Keşfetsene‘den Dünyanın en ilginç taşıtları derlemesi. Günlük hayatımızın yollarını ve seyahatlerimizi çoğunlukla kolaylaştıran kiminde delirten toplu taşıma araçları. Küresel Dünya’da çoğu birbirine benzeyen, sadece tasarım ve estetik değerlerle bir de kullanımına göre farklılaşan bu taşıtlar içinde bazıları yerel dokusuyla özellikle turistleri şaşırtıyor. Tecrübe ettiklerimizi, aklımıza geleni, okuduklarımızı ve duyduklarımızı derledik, kişisel araçları liste dışı tuttuk. Hadi sen de keşfetsene.
1.Tuktuk; Tayland – Demesi bile eğlenceli bi’ de binsen…
Aslında ülkemizde özellikle İç Anadolu’da da rahatlıkla görülen bir tür triporter. Dünya’nın birçok yerinde de özellikle yük taşımak için yaygın kullanılıyor. Ancak Tayland‘ın neredeyse ana ulaşım aracı olması, simge değeri ve taksi yerine kullanılması onu özel kılıyor.
2. Polar Rower; Kanada – Bahtlı bedeviyi…
Kutup Ayısı gözlemleri için turistik olarak kullanılan bu gelişmiş ‘otobüs’ gezginlere ve doğaseverlere hayvanat bahçesi zulmü gerekmeksizin dostlarımıza bir kahve içmeye gitme şansı tanıyor. Turistik yönüyle bir hop on hop off hizmeti diyebiliriz. İn bin katı olarak yasak sadece.
3.Yaya Rikşa; Hindistan, Pakistan, Çin,Tibet, Sri Lanka vs – Binicem üstüne, vurucam kırbacı
Tuktukun benzerleri olan rikşalar tüm uzak doğu ülkelerinde yaygın. Hindistan ile simgeleşen rikşalar Hindistan Ulaşım Rehberi sayfamızda görebileceğiniz gibi 444444 çeşit. Yaya rikşa ise günümüzde şükür ki bir insanlık ayıbı olarak birçok yerde yasaklanmış olsa da, Roma İmparatorluğu döneminden kalma zihniyette işleyen bu araçlarda(!) hâlâ birçok insan çalışıyor.
4. Denizbüs, Hippo; Kanada, Belçika v.s. – “Su güzel gelsene!” denince gaza gelen
Dünya’nın mantıklı bütün şehirleri suyun etrafında kurulu. Ya bir nehir ya bir göl ya da deniz. Yukarıdaki ‘hippo’ isimli otobüs Kanada’dan turistik örnek. Kanada’ya henüz gitmedik ama aynısını Brugge‘de de görmüştük. İyi bir teknenin tekerleklisi ya da bir otobüsün su almadan yüzebileni. Nereden bakarsanız artık.
5. Trisikad / Inner Manila Pedicab; Filipinler – Hadi ön kaldıralım!
Pedikep’ler Avrupa’dan Asya’ya, Amerika’dan Avustralya’ya doğal olarak tüm Dünya’da yaygın. Biz de Roma‘da binmiştik. Tsisikadı farklı yapan ise kapasitesi. 3 kişilik taşıta 15 kişi sokma başarısı için alkışlar güneydoğu Asya ülkesi Filipinler’e gidiyor. Trafik canavarı dediğin nedir ki?
6. Ice Angel; ABD – Buzdağını düşünmeksizin
Her yıl buz tutan gölün üzerinde mevsimlik ancak kalıcı bir çözüm için üretilmiş bu taşıt, yıllardır Doğu Anadolu’nun kar sorununu çözemeyen ülkemiz için de minik bir örnek midir aslında? Ice Angel bilim insanlarının ya da keşiflerin araştırmaları için değil, günlük hayatın bir parçası olarak yaşayanların ve turistlerin temel ulaşım ihtiyacı olarak hizmette. Akbil falan basarsın o derece.
7. Su Aygırı Arabası; Avrupa – Bir gün bir timsahlan su aygırı
Listemizin minik şakası, ancak tarihin farklı bir gerçeği. Bu sevimli hipopotam 20. yüzyılda, yani henüz geçen sene, sirk işkencelerinin bir örneği olarak insanlar tarafından kullanıldı. Uzun mesafede performansı ne olur bilinmez ancak sıfırdan 100 kilometreye çıkamadığı bir gerçek.
8. Schwebebahn; Almanya – Almanlar yapıyor abi!
Almanya‘nın Dresten ve Wuppertal şehirlerindeki tarihi asma trenler artık Dünya’da çok yaygın. Schwebebahn’ı ise özel kılan kapasitesi ve eski oluşu. İki vagonununda 200 kişiye yakın insanı taşıyan bu taşıtın en güzel yönü ise ‘planlama’ gerçeği. Üzerindeki alan kullanılan bir köprü. Hem üstte şerit işgal etmeden hem de ekstra bir teleferik ya da hava ray sistemi döşemeden inşa edilmiş. Almanlar yapıyor abi durumunda.
