre oldu mu 425 TL. Neredeyse tek yön fiyata gidiş dönüş almış olduk) Üstüne Katar’daki 9 saatlik boş zamanda da Doha gezilerek yepyeni bir kültür keşfedilebilir.
* Her iki örnek de yaşanmıştır.
DURAKLAMALI UÇUŞ NASIL BULUNUR
Ulaşım sayfamızda bilet kıyaslama sitelerinden bahsedilmektedir. En büyük yardımcılarımız. Öncelikle gideceğimiz yere nerelerden ucuz bilet olduğunu anlamamız lazım.
Diyelim ki Delhi’ye gidiyoruz.
- Aşağıdaki dikkat edilecek hususları unutmuyoruz.
- Skyscanner’da from kısmına Delhi to kısmına her yer yazıyoruz. Sıralanan şehirlerden coğrafi olarak az çok rotamız üzerinde olanlara bakıyoruz. (Delhi’den Tokyo’ya da ucuz uçak olabilir, ama işimize yaramaz. Batı-doğu çizgisini korumak lazım)
- İkinci bir sayfada from İstanbul to her yer yazarak bizden o dönemki ucuz seçenekleri inceliyoruz. Yine rota üzerinde olması önemli. Belgrad’a ucuz bilet işimize yaramaz. (Bazen de yarar, gidilen yer önemli. Ülkemizdeki vergiler fazla olduğu için bazı Avrupa ülkelerinden geçiş mantıklı olabilir)
- Kesişen ülkelerin (vize uygulaması da müsait veya ucuzsa) seçimlerini yapıyoruz, aynı rota üzerinde birbirinden bağımsız biletleri seçiyor, heyecanlar seyahat tarihimizi bekliyoruz.
- Gidiş dönüş araştırmalarımız ayrı ayrı yapıyoruz. Ancak aynı destinasyonlarda aynı havayolu seçtiysek biletleri ortak almak bir tık daha kârlı olur. (Biletleme ücretini tek alırlar v.s.)
DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
- Uçuşlar Arası Saat Farkı: Her şekilde bavul alınacak, transit hatta beklenemeyeceği için gümrük girişi (pasaport kontrol) ve tekrar çıkışı gerçekleşecek, online check-in yoksa check-in yapılacak. Bu işlemler en kral ülkede 1,5 saat. Ortalama 3 saat, kimi zaman çok daha fazla sürebiliyor. Bu süre aktarma seçilirken değerlendirilmeli.
- Ara Durak Vizesi: Normal şartlarda direkt bir havayolunun kendisi (veya ittifakı) ile aktarma yaparken transit saha kullanılır. Burası uluslararası saha sayılır ve vizeden muaftır. Ancak duraklamalı uçuş yapılırken işleminiz aktarma değil, ülkeye girip tekrar çıkmaktır. Arada uğrayacağınız ülke vize istiyor ve vizeniz yoksa çok çok büyük sıkıntılar yaşarsınız. (Teorik olarak giremezsiniz) Kapıda vize uygulaması varsa bunun ücretini de maliyete ekleyin.
- Bilinmeyen havayolu şirketi: Kim ne derse desin THY çok kaliteli hizmet verir. Ülkemizin low class havayollarının hizmetleri de iyi, ekstralarının fiyatları da makuldür. Yabancı bir hava yolu ile uçacakken mutlaka ön araştırma yapın. Üç kuruş kâr edelim diye fazlasını ödemeyin. Biz kullanmışsak yorumlarımız burada: bkz: Havayolu şirketleri. Bizde yoksa ekşisözlük her zamanki gibi iyi bir kaynaktır.
- El Bagajı Kriterleri: Nadir ama bazı ülkelerde alkollü içki yasaktır. (Zaten el bagajında duty free dışında alınan sıvı da hep yasak) Uçağa bindikten sonra duty free’den aldığınız içkiyi yanınızda o ülkeye sokup tekrar bagaja vermek bazen sıkıntı olabilir. (Katar, İran v.s. gibi) Alkol dışında şirketlerin farklı ağırlık limitleri olabileceği de aklınızda olsun.
- Rötar: İşte her şeyin bittiği an. Normal aktarmalı iki uçağınız varsa rötar durumunda tüm sorumluluk havayolu şirketine aittir ve size çözüm üretir. Ya o uçak zaten sizi bekliyordur, ya da sırada başka bir uçak vardır. Ancak mevcut durumda tüm sorumluluk sizindir. Olası rötar durumunu saat farkına ekleyin.
GENEL YURT DIŞI ULAŞIM NOTLARI İÇİN TIKLAYINIZ
Yurt dışına ekonomik yollarla gitmek için deneyimlerimizden ve araştırmalarımızdan faydalanarak geniş bir rehber hazırladık.