ÇÖMLEKÇİLİĞİN, FESTİVALLERİN VE DİNDARLARIN ŞEHRİ
Katmandu Vadisi’nin önemli turistik merkezlerinden Bhaktapur, Katmandu‘nun 12 km. doğusunda yer alıyor. Geleneksel Nepal şehirleri gibi Durbar Square ile başlayan şehir 7 kilometre kareden daha küçük alana kurulmuş bu yüzden hızlı bir ziyaretle yarım günde tamamlanıyor.
Yerel halkın “dindarlar şehri” ismini verdiği yerleşim açık hava müzesi kimliğini benzersiz tapınaklarından, büyüleyici mimarisinden ve tarihi kültürel zenginliğinden alıyor. Denk gelindiğinde çılgın festivalleri, Newari insanlarının sıcaklığı ile birleştiğinde konuklarına unutulmaz anılar yaşatan Bhaktapur’a gitmek çok kolay, dönmekse bayağı zor.
Nepal’in eski başkenti olan şehir, Dünya’da Unesco Kültür Mirasları listesinde en çok eser barındıran kent unvanına sahip. Bu unvandan ziyade tüm bu tapınakların hala yaşıyor olması, çan ve çocuk seslerinin birbirine karışması insanı geçmişte bir yolculuğa çıkarıyor.
Bhaktapur Not Defteri
Yerel rehber tutun: Şehrin kapısında giriş biletinizi alırken yanınıza yaklaşan yerel rehberlerden biriyle anlaşın. Ufak bir pazarlıkla oldukça uygun fiyata (5 $) özel rehberiniz olur ve 2 saatlik tur boyunca size eşlik eder. Birçok sorunuza da cevap verir.
Bhaktapur’da Yeme içme bi’ tık pahalı: Özellikle meydanlardaki Thamel’e göre biraz pahalı, çok da ucuz seçenek yakalayamadık.
Namaste: Nepal halkı genel olarak sıcak ve sohbet etmeye tanışmaya hevesli. “Hello” ya da “Namaste” diye başlayıp muhabbete girin.
Ara sokaklar kaybolunası: Meydanlardan meydanlara geçerken ara sokaklarda yaşamın gerçek akışına daha çok tanık olabiliyoruz. Rehberimiz sayesinde çok ilginç sokaklar ve yaşamların arasından geçtik.
Fotoğraf öncesi izin isteyin: Özellikle tapınaklarda çekim öncesi izin isteyin. Tapınakların bazı bölümlerinde fotoğraf çekmek kısıtlanabiliyor. Halkın fotoğrafını çekerken de izin istemek iyi olacaktır. Bu talep bazen küçük bahşiş talepleriyle cevaplanabilir.
BHAKTAPUR’DA GEZİLECEK YERLER
Bhaktapur 1934’teki depremde önemli zarar görmüştür, ve restorasyon çalışmalarının sürdürülebilmesi için şehre girişte turistlerden giriş ücreti alınır, fiyatı 1100 Nepal Rupisi veya 13 dolardır. Oldukça fakir olan Bhaktapur halkı, gelirinin %60’ını turizmden kazanmaktadır, geziniz sırasında harcadığınız parada bunu gözetmenizi rica ederiz.
Biz kapıda yerel rehber tutmanın büyük faydasını gördük, bu sayede sadece ana merkezleri değil, insanların yaşadığı ara sokakların da içinden geçerek keyifli bir tur yaptık. Meydanlar ve tapınaklar çok güzel ama asıl etkileyici olan ara sokaklar ve bu tarihin donduğu yerde insanların yaşayışları.
Bhaktapur Durbar Meydanı:
Bhaktapur’un girişinde bizi Durbar Meydanı karşılıyor. Durbarın kelime anlamı kraliyet, Katmandu ve Patan’daki örnekleri gibi Bhaktapur’daki kraliyet meydanı da şehrin merkezi. 55 Pencereli Saray en önemli yapılardan. Oymalı pencere ve kapıları oldukça etkileyici, şu an Ulusal Sanat Galerisi (National Art Gallery) olarak kullanılmakta. Sarayın hemen karşısında Taleju Tapınağı bulunuyor. Tapınağın girişindeki ünlü Altın Kapı’dan (Golden Gate) içeri girdiğinizde tapınak kompleksinde Kraliyet Banyosunu da gezebilirsiniz. Burada açık alanda keyifli günler geçirmiş belli ki kral.
