Dünya Senin, Hadi keşfetsene!

Atlasjet Dergideyiz

AtlasJet’in Uçuş Dergisi Jet Life 10. Yaşında

Bu ay Atlas Jet‘in (Kasım 2014) uçuş dergisi Jet Life’ın 10. yıl özel sayısında Keşfetsene’nin röportajı yayınlandı. Yolcukları daha keyifli hale getiren ve seyahat dergileri alanında oldukça başarılı bulduğumuz böyle bir dergide yer almak bizim için gurur verici.

Ücretsiz olan Jet Life’ı uçaktan ve acentelerden alabileceğiniz gibi internet ortamında da tıklayacağını bu linkten okuyabilirsiniz. 96’ıncı sayfada Türkçe, 98’inci sayfada İngilizce olarak yer alan röportajımızı biz de aşağıya kopyaladık, buradan da göz atabilirsiniz.

HER SEYAHAT UFKUNUZU GENİŞLETİR

Bu yıl Momondo Seyahat Blog Ödülleri’nde birinci seçilen kesfetsene.com isimli bloglarında maceralarını anlatan Taflan Kandemir ve Barış Evrüke’nin mottosu “Dünya Vatandaşı olmak”

kesfetsene.com nasıl oluştu, hikâyesini anlatır mısınız 2009’da çok az bir bilgiyle rezervasyonsuz interrail (Avrupa’nın birçok şehrine uğrayan demiryolu güzergahında gerçekleşen ekonomik seyahat sistemi) yaptık. Bu muhteşem deneyimin üzerine her fırsatta gezmeye öncelik verdik ve düşük bütçeyle gezdik. Arkadaşlarımızın sık sorularına tek tek cevap vermektense yazalım dedik, 30 Ekim 2013’te Kesfetsene.com yayındaydı.

Gezgin olmanın yanında kimsinizdir?

Barış Evrüke: Endüstri Mühendisiyim ve özel bir bankada İş Analisti olarak çalışıyorum.

Taflan Kandemir: Son olarak e-ticaret sektöründe satış yönetmeniyken, 8 aydır tam zamanlı blogger ve gezginim.

Seyahat rotanızı nasıl belirliyorsunuz? Dünya vatandaşı kimliği edinmeye çalışıyoruz,  bunun için de “Burada insanlar nasıl yaşıyor” mantığıyla ve net bir öncelik olmaksızın her yere gitmeye çalışıyoruz. Seyahat süremize ve bütçemize bağlı olarak gitmediğimiz neresi varsa orayı seçiyoruz. Bu sürece sıklıkla uçak biletinin uygunluğu karar veriyor. Kampanyaları sıkı takip ederiz ve 6 ay önceden dahi birçok rotamız bellidir. Ayrıca festivaller, yerel etkinlik tarihleri ve iklim de önemli faktörler.

Bugüne dek nerelere düştü yolunuz? 35 ülkede onlarca destinasyona yolumuz düştü. Avrupa’da 25 ülke, Lübnan, KKTC, Hindistan, Nepal, Katar, Tayland, Gürcistan, Fas ve Tunus ile birlikte Türkiye’nin büyük kısmı sayılabilir.

Yeni rotalar neresi olacak? Kesinleşmiş Ürdün ve planlanmış İran gezilerimiz var. Her an bir hafta sonu eğlencesi için Belgrad’a, Berlin’e, Amsterdam’a ya da Kiev’e tekrar gidebiliriz. Snowboard için kar tatilleri ve muhtemelen yılbaşı için bir yurt dışı ziyareti bizi bekliyor olacak.

Gittiğiniz yerlerde neler yapar, nasıl zaman geçirirsiniz? “Gezinin hakkını vermeye çalışıyoruz.” Örneğin Roma gibi tarihi ve mimari özellikleri öne çıkan bir şehirde bu yönde bilgiler edinmeye öncelik veririz. Gece hayatıyla ünlü bir yere gittiysek eğlence önceliğimiz olur. Karadağ’da deniz keyfi yaparken sadece yemek için Antep’e veya Hatay’a gideriz. Mutlaka yerel yemekler deneriz ve gezilerimizin odağına ‘insan’ı koyarız. Kimdirler, ne yapar, nasıl yaşarlar, öğrenmek için gittiğimiz yerlerdeki insanlarla kaynaşmanın yollarını ararız.

Bize mutlaka ‘gidin, görün’ diyeceğiniz yer ya da yerler neresidir? Avrupa’da Barselona, Berlin, Roma diğer coğrafyalarda Lübnan, Nepal, Hindistan favorilerimiz.

Seyahatlerinizde başınızdan geçen en ilginç şey ne oldu? Beyrut’ta otururken, mütevazı kıyafetli sakallı bakımsız biri yaklaştı yanımıza; İkimiz de “İngilizce bilmeyen bir şarapçı saracak.” diye yaftalamışız. Ama konuşmaya bir başladık ki; tarih, müzik, sinema ne varsa bizi kültürüyle dövdü. Çok geç saatlere kadar sohbet edip, öbür gün aynı saatte tekrar buluştuk. Ne olursa olsun insan ön yargılarını yanında taşıyor. Oysa gezginliğin ilk kurallarındandır önyargıları yola çıkmadan bırakmak.