9. Bambu Tren; Kamboçya – Hugo’nun da Tolga abi’nin de…
Bir taşıtın temel ihtiyaçları sandığımız motor, fren, direksiyon gibi maliyet unsurlarından arınmış, doğanın içinden geçen mevcut tren hattına yerliler tarafından bir demir iskele üzerine dandik bambularla yapılan araçcık. Stockholm‘un meşhur roller coster hissini orman içinde yaşamak için de turistlerin hizmetinde. Tamam tamam frene benzeyen bir şeyi var tek eksiği hava yastığı.
10. Hava Tramvayı; ABD – Hala kablo falan, bi’ uçamadık.
Gelişmiş bir teleferik sistemi olan Manhatten hava tramvayının muadillerine göre ekstra önemli olmasının sebebi 110 kişilik kabin kapasitesi ve işe gidip gelen New Yorker’lar tarafından gün içinde sıklıkla kullanılması. Şehrin içinde, şehirle birlikte, şehre ait.
11.CRH380A Treni; Çin – İçinden Geçicem
İnsanoğlunun ‘bullet train’ tutku ve becerisinin zirvesi. Saatte 483 kilometre ile Dünya’nın en hızlı treni. Böyle hızını yazınca bazen pek bir şey ifade etmiyor şöyle diyelim uçakla 1 saat 10 dakikada gittiğimiz İstanbul – Adana seyahatini uygun alt yapı ile Eskişehir, Ankara ziyaretlerini de gerçekleştirerek 3,5 saatten az sürede almamızı sağlayabiliyor. Hadi Sabiha’dan Adana’ya uçan boingi iki şehirde indir kaldır, kaç saat sürecek o yol.
12. Vizcaya Köprüsü; İspanya – Köprüye Binicem
İspanya’nın Bask bölgesinin başkenti Bilbao‘yu görmemiz için ekstra bir sebep sunan yürür köprü nasıl bir kafayla yapılmış bilmiyoruz. Mantıklı açıklamalar alçak bir köprü ile su geçişini engellememek ancak taşıtları da karşıya geçirebilmek temelinde. Unesco Kültür Mirsları listesinde yer alan bu köprüye arabanızla ‘biniyorsunuz’ ve karşıya geçiyorsunuz. Kapasitesi de gayet yüksek.
13. Deve Arabası; Hindistan – Sizin orada hala deveye biniyorlar?!
Tac Mahal gezimizde çektiğimiz bu fotoğraf devenin iyi halde olanı. Çeşitli örneklerde bu güçlü arkadaşımızın on yüz bin milyon ton yük çektiği örnekler de görülüyor. Atlı faytona göre oldukça yavaş olsa da, eskiden yaygın bir ulaşım kullanımı günümüzde birkaç ülkede turistik olarak hizmet veriyor.
14. Pakistan Kamyonbüsü; Pakistan – Bizde de acılı kamyon yazıları var!
Pakistan’ın, Hindistan‘dan ayrıldıktan sonra devam eden Hindu gelenekleri. Böyle katı Müslüman bir ülkenin bu kadar renkli kalabilmesi en azından belli noktalarda yansıttığı bu kaotik renklilik ve bu yönde gelişen estetik duyguları belli ki Hindistan kökenlerinden kalma. İşin trajikomik kısmı da eski ülkelerinden taşıdıkları renklerin içinde aynı karmaşayı, aynı kalabalıklığı ve fakirliği barındırmaları. Hem otobüsler hem kamyonlar bu derece olabilirken, sıfır kişilik bir kamyonu 40 kişilik bir otobüse çevirme ve o otobüsün içine dışına 80 kişiyi sığdırarak taşıma bölgenin kalıtımsal bir geleneği veyahut mecburiyeti. Sen nasıl isimlendirirsen işte.
15. Metrobüs İstanbul; Türkiye – Winzip’e dudak ısırtan
ABD, Meksika, Brezilya, Kolombiya gibi bazı ülkelerde çeşitli örnekleri olan metrobüs dünya genelinde demir yolu çözümlerinin gereksiz maliyet olduğu ancak lastik teker çözümlerin de yetersiz kaldığı anlarda kullanılarak tramvay ve otobüs arası bir çözüm olsa ülkemizdeki kullanım biçimi sebebiyle çok yakında uluslararası toplu taşıma listelerine girecek. Muhtemelen deve arabasının, rikşanın, tuktuktun önünde yer alacak bu İstanbul çilesi bizim de listemizde son sıradan kendine yer buluyor.
*Tuktuk ve deve arabası fotoğrafları bize ait olup diğerleri de alıntıdır.