Durbar Meydanı’ndaki bir diğer önemli yapı Büyük Çan (Big Bell). Bu çan Taleju tanrıçasına ibadet ve halkı meydana toplamak için kullanılırmış. Bugün halkı toplamak için olmasa da ibadet için günde iki kez çalınmaktadır. Yaksheswor Mahadev tapınağı da üzerindeki oyma erotik figürleriyle dikkat çekiyor. Birçok hindu tapınağında görülecebilecek figürlerin halka cinselliği öğretmek ve kötü ruhları uzak tutmak gibi amaçları bulunmaktaymış. Meydanda bu yapılar dışında da birçok tapınak bulunmaktadır. Bunlardan Phasi Dega Tapınağı‘nın tepesinden şehrin güzel manzarası yakalanabilir.
Taumadhi Meydanı:
Nyatapola Tapınağı 5 çatı katlı yapısıyla Nepal’in en yüksek tapınağı. Tapınağın merdivenlerinde çift taraflı olarak heykeller eşlik ediyor, sırasıyla fil, aslan, mitolojik bir hayvan olan griffin ve son olarak aslan ve kaplan tanrıçaları. Kapı ve pencerelerdeki oyma işçiliği de çok etkileyici. Bölgedeki tüm tapınaklarda olduğu gibi içlerine sadece hindu rahipleri girebiliyor. Hemen yanında bulunan üçgen şeklindeki Bhairavnath Tapınağı da meydanın ikinci önemli noktası. Tapınak Şiva Tanrısı’na adanmış.
Dattatreya Meydanı:
Bu meydanda Hindu manastırları, tapınakları ve müzeler bulunmakta. En önemli yapı Dattatreya Tapınağı. Üç çatı katlı görkemli yapının tek bir ağacın gövdesinden yapıldığı söyleniyor.
Çömlekçiler Meydanı: Dattareya Meydanı’ının hemen arkasındaki minik meydanda çömlekçilerin çalışmalarını izleyebilir, tamamlanan işlerini inceleyebilirsiniz.
Tavus Kuşu Penceresi(Peacock Window): Bhaktapur’un genelinde ahşap pencereler ve kapılarda inanılmaz bir el oyma işçiliği bulunmakta. Newari’lere özel olan bu işçiliğin en meşhur örneği tavus kuşu penceresi Bhaktapur’un simgelerinden biri. Tahmin edileceği üzere pencerede oyma bir tavus kuşu ve çevresinde oyma süslemeler bulunmakta. Her küçük simge gibi biraz hayal kırıklığı. En az bu pencere kadar güzel çok fazla oyma işçiliği bulunmakta. Özellikle kapılar çok etkileyici.
Bhaktapur’un yakınında gezilebilecek yerler;
Changu Narayan: 464 yılında yapılmış, Katmandu Vadisi’inin en eski tapınağıdır. Bhaktapur’a 6 km uzaklıktadır.
Nagarkot: Katmandu Vadisi’nin en yüksek ikinci noktası, Himalayalar ve Everest Dağı’nın panoromik manzarasına sahip. Burada gün doğuşunu izlemek oldukça popüler bir aktivite, sabah çok erkenden buraya varıp gündoğumunu izledikten sonra Bhaktapur’a geçmek iyi bir plan olur. Bhaktapur’a 20 km uzaklıktadır.
Bhaktapur’a Nasıl Gidilir?
Katmandu’dan Bhaktapur’a taksi ya da otobüsle gidilebilir.
Katmandu’da Bagbazar’dan kalkan ekspres otobüsler kullanılabilir. Otobüse binecekseniz yerel halkla biraz sıkı fıkı olmaya hazır olmanız gerekmektedir. Bu deneyimi yaşamak için iyi bir seçenek, önerimiz taksiyle gidip, dönüşte bu otobüsleri kullanmanız. Yolculuk yaklaşık 60 dakika sürüyor. Fiyatı 25 Nepal Rupisi.
Thamel çevresinden Bhaktapur’a taksi tutabilirsiniz, pazarlığı sıkı tutmakta fayda var, hakkı 800 Nepal Rupisidir.